Pitkän linjan artisti, musiikkituottaja ja radiomies Vesku Matara on yksi Radio Dein uusista äänistä. Parikymmentä vuotta musiikkibisneksessä työskennellyt Matara harmittelee musiikin jaottelua hengelliseen ja maalliseen.

Radiokanava Spin FM:n toimitusjohtajana ja omistajana toimineen Vesku Mataran uusi aluevaltaus ääniaalloilla on uutuusmusiikkia esittelevän PTX-ohjelman toimittaminen Radio Deihin.

Kreikan kielen sanoista Phone Terismos Christos nimensä saanut musiikkiohjelma PTX esittelee uuden musiikin lisäksi kuulumisia, haastatteluja ja tarinoita lähetyskentiltä. Kreikan sanayhdistelmä tarkoittaa vapaasti suomennettuna Kristuksen sadonkorjuun ääntä.

Vesku Matara toimittaa ohjelmaansa valtameren takaa. Hän on toiminut viime vuodesta saakka Havaijilla Missionuorten lähetystyöntekijänä.

Missionuoret (Youth With A Mission) on kansainvälinen kristillinen lähetysjärjestö, joka kokoaa eri puolille maailmaa evankeliointi-, koulutus- ja avustustyöhön osallistujia eri kirkkokunnista.

Yhteistyötä isojen levy-yhtiöiden kanssa

Musiikin ja radion parissa pitkään työskennellyt Matara kerää PTX-ohjelmaan soitettavaksi nimenomaan uutta musiikkia.

– Tänne Missionuorten koulutuskeskukseen tulee paljon taiteilijoita, joilta saan biisejä. Olen myös saanut muutamia isoja levy-yhtiöitä mukaan, jotka haluavat omia artisteja esille.

Matara kokee yllättävän työlääksi saada riittävän mielenkiintoisia artisteja ohjelmaan.

– Käytän monta tuntia viikossa siihen, että käyn biisejä läpi ja löydän sieltä sellaisia, joita haluan suomalaisille kuuntelijoille esitellä.

PTX:ää kuullaan tällä hetkellä vain Radio Deissä. Mataran mukaan ohjelmalle olisi varmasti kysyntää muuallakin maailmassa.

– Kyllä ihmiset ilmeisesti ovat löytäneet ohjelman, kun ihan kivasti palautetta tulee. Se motivoi myös itseä tekemään siitä mahdollisimman hyvän.

Matara harmittelee, että nykyajan musiikki jakautuu edelleen hengelliseen ja sekulaariin musiikkiin. Hän ajattelee hengellisen ylistysmusiikin olevan tärkeää, mutta toivoisi musiikkimaailman olevan yhtenäisempi.

– Meidän kristittyjen pitäisi tehdä musiikkia, mihin koko maailma pystyy samaistumaan.

PTX kuullaan Radio Deissä keskiviikkoisin klo 20.05 ja uusintana perjantaina klo 14.30.

Vesku Matara Facebookissa ja Instagramissa

Teksti: Katariina Behm