Raatihuone on radiokanavien vanhin käynnissä oleva ohjelma, jossa viikottain vaihtuvat kaksi vierasta arvioivat uutta musaa. Vieraat arvioivat yhteensä neljä uutuuskappaletta – ilman pisteitä. Lopussa kuullun lyhyen biisikertauksen jälkeen vieraat paljastavat oman suosikkinsa. Raatihuoneen vieraat, musiikin ja jutun juuret ohjelmaan valikoi Ariel Neulaniemi. Raatihuoneen kuulet lauantaisin klo 11-12, uusinta keskiviikkoisin klo 20-21. Ohjelma kuullaan kokonaisuudessaan tällä sivustolla.

************

16.1.2021: Mercedes Bentso ja Heikki RantaMercedes

Edellisen viikon erikoisohjelmassa palattiin vielä vuoden alla arvioituihin kappaleisiin monipuolisella kattauksella. Tässä vuoden 2021 ensimmäisesä Raatihuoneessa vierailee kaksi varsin mielenkiintoista musiikin ilmentäjää. 

Mercedes Bentso tunnetaan suorapuheisena artistina. Hän on sekä räpännyt että kirjoittanut taakse jääneistä päihdeongelmasta ja parisuhdeväkivallasta, mutta myös feminismistä, eläinten oikeuksista ja romanien kohtaamasta rasismista. Hän on julkaissut vuonna 2019 elämänkerran Ei koira muttei mieskään, joka palkittiin sekä viime vuoden parhaana e-kirjana että vuoden parhaana äänikirjana. Vuonna 2020 Mercedes Bentso julkaisi Totuus ja tunnustus -kirjan, jossa tyyli pysyy vähintään yhtä rohkeana ja suorana. Mahtuuko omaan musiikkiin myös näkökulmia uskolle tai Jumalalle?

Heikki Ranta yllätti monet viime kesänä julkaisemalla Youtubessa Tehdään biisi niin kuin… -videoita, joilla Ranta esitteli Juice Leskisen, J. Karjalaisen ja Eppu Normaalin tuotantoa analysoivat videot. Niissä Ranta päätyi tekemään samanlaisista ainesosista kappaleen, joka olisi voinut olla analysoidun artistin oma kappale. Minkälaista palautetta esimerkiksi Eppu Normaali antoi ja onko lisääkin jäljittelyjä luvassa?

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Miika Johannes: Viimeiseen asti

2. Ville Liimatainen & Ajomiehet: Tuhlaajapoika

3. Ecclesia: Narrow gate

4. Neil Young: Goodbye christians on the shore:

 

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

***********

02.1.2021: RAATIHUONE-special

Vuosi vaihtuu ja on syytä tehdä katsausta menneeseen. Hienoja vieraita sekä erityisesti musiikin ymmärtäjiä on vilissyt syyskuussa 2009 alkaneessa Raatihuone-ohjelmassa. Ariel Neulaniemi palasi kahden vuoden hoitovapaan jälkeen takaisin tämänkin ohjelman toimittajaksi. Ennen töihin paluuta oli mielissä vilissyt monenlaisia haaveita kuten Jaakko Löytyn ja Palefacen saaminen samaan ohjelmaan. Tämä toive toteutui, mutta toteutuukohan armon vuonna 2021 Löytyn heittämä haaste Palefacelle tehdä laulu yhdessä? Tämän ohessa puhuttiin muun muassa sanoittamisen ja lauluntekemisen haasteista ja eri näkökulmista sekä valtavirrasta poikkeavan musiikin tekemisestä – varsinkin poikkeuksellisena koronavuotena. On siis aika syventyä ja palata niihin hetkiin, jolloin mikki ja sydän oli auki. Äänessä ovat Löytyn ja Palefacen lisäksi toimittaja Pekka Laine, lauluntekijätohtori Laura Sippola, laulaja-näyttelijä Irina Björklund, laulufraseerauksesta ja äänenkäytöstä väitellyt Aija Puurtinen sekä toimittaja ja päätoimittaja Teemu Potapoff. Puhetta tauottelee välillä vieraiden oma musiikki.

************

26.12.2020: Reeta Vestman ja Jarkko Tamminen

Reeta Vestman on laulaja ja laulava näyttelijä. Hän tuli suuremmalle kuulijajoukolle tutuksi Huskey Rescue -yhtyeessä. Bändin musiikki soi muun muassa tv-sarjoissa The Sopranos, One Tree Hill ja Beck. Tuon yhtyeen solistina hän kiersi maailmalla esiintyen samoilla festivaaleilla kuin esimerkiksi MUSE, Nick Cave & The Bad Seeds ja Texas. Yhtyeen äänite päätyi Sunday Timesin viikon albumiksi ja sai viisi tähteä Sunday Telegraphilta. Indiemusiikin kautta hänestä muovautui kuitenkin musikaalinäyttelijä. Hän on tehnyt pääroolit mm. musikaaleissa The Sound of Music,The Rocky Horror Show ja Kakola. Tänä syksynä hän ehti esiittä Seinäjoen kaupunginteatterissa Evita-musikaalin pääroolia ennen kovempia koronarajoituksia. Hän myös julkaisi pitkästä aikaa omaa musiikkia (Jouluna he kaikki ovat täällä), joka noteerattiin edellisessä Raatihuoneessa hyvinkin positiivisesti. Ensi vuodelle riittää kovia suunnitelmia Luokkakokous 3 -elokuvasta erilaisiin teatterirooleihin.

