Moni urheilija on pohtinut viime aikoina, jatkaako vai yrittääkö vielä yhden vuoden. Osa urheilijoista elää joko haikeuden tai kiitollisuuden aikaa. Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen kirjoitti hiekkaan somevideota seuranneille, että hänen uransa jatkuu vielä ensi vuonna ampumahiihdon parissa.  Sen sijaan jalkapalloilija Mikael Forssell kertoi pari päivää sitten lopettavansa uransa jalkapallokentillä. Forssell kertoi Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa uskoneensa Jumalaan pienestä pitäen ja kertoo saaneensa uskosta voimaa.  Hän kiittääkin Yleisradion haastattelussa Jumalaa, että on saanut ”kokea tällaisen jalkapallouran. ” Radio Dein Herätys! jututti lopettamispäätöksensä tehnyttä pikaluistelija Mika Poutalaa, jolla on entisenä urheilijana päällimmäisenä kiitollinen mieli. 

 

Jumala ollut Mika Poutalalalle aina ykkönen – tämä ehti määrittelemään menestymisen uudelleen

”En oo valmis jatkamaan, jos en pysty tekemään sitä hommaa täysillä. Päätös piti tehdä ihan rationaalisesti ja tunteella.”

”Mulle ei oo ollu enää tärkeitä ne mitalit. Rupesin kokemaan tosi vahvasti sitä, että tällä hommalla on tarkoitus. Mä saan olla Jumalan käytössä täällä missä mä oon. Mitä tahansa sieltä kilpailusta tulee, niin Jumala pystyy käyttämään sitä. Mä aina ennen kilpailua rukoilin, että Jumala antaisi mun onnistua niin hyvin kuin mä pystyn, mutta ennen kaikkea niin, että sä pystyisit käyttämään tätä tulosta hyväksesi jollain tavalla.”

Mika Poutala päätti kautensa uransa parhaaseen kauteen. Poutala teki oman ennätyksensä, sai ensimmäisen arvokisamitalinsa EM-kisoissa (kaksi hopeaa). Olympialaisissa hän saavutti neljännen sijan jääden vain 3 sekunnin sadasosaa pronssista.                                             

 

”Jumala on ykkönen, perhe tulee sitten.”

Mika Poutala edusti Suomea neljässä olympialaisissa (Torino 2006, Vancouver 2010, Sotši 2014 ja Pyeongchang 2018). Tuona aikana hänelle on syntynyt kaksi poikaa, joista vanhempi aloittaa ensi syksynä peruskoulun ensimmäisellä luokalla. Viimeisten olympialaisten alla töihin lähteminen kisojen merkeissä näkyi jälkikasvun itkuraivareina. Perheen merkitys on ollut tähän asti suuri, mutta vastedes perheelle jää aikaa enemmän. Tulevan kesän Poutala omistautuu pelkästään perheelleen tehden toki pieniä puhujaesiintymisiä.

Poutala kuitenkin pyrkii pitämään vastedes huolen omasta hyvinvoinnistaan myös omalle kuntourheilulle, vaikka se vaatiikin ajan raapimista esimerkiksi ennen muun perheen heräämistä aikaisin aamulla.

”Se että jos sä vietät lasten kanssa aikaa, mutta et ite voi hyvin, niin se on tosi vaikea nauttia siitä ja jaksaa tehdä niistä asioista. Sen takia happinaamari täytyy laittaa eka itelle ja sitten muille.”

Mutta jos Jumala on Poutalalle ykkönen ja perhe vasta kakkonen, se ei tarkoita hänen mukaan sitä, että Jumala tarkoittaisi esimerkiksi vapaaehtoistyötä perheen ehdoilla vaan jotain ihan muuta, mikä koituu siunauksena koko perheelle.