Oulun piispanvaalissa ehdolla oleva Jukka Hautala katsoo, että kirkko onnistui poikkeuksellisen hyvin lähtiessään vuoden 2015 pakolaisaallon huippuhetkillä aktiiviseksi toimijaksi turvapaikanhakijoiden kotouttamisessa.

– Mielestäni se on ollut kirkolta ja vapaaehtoisilta seurakuntien aktiiveilta erittäin hyvä reaktio. Siinä on vahvistettu suomalaisen yhteiskunnan kestävän kehityksen ulottuvuutta merkittävällä tavalla, Hautala arvioi Oulun seurakuntien Rauhantervehdys-lehden ja Radio Dein piispanvaalitentissä keskiviikkoaamuna.

Raudaskylän kristillisen opiston rehtorina työskentelevä Hautala toivotti turvapaikanhakijat tervetulleeksi oppilaitoksensa kotouttamiskursseille opiskelemaan suomen kieltä ja kulttuuria jo muutamaa vuotta ennen vuoden 2015 pakolaisvyöryä. Tuolloin Raudaskylän kristillisessä opistossa kurssitettiin lähinnä alaikäisiä turvapaikanhakijoita.

– Lähikontaktissa olevat, kuten opiskelijat ja henkilökunta, joutuvat miettimään, että mitäs se oikein onkaan, kun nämä ovat suuri osa islaminuskoisia ja me ollaan kristittyjä. Miten se kristillisyys näkyy meillä, Jukka Hautala kuvaa.

Hänen mukaansa maahanmuuttajien kohtaaminen on muuttanut Raudaskylässä sekä henkilökunnan, suomalaisten opiskelijoiden että ympäristön näkemyksiä.

– He kysyvät suomalaiselta nuorelta: ”Kun sinä olet kristitty, miten se sinulla näkyy.” Mekin olemme joutuneet monessa asiassa kasvattajina peilin eteen, että ”hetkinen, miten me vastaamme”. Siinä on erittäin hedelmällinen tilanne miettiä sitä, mitä se meidän kristillisyys on, ja mitä se meidän luterilaisuus on.

Oulun piispaehdokas muistuttaa, että islaminuskoisten ohella Suomeen tulee maahanmuuton seurauksena runsaasti kristittyjä, pääasiassa Afrikassa.

– Se on toisenlaisen kristillisen kontekstin tuloa tähän suomalaiseen jäyhään perinteeseen, isänmaalliseen luterilaisuuteen. Siinä on selkeästi mahdollisuus – joko mielenkiintoiseen keskinäiseen opiskeluun tai sitten torjua ja eristää ilmiö.

Oulun piispanvaalin ensimmäinen kierros käydään keskiviikkona 15. elokuuta.  Äänioikeutettuja vaalissa on noin 1 130.

Teksti: Kai Kortelainen, kuva: Kirkon kuvapankki / Antero Harju

Jukka Hautalan piispanvaalitentti kuullaan uusintana Radio Deissä keskiviikkona 9.5. kello 13 ja sunnuntaina 13.5. kello 20. Tentti on kuunneltavissa podcastina osoitteessa rauhantervehdys.fi

Rauhantervehdys ja Radio Dei tenttaavat kaikki Oulun piispanvaalin ehdokkaat. Keskiviikkona 16.5. on vuorossa Jukka Keskitalo ja 23.5. Niilo Pesonen. Tentit kuullaan aamuyhdeksältä.