Jarkko Tamminen on yksi mies, mutta siihen täytyy lisätä toista sataa henkilöä kaupan päälle. Eskarissa kyti kipinä, joka muuntui jo lapsena erään kokeneen imitaattorin kohtaamisen jälkeen tunnettujen henkilöiden imitoinniksi. Myöhemmin Tamminen päätyi dubbaamaan animaatiohahmoja ja tekemään erilaisia ääniä jo teini-ikäisenä. Hän ohjasi jo nuorena miehenä äänielokuvia. Tamminen on opiskellut sekä teatterikorkeakoulussa että Kööpenhaminassa complete voice technic -laulamista, joiden kautta hän on löytänyt oman paikkansa siellä missä on. Monien bootseissa tai korkokengissä. Ja olipa hän juuri Masked singer -ohjelman finaalissa Hiirulaisena. Minkälainen kokemus se oli?

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Mia Joki: Valo maailman

Joululaulu: Mia Joki ’Valo maailman’ – YouTube

2. ApologetiX: Let me sit next to Messiah

Let Me Sit Next to Messiah – YouTube

3. JoJo: December baby

JoJo – December Baby [Official Music Video] – YouTube

4. Solina: Lapsenkokoinen

Lapsenkokoinen – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

19.12.2020: Paula Koivuniemi ja Diandra

Paula Koivuniemi ei esittelyjä kaipaa. Jos nyt kuitenkin edes jotain. Paula on tehnyt urallaan 28 levyä, joista 13 kultalevyä, yksi tuplaplatina ja yksi timanttilevy. Haaveet iskelmätähden urasta alkoivat, kun Paula paikkasi muusikkoisänsä bändissä yllättäen sairastunutta solistia. Levytysura alkoi silloin, kun Toivo Kärki antoi hänelle levytettäväksi tangon ”Perhonen” (1966). Pitkä ura on kokenut monenlaisia vaiheita, mutta minkälainen merkitys koronavuoden päätteeksi on ollut sillä, kun Suomen Lähetysseura pyysi Paulaa Kauneimmat joululaulut -suojelijaksi?  

Diandra voitti jo 10 vuoden iässä lastenlaulukisa Staraoken. Joitakin vuosia myöhemmin hän voitti Idols-kisan, jota seurasi kultaa myynyt debyyttilevy. Laulutaitoja on sittemmin ihasteltu muun muassa Tähdet, tähdet -kisassa, jossa Diandra saalisti kakkossijan heti Jari Sillanpään jälkeen. Koronavuotena Diandra on tehnyt ruutuloikan keikkailussa. Hän on Elämäni biisi -laulaja, mutta ihastutti kuulijoita myös Linnan juhlissa ja Tanssii tähtien -kisassa. Vuodenvaihteen jälkeen hän on mukana uudessa musiikkiaiheisessa ohjelmassa, jolla huomioidaan esimerkiksi palvelutalojen päiväkahvilla olevia. Miten se tapahtuu?

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Sakari Heikkilä: Jo joutuu ilta

Jo joutuu ilta – YouTube

2. Suvi Teräsniska: Tämä maailma tarvitsee rakkautta (arvio puuttuu tallenteelta)

Suvi Teräsniska – Tämä maailma tarvitsee rakkautta – YouTube

3. Petti-Set-Go: Juhlaan syy

Petti-Set-Go: Juhlaan syy – YouTube

4. Reeta Vestman: He kaikki ovat täällä

Reeta Vestman – Jouluna he kaikki ovat täällä – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

12.12.2020: Aija Puurtinen ja Jussi Syren

Aija Puurtinen on tullut tutuksi kohta jo 40 vuotta aktiivisena vaikuttaneen Honey B & T-Bonesin laulavana basistina. Monipuolisen bluesin taitaja on myös musiikin tohtori, joka opettaa päivätyökseen laulamista Sibelius-Akatemiassa. Viime vuosina hän on julkaissut soololevyjä muun muassa amerikansuomalaisten elämästä. Tuorein niistä on viime vuonna ilmestynyt Lännen maata (Aija Puurtinen & Brooklynin satu).  

Jussi Syren on bluegrass-musiikin sanansaattaja. Hän on keikkaillut ja levyttänyt juurevaa ja gospelsävytteistä musiikkiaan The Groundbreakers -yhtyeensä kanssa vuodesta 1995 lähtien. Yhtye on omien originaaliensa lisäksi levyttänyt yhden levyn HIM-yhtyeen kappaleita. Jussi Syren & The Groundbreakersia pidetään yhtenä maailman varteenotettavimpana bluegrass-yhtyeenä. Tänä syksynä yhtye julkaisi ensimmäisen joululevynsä Bluegrass christmas.

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Jukka Salminen: Jauhopeukaloita

HUOM! Kappaletta ei löydy suoratoistopalveluista eikä Radio Deillä ole voimassaolevaa sopimusta Gramexin kanssa musiikin julkaisemisesta kotisivuilla.

2. Dolly Parton: Circle of love

Dolly Parton – Circle of Love (Audio) – YouTube

3. Rend Collective: God rest ye merry gentleman

Rend Collective – God Rest Ye Merry Gentlemen (Hallelujah) (with We The Kingdom) (Audio) – YouTube

4. Tinakuu: Ensi lumi

TINAKUU – Ensi lumi (ensilumi, joulun tunnelmaa, Christmas mood) – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

***********

5.12.2020: Ida Elina ja Jouluradion musiikkitoimittaja Mika Saarelainen 

Ida Elinasta on noussut viime vuosina kansallinen pop-ilmiö. Syynä ei ole pelkkä Kalevalasta muistuttava kannel, vaan Ida Elinan tapa soittaa Suomen kansallissoitinta tämän päivän hengessä. Youtube oli hänenkin ponnahduslautanaan, josta moni näki Ida Elinan soittavan kannelta kuin eräät basistit peukulla bassoaan (”släppäämällä”). Michael Jacksonin Billie Jean, Toton Africa tai Myrskyluodon Maija soi hyvin popisti kanteleella. Tämän on herättänyt sekä kotimaisessa mediassa ja keikkarintamalla että kansainvälisissä ympyröissä kiinnostusta. Tähän liittyen Ida Elinalle onkin myönetty Vuoden kantele –palkinto lisättyään kanteleen näkyvyyttä tiedotusvälineissä. Tapahtuma-alan Evento Awardsissa hän on pokannut Vuoden Esiintyjä -palkinnon. Ida Elina onkin esiintynyt monissa tapahtumissa ja kannel on soinut niin Linnan juhlissa, Apulannan kanssa yhtyeen konserttikiertueella, Grammy-voittaja John Lloyd Youngin kanssa kuin Pekingissä, Shangaissa, Hong Kongissa Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi että Lontoon Chelsea Flower Show’ssa, Helsingin Nordic Business Forumissa, Puoli Seitsemän -ohjelmassa, Urheilugaalassa, Kummien joulukonsertissa, sekä useissa aamutv- ja tv-ohjelmissa. Ida Elina laulaa sujuvasti useilla kielillä, mukaan lukien mandariinikiinaksi, japaniksi ja ranskaksi. Esiintymisen lisäksi Ida Elina opettaa kanteleensoittajille ympäri Suomen omaa soittotekniikkaansa mestarikursseilla. Mutta miten on korona vaikuttanut popkantelettaren elämään, Ida Elina?

Mika Saarelainen on pitkän linjan media-alan osaaja. Classic fm:stä radiouransa aloittanut Saarelainen on toiminut Yleisradiossa niin radion kuin television puolella juontajana ja toimittajana. Saarelainen on teatteritaiteen maisteri pääaineenaan näyttelijäntyö ja erityisalanaan musiikkiteatteri, mikä on pulpahdellut luovasti eri tavoin hänen työurallaan. Mika on selostanut useiden olympialaisten taitoluistelukilpailuja, esiintynyt yhtenä vakiotuomarina ”Dancing on Ice” -realityohjelmassa, toiminut myös baletti- ja tanssikriitikkona Helsingin Sanomissa. Saarelainen on myös maailman ainoa kaikkien taitoluistelulajien ylimmän tuomariluokan ylituomari sekä Kansainvälisen luisteluliiton (ISU) kansainvälisten tuomareiden kouluttaja. Päivätyö on kuitenkin ollut viime vuosina Finnairin matkustamohenkilökunnan kouluttajana. Aika-ajoin hän on kuitenkin palvellut osaamisellaan Jouluradiossa musiikkivalinnoissa. Tänä vuonna hän valitsee musiikkia usealle Jouluradion eri teemaiselle kanavalle. Mitä Jouluradio edustaa vuonna 2020?

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Marc Martel: Thank God it’s christmas

Marc Martel – Thank God It’s Christmas – YouTube

2. Neil Buchner: Josef & Maria

Josef & Maria – YouTube

3. Carmen ensemble (solisteina Maria Hietaharju ja Ville Torniainen): Toisin kuin luulin

Toisin kuin luulin – YouTube

4. Carrie Underwood: Hallelujah (feat. John Legend)

Carrie Underwood & John Legend – Hallelujah (Official Music Video) – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

 

