– Minulla on noin kolme tuhatta vinyyliä, joiden joukossa on paljon gospelmusiikkia, paljastaa Karri Miettinen, joka tunnetaan paremmin taiteilijanimellään Paleface.

Radio Deissä ja Dei Plus -palvelussa viikoittain tarjoiltava Paleface Digs Gospel -sarja käynnistyy keskiviikkona 2. helmikuuta.

– Olen digannut gospelmusiikkia jo kohta kolmekymmentä vuotta, kaivanut levyjä esiin kaupoista ja kirpparien pölyisistä levylaareista ympäri maailmaa.

­Sarjassa kuullaan Palefacen gospelsuosikkeja vuosien varrelta, mikä tarkoittaa muutakin kuin räppiä ja mustaa gospelia.

­– Yritän tunnin pituisissa jaksoissa parhaani mukaan taustoittaa kuultavia kappaleita ja muodostaa kokonaiskuvaa mustan gospelin ja hengellisen musiikin perinteestä.

Paleface painottaa bluesin ja gospelmusiikin olevan kaiken afroamerikkalaisen musiikin perusta ja lähtökohta funkista rap-musiikkiin ja soulista moderniin R&B:hen

– Afroamerikkalainen musiikkiperinne on orjien jälkeläisten luomaa perinnettä. Tämä unohtuu usein, kun kuuntelemme Mikael Gabrielia, JVG:tä tai Palefacea. Jopa suomirapissa on nähtävissä mustan perinteen vaikutus. Yhteys on vääjäämätön, ja historia todella synkkä. Myös siksi meidän pitää olla siitä valkoisina eurooppalaisina ja gospeldiggareina tietoisia.

Radio Dei on avannut tammikuussa ilmaisen Dei Plus -suoratoistopalvelun, jonne kaikki Paleface Digs Gospel -sarjan jaksot tulevat kuunneltavaksi. Dei Plus on saatavilla mobiilisovelluksena sekä selainversiona.

Paleface Digs Gospel Radio Deissä keskiviikkoisin 2. helmikuuta alkaen klo 19.03 ja uusintana lauantaisin klo 23.00.

Lataa Dei Plus Android-puhelimeen tai -tabletiin täältä

Lataa Dei Plus iOS-puhelimeen tai -padiin täältä

Palvelua voi käyttää myös kaikilla yleisimmillä internet-selaimilla osoitteessa www.deiplus.fi.

Teksti: Kai Kortelainen, kuva: Dei Plus / Jani Laukkanen