Reformaation eräs ydinteemoista oli evankeliumin sanoman tuominen jokaisen ihmisen ulottuville. Tätä tarkoitusta palvelivat esimerkiksi Lutherin laatimat katekismukset. Katekismus tarkoittaa kristillisen opin tiivistelmää, jossa kristillisen uskon tärkeimmät asiat selitetään ymmärrettävästi.

-Lutherin Vähä katekismus oli tarkoitettu päivittäiseen kristityn perheen käyttöön. Tietysti sitä käytettiin myös nuorison opettamiseen. Ei ollut ajatuksena se, että Vähä katekismus jätetään hyllyyn pölyttymään, vaan sitä tuli käyttää koko ajan. Perheen päällä oli tehtävänä pitää katekismusta esillä perheensä elämässä, Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokanen kertoo.

Lutherin toinen katekismus, Iso katekismus, oli taas perheiden sijaan tarkoitettu papeille. Se on sisällöltään laajempi ja käsittelee aiheita syvemmin kuin Vähä katekismus. Se on ikään kuin vähän katekismuksen laajennus.

-Iso katekismus on hauska kirja ja se on eräs Lutherin teologisista pääteoksista! Se on hauska siksi, että siellä on paljon retoriikkaa ja polemiikkia ja huumoria. Suosittelen lukemaan sen, Ruokanen hymyilee.

Lutherin Vähä katekismusta käytetään edelleen. Sen lisäksi Lutherin katekismukset elävät myös erilaisten materiaalien taustalla.

-Katekismus on rippikoulumateriaalien pohjana. Myöskin kirkkomme parikymmentä vuotta vanha sininen katekismus on perustettu Lutherin Vähä katekismukselle. Se on siellä taustalla ja ytimenä. Tätä sinikantista kirkon virallista katekismusta käytetään paljon esimerkiksi aikuisrippikoulussa, mikä on ihan hyvä asia, Miikka Ruokanen kertoo.

Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokanen kertoo Lutherin keskeisestä korostuksesta, evankeliumin tuomisesta kaikkien ulottuville, Armoa 2017 –ohjelmassa Radio Deissä torstaina klo 9:05. Uusinta klo 13:05. Ohjelmasarjan menneet osat löydät Radio Dein ohjelma-arkiston Armoa 2017 –osastolta.