************

28.11.2020: Teemu ”Pastori” Potapoff ja Ville Kinarett

Teemu Potapoff on kolumnisti, kirjailija ja monenlaisen median tekijä. Hän on toiminut toimittajana ja toimituspäällikkönä 15 vuoden aikana Nelosella. Yleisradiosta löytyy tv-kuuluttajan kokemusta jo 1990-luvulta. Potapoff on toiminut päätoimittajana muun muassa suomalaisen urbaanin viihteen FUM:ssa. Tällä hetkellä on monta rautaa tulessa erilaisissa podcasteissa. Potapoff oli vasta 14-vuotias, kun hän aloitti mediaan liittyvän työuransa paikallisradiossa Oulussa. Vuosia myöhemmin tämä vanhoillislestadiolaisen kodin kasvatti päätyi HEO:n opiskelemaan viestintää ja tuli uskoon sekä päätyi opiskelemaan teologiaa. Mistä pastori lempinimi tuli, mikäli hän ei koskaan päätynyt kirkon leipiin? Ville Kinaret saapui aikoinaan Himangan lestadiolaismaisemista pääkaupunkiseudulle Deep Insight-yhtyeen rumpaliksi ja kiersi rockareenoita eri puolilla Eurooppaa. Musisointi vaihtui media-alalle. Urheilutoimittajuus vaihtui Iltasanomista Voiceen, Radio Cityyn, Radio Suomirockiin. Tällä hetkellä häntä ei enää kuule radioaalloilla. Missä Ville siis on?

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Kevin Max: Jesus I love you but your followers freak me out

Kevin Max- Jesus I love you but your followers freak me out – YouTube

2. Skillet: Save me

Skillet – Save Me (Official Music Video) – YouTube

3. Andy Mineo: Herman miller

Andy Mineo – Herman Miller (Official Video) – YouTube

4. kls. Teet minusta totta

kls. – Teet minusta totta (Acoustic Studio Live) – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

21.11.2020: Kirkon ihmeellisimmät tarinat -kaksikko Heikki Rusama ja Eero Hietala

Kirkon ihmeellisimmät tarinat -podcast on kahden keski-ikäistyvän miehen yhteinen intohimo. Heikki Rusaman ja Eero Hietalan omassa historiassa löytyy musiikkia ja toimittamista yhdessä ja erikseen. Heitä on voinut kuulla Punainen aurinko ja Linko -yhtyeissä. Vaan minkähänlaisia merkityksiä ja analyysejä he tekevät juuri julkaistuista kappaleista?

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1.  Larm!: Jag väntar på dig

Jag Väntar På Dig – 2020 – YouTube

2. EXIT: Jalla, Jalla

Jalla, Jalla – YouTube

3. Anu Aaltonen: Savanni

Anu Aaltonen – Savanni – YouTube

4. Charlotta Curves & Erik Sjøholm feat. Ginger Singers: Backpack blues

Backpack Blues – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

14.11.2020: Soila Sariola ja Rände Rännäli

Soila Sariola edustaa maailmanlaajuisesti yli 400 000 levyä myynyttä 23-vuotiasta yhtyettä, joka on myynyt kerran tuplaplatinaa-, kahdesti platinaa ja kahdeksan kertaa kultaa Suomessa. Levyjä on peräti 16 kappaletta, joista satavuotista Suomea juhlistanut Tuhansien laulujen maa nousi Suomen virallisen albumilistan piikkipaikalle. Se on ensimmäinen a cappella -albumi, joka on saavuttanut listan kärkipaikan. Vuoden 2019 Joululevyn jälkeen yhtye on elänyt erikoista aikaa sekä koronan että uuden jäsenensä Aili Sariolan myötä.

Rände Rännäli on pitkän tauon sekä pitkän periodin artisti. Aikoinaan hän tuli tutuksi Rod Of Moses -yhtyeestä, joka nappasi Gospelin Suomen mestaruuden vuonna –97, esiintyi tv-ohjelma Jyrkissä, Tavastialla ja hommasi molemmille levyilleen tuottajakseen Anssi Kelan. Rod Of Mosesin jälkeen starttasi sooloura, jossa tarinankerronnan taustalla liikuskeltiin sekä akustisen että rokimman musiikin parissa. Ehti kulua peräti 12 vuotta ennen kuin Rände julkaisi 27.11.2020 uuden levyn Kontula.

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Matara: Kiitos ja anteeksi (feat. Juno)

Matara – Kiitos ja anteeks ft. Juno – YouTube

2. Planetshakers: 247 365

247 365 | Over It All | Planetshakers – YouTube

3. Peter Joukainen: Elää

Elää – Peter Joukainen – YouTube

4. Pentatonix: Amazing grace

Amazing Grace – Pentatonix – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

07.11.2020: Jari Levy ja Mikko Saari

Jari Levy on laulaja, lauluntekijä, opettaja ja tuottaja. Hänen tekemiä lauluja ovat esittäneet muun muassa Katri Helena, Yö, Finlanders ja Annika Eklund. Omia laulujaan hän on esittänyt yhtyeissä Heureka, Levy & Grammar ja EXIT, jossa häntä on kuultu jo vuodesta 2001 alkaen. Mitä kuuluu juuri uuden singlen julkaisseelle EXIT-yhtyeelle?

