Helsingin piispa Irja Askola ehdotti keskiviikkona 8.2. Radio Dein Piispan kyselytunnilla, että piispat voisivat jatkossa päättää hiippakuntakohtaisesti siitä, saavatko papit siunata samaa sukupuolta olevien parien maistraatissa solmitun avioliiton. Ketään pappia hän ei velvoittaisi näin tekemään, vaan antaisi omantunnonvapauden asiassa.

– En usko, että asia etenee kovinkaan hedelmällisesti kirkolliskokouksen kautta. Käsikirjamuutos on niin hirveän pitkä tie.

Askola peräänkuuluttaa tosiasioiden toteamista ja eri mielipiteiden hyväksymistä:

– Meillä on Suomen luterilaisessa kirkossa ja yhteiskunnassa tästä asiasta erilaisia mielipiteitä. Tämä ei ole pelastuskysymys tai taivaaseen pääsemisen kriteeri, toteaa Irja Askola.

Hän on sitä mieltä, että kirkko on havahtunut pohtimaan vihkioikeudesta luopumista ja avioliittolain vaikutuksia kirkkoon aivan liian myöhään. Taustalla ovat piispojen erimielisyydet. Hän näkee tilanteen Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa erityisenä, sillä muissa Pohjoismaissa kirkot voivat vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja. Askola pohtii kysyttäessä, että Suomessa tulisi olemaan vihkikaava samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen vuonna 2022.

”Kirkot ovat aiheuttaneet traumoja”

Irja Askola itse toivoo, että kirkon suhtautuminen olisi lähtenyt samaa sukupuolta olevien parien siunaamisen mahdollisuudesta. Piispana hän ei tällä hetkellä kuitenkaan voi antaa lupaa vihkiä tai siunata. Sen sijaan hän haluaisi, että keskityttäisiin siihen, millä tavalla pappi voi olla läsnä sateenkaariparin hääjuhlassa ja välittää kirkon hyväksyntää.

Kyselytunnilla epäilyä herätti, miten pappi voi välittää hyväksyntää, jos ei kuitenkaan suostu vihkimään tai siunaamaan. Samaa Askolalta kysellään myös sähköpostitse. Hän ymmärtää kritiikin, mutta ajattelee, että pappi voi kuitenkin suurelta osin olla mukana suunnittelemassa juhlaa parin kanssa ja tuoda sinne muun muassa rukousta ja raamatunlukua sekä lukea Herran siunauksen.

– Kyllähän kirkot, kristilliset yhteisöt ja yksittäiset kristitytkin ovat aivan käsittämättömän määrän häpeää, traumoja ja haavoja lyöneet sateenkaariväen, seksuaalivähemmistöjen ja heidän läheistensä elämään. Se oli muun muassa yksi syy, miksi menin mukaan Gay Gaalaan tietämättä, mitä siitä seurasi, Askola kommentoi.

 

Askola ei tiennyt Vuoden homo -palkinnon voittajaa

Viikonloppuna Helsingin piispa Irja Askola herätti kohua jakamalla vuoden homo -palkinnon 16-vuotiaalle Tuure Boeliukselle QX Gay Gaalassa.

– En tiennyt voittajasta etukäteen. Avasin kuoren ja annoin palkinnon eniten ääniä saaneelle, kommentoi Askola tapausta. Askola kertoo olleensa gaalassa paikalla, koska hän oli ehdolla vuoden hetero -palkinnon saajaksi.

Olisiko Askola suostunut jakamaan palkinnon, jos olisi tiennyt etukäteen voittajan?
– Olisin varmaan ainakin keskustellut järjestäjien kanssa näkökulmista.

 

Katso, miten Irja Askola vastasi Sari Savelan kysymykseen siitä, onko 16-vuotias sopivan ikäinen kantamaan vuoden homo -titteliä: