Pro Fide syntyi eikä sitä siis perustettu

Pro Fide täyttää tänä syksynä 50 vuotta. Viime viikolla Radio Deissä vilisi yhtyeen vanhaa nykyistä kokoonpanoa jakamassa muistoja. Mutta miltä yhtye kuulosti ihan alkuvaiheessa? Entä miten soundi muuttui miehistön vaiheessa? Kuuntele, kun yhtyeen syntyä, soundin muuttumista ja sanoman muuttumattomuutta analysoivat alkuperäisjäsen Tuomo Vanhanen, miksaaja Hannu Haataja ja nykykokoonpanosta Markus Ikonen:

 

Hän muutti kaiken.. Mutta miten Juha Kela muutti Pro Fiden?

Nykykokoonpanosta mukana ollut kitaristi Markus Ikonen laskeskeli, että yhtyeessä on vaikuttanut muusikoiden ja yhtyeessä tiiviisti mukana olleiden teknikoiden myötä yhteensä noin nelisenkymmentä miestä. Millainen oli ensimmäisten miesten muovaama yhtye, joka lauloi ensimmäisessä hitissään ”Hän muutti kaiken”? Entä miten yhtyeeseen 1970-luvulla astunut Juha Kela muutti Pro Fiden? Vanhoja muistelee alkuperäisjäsen Tuomo Vanhanen, miksaaja Hannu Haataja ja nykykokoonpanosta Markus Ikonen. Äänessä piipahtaa myös Mikko Kuustonen.

 

Mikko Kuustonen: ”Ei meillä ollut mitään osaamista ihmisten henkilökohtaiseen auttamiseen” 

Pro Fidessä tärkeässä roolissa on ollut keikkatilanteet ja niitä seuranneet keskustelut yleisön kanssa. Tämän tietää 1970-luvulla basistina soittanut Pauli Tuohioja sekä yhtyeen kosketinsoittajaksi 1990-luvun puolivälissä hypännyt Leevi Helo ja edelleen bassoa soittava Petri Repo. Miten he suhtautuvat Mikko Kuustosen mietteisiin? Entä mikä saa pysymään yhtyeessä silloinkin, kun suosio hiipuu?

 

Tältä kuuloostaa 50-vuotias Pro Fide! 

Rautalankaa, progea, rokkia, poppia… Rakkaalla musiikilla on monta tyylilajia. Kun ajat ja miehistö on vaihtunut, myös Pro Fide on uusiutunut ja se on näkynyt yhtyeen musiikissa. Miltä yhtye kuulosti aivan alussa? Entä miten Juha Kelan hoiti soolonsa tai miltä kuulosti Mikko Kuustosen väkinäinen vibraatto? Tässä lyhyistä pätkistä koottu sikermä koko Pro Fide yhtyeen tuotannosta, jossa edetään yhtyeen ensimmäisestä levystä kesällä 2016 julkaistuun Sattumaa-äänitteeseen.

 

Kiitos vaimoille ymmärryksestä

Pro Fide-yhtyeessä on viestikapulaa siirretty muusikolta toiselle. Pitkäaikaisimmat jäsenet ovat olleet yli kaksikymmentä vuotta yhtyeessä olleet laulaja Heikki Kärhä (24 vuotta), rumpali Jukka Niemelä (23 vuotta) ja nykykokoonpanosta basisti Petri Repo (22 vuotta). Jokainen uusi muusikko on muovannut yhtyettä hieman erilaiseksi niin keikoilla kuin äänitteillä. Leevi Helo luonnehtiikin Pro Fide -yhtyettä kevyen musiikin James Bondiksi. Esittäjä vaihtuu, mutta hahmo ja missio säilyy. Muukin piirre on säilynyt muusikolta toiselle. Vaimojen kärsivällisyys keikkarundeilla olevia muusikkomiehiään kohtaan. Jopa silloinkin, kun lapsi on syntymässä.