Mikko Saari on levykriitikko, keräilijä, musadiggari ja dj. Siinä sivussa nuorisotyönohjaaja, jonka työ ja harrastus on yhdistynyt viimeisten vuosien aikana muun muassa Metallimessun ja Popmessun merkeissä. Noin muuten näppäimistö kulutetaan puhki levy- ja keikka-arvioita naputellessa. Mikko on yksi Raatihuone-ohjelman vakikriitikoista.

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Antti Tuisku: Kahvia ja pullaa

Antti Tuisku – Kahvia ja pullaa – YouTube

2. Aallonmurtaja: Uskon suhun vieläkin

Uskon suhun vieläkin – YouTube

3. Furaha: C+2020

C+ 2020 – Spotify

4. Vepe Hänninen: Janoa ja nälkää

HUOM! Kappaletta ei löydy suoratoistopalveluista eikä Radio Deillä ole voimassaolevaa sopimusta Gramexin kanssa musiikin julkaisemisesta kotisivuilla.

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

31.10.2020: Mikko ja Markus Joensuu

Raatihuoneen vieraat ovat tällä kertaa veljekset, joiden sukunimi ja oletettu esi-isä löytyy heidän bändinsä nimestä. Joensuu 1685 -yhtyeen laulaja Mikko Joensuu on yhtyeensä pelkääjänpaikalle asettunut kartanlukija, joka hoitaa laulujen tekemisen lisäksi kitaristin ja koskettimien soittamisen. Takapenkillä istuu luontevasti rumpali Markus Joensuu. Yhtye teki kriitikoiden ylistämän debyyttilevyn. Vuonna 2010 oli jo loppusuoralla toisen levynsä tekemisessä, kunnes lopetti määrittelemättömäksi ajaksi fanien ollessa iho jo valmiiksi kananlihalla. Tämän jälkeen Markus jatkoi musisointiaan Siinai-yhtyeessä Risto Joensuun (kuvassa kuljettajana) kanssa. Pari vuotta sitten Joensuu 1685 yllätti faninsa keikkalavalla ja päätyi jatkamaan toista levyään. Minkälainen musiikki uppoaa veljeksiin?

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Bruce Springsteen: The power of prayer

Bruce Springsteen – The Power Of Prayer (Official Audio) – YouTube

2. Dave Lindholm: Taivas ojensi kätensä

Taivas ojensi kätensä – YouTube

3. Justin Bieber: Holy (feat. Chance The Rapper)

3. Justin Bieber: Holy (feat. Chance The Rapper) – YouTube

4. Mirkka: Lasihelmii (feat. Mikko Kuustonen)

Lasihelmii – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

24.10.2020: Irina Björklund ja Susanna Vainiola

Irina Björklund tunnetaan näyttelijänä, mutta hän on eittämättä Suomen kansainvälisin Ranskassa asuvaksi laulaja. Hän on popularisoinut sahan musiikkiin, joskin ne rauhan aseet ovat löytyneet viime aikoina niin televisiosta kuin keikkalavoilta Ann-Mari Sundellin hahmon kautta Rauhantekijä-tv-sarjasta. Miten Irina Björklundin päätyi laulamaan tv-hahmonsa kautta levyllisen kappaleita Barely Ann-Mari -äänitteelle ja onko kenties sarjan 2. tuotantokausi jo tekeillä?

Susanna Vainiola on Yleisradion musiikkiin erikoistunut toimittaja. Hän aloitti Ylessä vuonna 1991 ja matkan varrella ääni on tutuksi Radio Keski-Suomen, Radiomafian ja Yle Q:n kuuntelijoille. Hänen äänensä on tullut tunnetuksi muun muassa radio-ohjelmissa Lakatut varpaankynnet, Kissankehto, Muistojen bulevardi ja Popradio, jonka kippariksi hän tuli Jake Nymanin jäätyä eläkkeelle (HUOM! Susanna Vainiolan Popradio jäi toistaiseksi tauolla tammikuun 2021 alussa).

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Joensuu 1685: Sweet savior

Sweet Savior – YouTube

2. Marian: Tuokiokuva

Marian – Tuokiokuva (Virallinen musiikkivideo) – YouTube

3. Erika Vikman: Syntisten pöytä

Erika Vikman – Syntisten pöytä (Virallinen musiikkivideo) – YouTube

4. Lauren Daigle: Tú dices

Lauren Daigle – Tú Dices (Lyric Video) – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

17.10.2020: Vellu Salminen ja Tommy Rusanen

Vellu Salminen on pitkän linjan radiotoimittaja ja muusikko. Hänen soittohistoriaansa edustavat basson varressa muun muassa Furaha, Onesimus ja Higher Ground -kuorossa, jossa hän toimi alkuvaiheessa tietynlaisena isähahmona sekä bändin liidaajana bassonsa takaa. Basson ohessa matala ääni on myös kaikunut radioaalloilla niin Radio Deissä, Groove fm:llä kuin tätä nykyä Yleisradiossa Yöradion yhtenä vakioäänenä. Vieläkö musiikki soi muuallakin kuin omissa luureissa?

