Kirjailija ja Helsingin Sanomien toimittaja Jussi Lehmusvesi heittää Sipilän hallitukselle haasteen: ”Suomessa kannattaisi kokeilla Vihavapaa-kulttuurihanketta. Tsekeissä se toimii ja me olemme monessa mielessä kuin Tsekki. Siellä on saatu aikaan dialogia, kun vaihtoehtona on se, että polttopullot lentäisivät.”

Helsingin Sanomissa työskentelevä kulttuuritoimittaja ja kirjailija Jussi Lehmusvesi sanoo sosiaalisen median ajaneen suomalaiset tilanteeseen, jossa eletään omissa kuplissa. Yhteiskunnallinen dialogi on kadonnut eivätkä erilaiset ihmisryhmät ja ajatukset kohtaa.

”Jakautuminen leireihin on niin voimakasta, että se tuottaa vihapuhetta, kärjistyksiä ja ivallisuutta toista puolta kohtaan, ja se voimistuu koko ajan”, Lehmusvesi analysoi.

Toimittaja-kirjailijalla on vihapuhetta ja toisilleen vihamielisiä kuppikuntia synnyttävään pattitilanteeseen ratkaisu. Siihen hän toivoo apua Sipilän hallitukselta ja kokoomuslaiselta kulttuuriministeriltä Sanni Grahn-Laasoselta.

”Tsekissä on Vihavapaa Tsekki -sivusto. Kyse on Facebook-ryhmästä, jota pyöritetään vapaaehtoistyöllä. Sen avulla huolehditaan sivuston valvonnasta ja moderoinnista. Vihaviestit ja halventavat ilmaisut kommentit poistetaan välittömästi”, kertoi Lehmusvesi Radio Dein Rainer Friman ja ihmisen ääni -ohjelmassa keskiviikkona.

Ajatus Vihavapaa-sivuston perustamisesta lähti kansalaisjärjestöiltä. Eri kansalaisryhmiä yhteen kokoavalla sivustolla ei käytetä sanoja natsi tai rasisti.

”Siellä ei halvenneta eikä lyödä stigmoja. Sivustolla kohtaavat sulassa sovussa uusnatsit ja maahanmuuttajat tai vihreät ja oikeistopopulistit. Se toimii. Siellä käydään ja siellä on eri mielipiteitä.”

Radiolähetyksessä Lehmusvesi heitti suoran haasteen Vihavapaa-kulttuurihankkeen käynnistämisestä ministeri Grahn-Laasoselle.

”Hanketta kannattaisi kokeilla Suomessakin, katsoa, miten se toimii täällä. Tsekki on aika samankaltainen maa kuin Suomi.”

”Sipilän hallitus ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen voisivat polkaista hankkeen pystyyn. Kulttuuriministeriö saisi ottaa aloitteen käsiinsä”, Jussi Lehmusvesi vetoaa.

Teksti ja kuva: Kai Kortelainen

 

Jussi Lehmusvesi vieraili Radio Deissä Rainer Friman ja ihmisen ääni -lähetyksessä keskiviikkona 1.3. Ohjelma kuullaan uusintana tiistaina 7.3. klo 22. Jakso kuunneltavissa kokonaisuudessaan myös alla: