– Pahoin pelkään, että virsiperinne ei ole enää kovin tuttua esimerkiksi lapsille. Aikanaan isovanhemmat olivat niitä, jotka lapsille virsiä lauloivat ja opettivat sekä veivät heitä kirkkoon. Tämä virsillä rikastuttamisen perinne on vähentymässä, se ei enää olla itsestäänselvyys, arvioi kirkkohallituksen musiikin asiantuntija, kanttori Teija Tuukkanen.

Kirkkohallitus on päättänyt vastata huutoon kehittämällä mobiilioptimoitua verkkovirsikirjaa.

Virsikirja.fi palvelua kehitettäessä on lähdetty miettimään, miten virret saataisiin käyttäjän ulottuville helposti ja selkeästi.

Vuosi sitten avatussa palvelussa on hakutoiminto, jonka avulla käyttäjä voi hakea virsiä nimen, numeron tai yksittäisten sanojen perusteella. Käyttöä on helpotettu jakamalla virret teemoihin erilaisten kirkollisten juhlien ja kirkkovuoden tapahtumien mukaan.

Vuoden aikana Virsikirja.fi-sovellus kehittynyt merkittävästi, joskaan valmis se ei ole vieläkään.

– Virsistä 1–200 on saatu valmiiksi opetusäänitteet. Se tarkoittaa, että virsistä on mahdollisuus kuulla ensimmäinen säkeistö sekä laulettuna että soitettuna, Teija Tuukkanen selvittää.

– Virrestä voi esimerkiksi kuunnella pelkän melodian soitettuna. Jos haluaa opetella laulua karaoketyyliin, voi laittaa säestyksen tulemaan, ja laulaa itse. Tai sitten voi laittaa päälle sellaisen version, jossa on sekä säestys että laulu.

Ajan mittaan jokaisesta virsikirjan 979 virrestä on tarkoitus saada Virsikirja.fi:hin oma opetusäänitteensä. Taiteellisempiakin sovituksia palvelusta löytyy. Virsikirja.fi:hin on kerätty kaikki Yleisradion hartausohjelmien lisävihkon virsiäänitykset.

Kastejuhlissa ei tarvita enää virsimonisteita

Yksi Virsikirja.fi-palvelun kantavista ideoista on tuoda virret helposti kenen tahansa saataville ajasta ja paikasta riippumatta – eli materiaalit ovat aina ja kaikkialla vain parin näytönpyyhkäisyn päässä.

Halutessaan valituista virsistä voi muodostaa listan, jonka saa helposti jaettua vaikkapa kastejuhlaan kutsutuille vieraille.

– Vieraat voivat katsoa kastevirren sanat omasta puhelimestaan, eikä näihin tilanteisiin tarvitse enää tehdä erikseen virsimonisteita, antaa Teija Tuukkanen esimerkin.

Materiaalit ovat aina ja kaikkialla vain parin näytönpyyhkäisyn päässä.

Hänen omassa elämässään virret ovat kulkeneet mukana kouluajoista lähtien.

– Itse muistan omasta lapsuudestani virsiä erityisesti koulun kautta. Lähtemättömän vaikutuksen silloin teki virsi Vieraalla maalla kaukana. Sävelmä on puhutteleva ja kaunis. Luulen, että sanojen yhteys melodiaan teki sieluun menevän yhdistelmän.

Kanttorin pitkän ajan suosikiksi on noussut Tule kanssani, Herra Jeesus. Vanhemmuus on nostanut esiin huolen siitä, lauletaanko suosikkivirttä enää parin vuosikymmenen päästä.

– Aloin omassa perheessäni laulaa lapsille iltavirsiä silloin, kun he olivat pieniä. Yleensä virsi oli Tule kanssani. Toivon, että sellaiset virret saisivat rikastuttaa ja siunata tuleviakin polvia.

Teksti: Kai Kortelainen

Haluaisitko kuulla lisää virsistä? Pyhäaamun rauhassa pääset veisaamaan perinteisiä virsiä ja kuulet virsien tekijöistä ja laulujen taustoista. Virsivartti Radio Deissä sunnuntaisin klo 7.45 ja 10.45. Toimittajana Seppo Suokunnas. Ohjelman tarjoaa Kristityt Yhdessä ry.