Tommy Rusanen on paitsi radioalan konkari, häneltäkin löytyy musiikkialalta kaukaisia, joskin raskaita, muistikuvia. Tommy on toiminut monen yhtyeen teknisenä avustaja ja miksaajana esimerkkeinä Bogart Co., Popeda ja Zero Nine. Hän kiersi myös ruotsalaisen Tomas Ledinin yhtyeen apumiehenä ympäri Skandinaviaa ja Keski-Eurooppaa. Tutuiksi tulivat vuosien varrella myös monet pohjoismaiden hard rock- ja heavymuusikot. Sittemmin Rusanen vaihtoi raskaan arjen raatamisen media-alalle päätyen takavuosina muun muassa Radio Dein juontajaksi. Tätä nykyä hän toimittaa Kinoteekki-ohjelmaa arvioiden uutuuselokuvia Maija Hangiston kanssa Radio Deissä perjantai-iltapäivisin.

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Popo Salami: Don’t give up

Popo Salami – Don’t Give Up (Feat. Tahdistin orchestra & Alava church choir) – YouTube

2. Arna: Minä olen

Arna-Minä Olen – YouTube

3. Saved from ourselves: Help me to die

Saved From Ourselves – 07 Help Me to Die [Lyrics] – YouTube

4. Chigago Mass Choir: Excellent is your name

Chicago Mass Choir – Excellent is Your Name – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

 

************

10.10.2020: Jussi-Pekka Rantanen ja Kari Pyrhönen

Kari Pyrhönen on toimittaja ja muusikko-lauluntekijä. Hän soitti aikoinaan nuorena opiskelijoiden tanssiorkesterissa sen ajan hittejä Santanasta Irwiniin ja myöhemmin hän on levyttänyt omaa musiikkiaan niin aikuisille kuin lapsille. Viimeisin levy Historia julkaistiin vuonna 2018. MTV:llä päivätyökin voi sisältää niin kulttuuria kuin musiikkia koskevaa jutun tekoa. Rakkaus gospelmusiikkiin on kulkenut mukana jo pitkään. Pyrhönen teki Jaakko Löytystä dokumentin Kahden maan kansalainen (2015) ja Huuto-kirjan (1986 Lasten keskus).

Jussi-Pekka Rantanen on Yleisradion tuttu uutisankkuri ja toimittaja. Hänestä piti aikoinaan tulla elokuvantekijä, mutta Satakunnan Kansan -kesätyöstä avautui tie Yleisradio radiouutisiin, jota kautta hän on kulkeutunut Aamutv:n kautta televisiouutisiin ensin kulttuuritoimittajaksi ja sittemmin uutisankkuriksi. Gospelmusiikilla on hänellekin ollut iso merkitys. Hän oli aikoinaan seurakuntanuorena ja niihin aikoihin musiikin soittamisen kautta avautui myös omien laulujen tekeminen. Rantasella oli rippikoulun jälkeisinä vuosina oma duo, joka kävi myös esiintymässä. Minkälainen lukkarinrakkaus hänellä on säilynyt kristilliseen popmusiikkiin? 

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Anna Kokkonen: Sateenkestävää

Anna Kokkonen – Sateenkestävää – YouTube

2. Henna Nieminen: Tahdon elää

Tahdon elää, Acapella cover – Henna Nieminen – YouTube

3. Pontus J. Back: Train, train

Pontus J. Back – Train, Train – Spotify 

4. Eliza Gilkyson: My heart aches

My Heart Aches – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

03.10.2020: Aki Tykki ja Antti Railio

Aki Tykki sai pohjat uralleen nuoruutensa maisemissa Joensuun keskustassa, jossa erään vihreän talon bändikämpällä hän treenaili. Joitakin vuosia myöhemmin tuo nuoruuden bändi muutti nimeään ja muutti samalla pois Joensuusta sekä teki myöhemmin hitin Pois Kalliosta tavoitteenaan nousta kotimaisen rockareenoiden kärkikastiin. Happoradion kappaleista Radio Deissä ovat soineet Puhu äänellä jonka kuulen ja Pelastaja. Happoradion ohessa bändin laulaja on julkaissut myös harvakseltaan omaa musiikkia. Aki Tykki ja Kanuunaorkesteri julkaisi kesällä 2020 Totuuden tiellä -singlen, joka oli Hannu Karposta kertoneen dokumenttielokuvan teemakappale.

Antti Railio intoutui jo pienenä poikana laulamisesta. Todellinen ponnahdus laulamiseen tapahtui Railion osallistuttua ensiksi Idols-kilpailuun (2007) ja vuosia myöhemminVoice of Finland -kilpailuun, jonka hän myös voitti (2013). Hän on vaikuttanut metalliyhtyeen laulajana, mutta sittemmin esiintynyt omalla nimellään niin kirkoissa, klubeilla kuin Raskasta joulua -kiertueella ja levyillä. Vuosi 2020 on ollut koronan takia haastava keikkojen peruuntumisen takia. Hän esiintyi rajoituisten puitteissa Ensi-ilta! -konserttisalikiertueella JP Leppäluodon kanssa. Kiertuestartin yhteydessä 2.10. julkaistiin myös uusi albumi Ikuisuus.

