Torstain ajankohtaistunnilla 11.5. klo 9.20 (U 13.20) Kirsi Rostamon vieraana on toimittaja, kirjailija, seksuaaliterapeutti, 4 pojan äiti Nina Honkanen, jonka tietokirja julkaistaan tänään.

”minun tehtävä on valaista ja avata sitä, että kyse on hyvin luonnollisesta asiasta. Seksuaalisuus on aivan yhtä itsestäänselvä osa-alue meidän ihmisenä toteutumisessa, kuin että meillä on nälkä, jano, uni ja tarve liikkua” vastaa Nina Honkanen kysymykseen miksi hän on tämän kirjan kirjoittanut.

Nina Honkasen elämässä työt ja opiskelut ovat seuranneet toinen toisiaan sunnittelematta. Toimittaja, kirjalija lähti opiskelemaan Sexpon ensimmäiselle seksuaalikasvattajakurssille muutamia vuosia sitten ystävän kehotuksesta. Lopputyön aihetta pohtiessa hän muisteli nuorena aikuisena kuuntelemaansa Seija Walliuksen toimittamaa Sukupuolielämän kirjelaatikko -ohjelmaa Yleisradiossa sekä omia radio-alan töitään. Yleisradiossa tartuttiin hyvään ideaan ja Nina Honkasen tuottamasta ja juontamasta ”Onnelliseksi” -radiosarjasta tuli kesällä 2015 ja 2016 suosittu ohjelmasarja.

Onnelliseksi radio-ohjelman kuuntelijapalautteet ja sitä seuranneet työtarjoukset innostivat Ninan tarttumaan tietokirja -projektiin. Vastaavaa kirjaa ei löytynyt Suomesta eikä löydy ehkä maailmaltakaan. Nina Honkanen halusi tehdä tietokirjan, joka vastaa kaikkiin niihin kysymyksiin seksuaalisuudesta, joihin ei googlettamallakaan löydä vastausta. Kustantajaksi lähti Siltala.

Nina Honkanen kirjoittaa kirjansa esittelyssä: ”Omaa seksuaalisuuttaan kannattaa lähestyä ilman pelkoa, häpeää ja syyllisyyttä. Sillloin voi löytää itsensä tilanteesta, jossa huomaa ettei olekaan yksin maaailmassa pohdintojensa kanssa, moni muukin pähkäilee samojen asioiden äärellä.”

”Jokainen sukupolvi vuorollaan on ansainnut saada omasta seksuaalisuudesta ja seksuaalielämästään kumpuaviin kysymyksiin asiallisia ja myötäeläviä vastauksia. Siihen tarpeesen tein Onnelliseksi – ohjelmaa ja kirjoitin tämän kirjan.”

Vaikka Nina Honkasen kirja on yli 400 sivua sisältävä tietokirja, siinä on tietoisesti rakennettu fiktiivisen romaanin rakenne. Nina Honkanen hallitsee draaman kaaren ja sitoo tekstin soljuvaksi kokonaisuudeksi, joka sisältää ihmisten kertomia tarinoita, tilastoja, asiantuntijoiden haastatteluja ja omia analyysejä.  Kirjan jaksaa lukea kannesta kanteen, mutta tietokirjan tapaan sen voi pitää vaikka yöpöydällään ja palata siihen erilaisissa seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Nina Honkanen itse toivoo, että se löytäisi tiensä vaikka hotelleissa yöpöydän laatikkoihin Raamatun rinnalle.

Nina Honkanen ja Kirsi Rostamon keskustelevat kahvilassa ”Onnelliseksi – seksuaalisuus läpi elämänkaaren”  -kirjasta Torstaina ajankohtaistunnilla 11.05.17 klo 9.20 ja uusinta klo 13.20. Ohjelmaa voi kuunnella kuukauden ajan netistä radiot.fi -palvelusta.