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Maisa: Niin hiljaa

Maisa – Niin hiljaa – YouTube

2. Jordan Feliz: Glorify

Jordan Feliz – ”Glorify” Featuring TobyMac & Terrian (Official Audio) – YouTube

3. Club For Five: Jeesuksesta laulan

Jeesuksesta Laulan – YouTube

4. Stryper: This I Pray

This I Pray – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

26.09.2020: Markus Vainiomäki ja Anders Liljeström

Markus Vainiomäki on tuottaja, muusikko ja lauluntekijä, jonka ensimmäinen kosketus bändisoittoon tapahtui Vammalan helluntaiseurakunnan nuorisokuorossa. Sittemmin hänen neljän raajan työskentelyä tultiin kuulemaan Black Cotton Bandissä ja Bass’n Helen yhtyeen rumpalina. Musisoinnin lomassa hän on myös ryhtynyt uudistamaan suomalaisen hengellisen musiikin soundia toimimalla sittemmin yhä enemmän tuottaja-muusikkona. Tästä osoituksena viimeinen Pitkä kirja -äänite sekä levyt Nina Åströmille, joista eniten huomiota ovat saaneet Hilja Aaltosen sanoihin ja Hannu Huhtalan säveliin perustuneet levyt. Avoin taivas (2012) ylitti toukokuussa 2020 platinalevyn ylittävän myyntirajan.

Anders Liljeström muusikko ja soitinrakentaja, josta on muovautunut viime vuosina myös laulujen rakentaja. Hänen kädenjälkensä on päätynyt mm. David Lyle Morrisille, Juha Metsäperälle ja Annika Eklundille sekä Radio Dein Toivon lauluja –levylle. Laulujen rakentamisen lisäksi hän on sekä rakentanut uusia kitaroita että korjannut kielisoittimia. Kauanko yhden soittimen rakentamiseen menee aikaa ja minkälaisesta kädenjäljestä soitinrakentajan voi tunnistaa?

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Not Bad Band: Ulkopuolisen laulu

Ulkopuolisen laulu – YouTube

2. Newsboys: Love one other

Newsboys – Love One Another (Official Music Video) – YouTube

3. Verkosto kollektiivi: Sinä teet mahdolliseksi sen

Verkosto Kollektiivi – Sinä teet mahdolliseksi sen (live) – YouTube

4. Needtobreath: Who I am

NEEDTOBREATHE – ”Who Am I” [Official Video] – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

19.09.2020: Paleface ja Jaakko Löytty

Paleface on ollut koko ikänsä sanojen kanssa tekemisessä. Hän on toiminut freelance-toimittajana, kirjojen kääntäjänä, kirjoittajana, radiotoimittajana, mutta suuri yleisö tuntee hänet rapmusiikkinsa kautta. Englanninkielen käännyttyä suomeen Paleface julkaisi Helsinki Shangri-La -levyn (2010), joka poiki Emma-gaalassa kolme palkintoa. Levy myi seuraavana vuonna platinaa. Monikulttuurisen ja erilaisen Suomikuvan tulkkina hän on ollut valmistelemassa Suomen 100-vuotisjuhlallisuuksia. Minkälainen mahtaa olla Palefacen ymmärrys kotimaiseen tai ulkomaiseen kristilliseen popmusiikkiin?

Jaakko Löytty on musisoinut jo kuudella vuosikymmenellä koputellen sekä valtaa pitävien että kansalaisten huomiota unohtamatta taivaallisen duurin haltijan ovea maallisten molliaiheiden parissa. Hiljaisen ihmisen äänen ja epäkohtien juurien löytyminen tuli esille jo omista lapsuusmaisemista Afrikasta, jossa hän kuuli mustien rukouslauluissa yhteiskunnallisuutta. Golden gospel –palkinnolla noteerattu Gospelin grand old man Jaakko Löytty julkaisi loppuvuodesta 2020 uuden levynsä Blues taivaan portilla. Oman bluesinsa levylle suunnitellulle kiertueelle toi korona, jonka myötä Löytty joutui jännittämään peruuntuneen kiertueen sijaan toteutettua striimi-keikkaa.

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Jarkko Maukonen: Jumalan kansa

Jumalan kansa – YouTube

2. Jukka Leppilampi: Daavid, laula

HUOM! Laulu tehty vain Radio Dei -singleksi eikä siitä löydy suoratoistolinkkiä. Radio Deillä ei ole voimassaolevaa sopimusta Gramexin kanssa musiikin julkaisemisesta kotisivuilla.

3. Juno: Katumuksen sakramentti (feat. Leo)

Juno – Katumuksen sakramentti (Audio) ft. LEO – YouTube

4. Aili Ikonen: Valo

Aili Ikonen – Valo – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

12.09.2020: Pekka Laine ja Laura Sippola

Raatihuone palaa tauolta. Ariel Neulaniemi palaa samalla kahden vuoden hoitovapaalta. Ensimmäisinä vieraina ovat Laura Sippola ja Pekka Laine.

Pekka Laine on pitkän linjan toimittaja. Hän on toiminut muun muassa Yleisradion Rock-Suomi ja Iskelmä-Suomi-dokumenttisarjojen käsikirjoittajana ja toimittajana. Ensiksi mainitusta ohjelmasarjasta hän sai Kultaisen Venlan ja viimeksi mainitusta Suomen Muusikkojen Liiton tunnustuspalkinnon. Mutta miten tarjoilla musiikkia viikosta toiseen kiinnostavasti ja myös sellaiset teokset, jotka helposti jäisivät suurelta yleisöltä pimentoon? Eli miten syntyy Pekka Laineen Ihmemaa?

Laura Sippola on laulaja ja lauluntekijä. Levyjä on ilmestynyt seitsemän ja siinä sivussa hänestä on tullut Suomen ensimmäinen lauluntekijätohtori, jonka lauluja ovat myös Laura Rajaton, Club For Five, Laura Malmivaara, Jonna Järnefelt ja Johanna Kurkela. Hän myös opettaa laulunkirjoitusta Taideyliopistossa, mutta miten? Entä miten väitellään lauluntekijätohtoriksi?

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Wonderful Land: Everything’s alright

Wonderful Land – Everything’s Alright – YouTube

2. Jere Valkonen: Tuhat pimeetä keskiaikaa

Jere Valkonen – Tuhat pimeetä keskiaikaa – YouTube

3. Aretha Franklin & The boys choir of Harlem: ”Never Gonna Break My Faith”

Aretha Franklin – Never Gonna Break My Faith (Official Video) ft. The Boys Choir of Harlem – YouTube

4. Jaakko Löytty: Mun on nälkä

Mun on nälkä – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

Raatihuoneen vieraita ovat olleet syyskuusta 2009 alkaen muun muassa Lasse Mårtenson, Klaus Järvinen, Remu, Paleface, Eero Raittinen, Susanna Vainiola, Pekka Laine, Pekka Ruuska, Outi Popp, Riku Niemi, Heta Hyttinen, Pepe Willberg, Seppo Hovi, Danny, Pauli Hanhiniemi, Martti Servo, Kari Peitsamo, Leri Leskinen, Njassa, Heikki Salo, Martti Metsäketo, Jouni Hynynen, Pave Maijanen, Sami Yaffa, Zarkus Poussa, Risto Asikainen, Lasse Kurki, Esa Nieminen, Veeti Kallio, Edu Kettunen, Prinssi Jusuf, Juha Tapio, Riki Sorsa, Paula Koivuniemi, Johanna Försti, Jake Nyman, Anssi Nykänen, Edu Kettunen, Heikki Silvennoinen, Ressu Redford, Nina Tapio, Kaija Kärkinen, Jaakko Löytty, Jukka Perko, Outi Popp, Tommi Läntinen, Jussi Chydenius, Ninni Poijärvi, Ile Vainio, Hanna Ekola, Viktor Klimenko, Nina Åström, Sinikka Svärd, Timo Kiiskinen, Olli Ahvenlahti, Anna-Mari Kaskinen, Tomi Lindblom, Stefan Möller, Eija Kantola, Esa ”bluesministeri” Kuloniemi, Aili Ikonen, Timo Kuoppamäki, Erja Lyytinen, Brädi, Olli Helenius, Jukka Poika, Tarvo Laakso, Nalle Österman, Matti Johannes Koivu, Pasi Hyökki, Satu Sopanen, Jukka Salminen, Minerva Pappi, Jaakko Löytty, Olli Lindholm, Esa Kaartamo, Viitasen Piia, Timo Lassy, Kikka Laitinen, Aija Puurtinen, Tapani Ripatti, Ida Elina, Mikko Harjunpää, Petri Laaksonen, Kari Hynninen, Tuukka Haapaniemi, Samuli Putro, Jukka Gustavson, Maija Sariola, Heimo Hatakka, Antti Einiö, Knuclebone Oscar, Soili Perkiö, Jukka Kuoppamäki, Pete Parkkonen, Laura Malmivaara, Cat Cat Virpi & Katja Kätkä, Kristiina Brask, Kake Randelin, Janne Tulkki, Annika Eklund, Laura Voutilainen, Eini, Arja Koriseva, Kuunkuiskaajat, Jope Ruonansuu, Laura Sippola, Aleksi Pahkala, Suikki Jääskä, Eeva-Leena Pokela, Jonna Tervomaa, Samuli Laiho, Esa Eloranta, Jarkko Martikainen, Joel Melasniemi, Pasi Kostiainen, Johanna Iivanainen, Pekka Simojoki, Pia Perkiö, Jukka Leppilampi, Eppu Ainesmaa, Kalle Torniainen, Ville Pusa, Antti Vuori, Teppo Nuorva, Jouko Mäki-Lohiluoma, Janna Hurmerinta……