HUOM! Uudet jaksot löydät osoitteesta Deiplus.fi tai Dei Plus -sovelluksen kautta.

Raatihuone on radiokanavien vanhin käynnissä oleva ohjelma, jossa viikottain vaihtuvat kaksi vierasta arvioivat uutta musaa. Vieraat arvioivat yhteensä neljä uutuuskappaletta – ilman pisteitä. Lopussa kuullun lyhyen biisikertauksen jälkeen vieraat paljastavat oman suosikkinsa. Raatihuoneen vieraat, musiikin ja jutun juuret ohjelmaan valikoi Ariel Neulaniemi. Raatihuoneen kuulet lauantaisin klo 11-12, uusinta keskiviikkoisin klo 20-21. Ohjelma kuullaan kokonaisuudessaan tällä sivustolla.

************

18.12.2021 Reetta Isomäki ja Matias Kiiveri

Reetta Isomäki on vuonna 2003 käynnistyneen Jouluradion musiikkitoimittaja. Minkälainen savotta se on löytää erilaiseen musiikkimakuun erilaista joulumusiikkia ja miltä Jouluradio tänä jouluna kuulostaa?

Matias Kiiveri on muusikko ja tuottaja, josta tuli muusikko lapsuudenkotinsa perheenjäsentensä inspiroimana. Myöhemmin hän rupesi antamaan musiikillisia vinkkejä koulukaverien bändille. Sittemmin muun muassa East Funk Attackissa pitkään soittanut ja edelleen Ylva Harussa kitaran tonttia päivystävä Kiiveri päätyi hakemaan äänittäjän ja tuottajan inspiraatiota Los Angelesista. Lopputuloksena palanen Hollywoodia löytyy tätä nykyä Vallilasta.

 

Kappaleet

  1. Laura Närhi: Nyt on joulu
  2. Sarah Reeves: Go tell it on the mountain
  3. Saila: Luojallein
  4. Offor Blessing: Hallelujah

************

11.12. J. Jyrä ja Erkka Korhonen

J. Jyrä aloitti oman jo 1980-luvulla oman musiikkiuransa Litostroton -kokoonpanossa, mutta oma artistiura käynnistyi levytysten muodossa 1990-luvulla. Viimeisin studiolevy on vuonna 2001 julkaistu Kaunis maa, köyhän ikävä. Mikä siis kestää, Jyrä? Entä mikä sai aikoinaan miehen liittymään Rehupiiklesiin?

Erkka Korhonen edustaa Suomen suosituinta joulukiertuetta. Erkka on mahdollistanut sen, että Raskasta joulua lähti aikoinaan niin kiertueelle kuin studioon. Nyt on edessä jo 17. kiertue, jossa panostetaan lauluvoimaan tavallista enemmän – nyt jopa Pate Mustajärven kera! Kitaristi ja tuottaja Korhonen on noin muuten työskennellyt freelancemuusikkona jo neljännesvuosisadan ajan ja jättänyt kädenjälkensä yli 400 levytykselle. Ensi vuonna suosittu Northern kings tekee paluun keikkalavoille.

Kappaleet

  1. Heidi Simelius: Mun sydän on mun
  2. For King & Country: O Come, O Come O Emmanuel
  3. Blade: Three kings
  4. Carmen ensemble: Valoksi vankeuteeni

************

4.12. Mikko Harjunpää ja Jyrki ”Rehupiikles” Keskinen

Mikko Harjunpää on media-alan ja musiikin konkari. Radio Novan musapäällikkönä vierähti 18 vuotta. Sitä ennen hän teki musiikkia parin levyn verran yhtyeessään A & O. Musiikin tekeminen palasi arkeen muutama vuosi sitten ja nyt hän on valmistelemassa toista levyä Harjunpää & Hyvä ystävä -kokoonpanossa. Noin muuten ammatillinen suhde musiikkiin kytkeytyy Nelonen median Aito Iskelmän ja Helmi -radioiden ohjelmapäällikkönä.

Jyrki Keskinen on paitsi Lakeus soundin pomo ja sitä kautta mahdollistamassa monen yhtyeen ja tapahtuman äänentoiston, vapaa-ajalla vaihdetaan tamineet ja mennään Rehupiikles-kokoonpanon kanssa keikoille. ”Soon mun velii” ja ”Jos tahdot mennä Ylihärmään” sekä Kunnantalo-kohu kertoo jotain olennaista Rehupiiklesistä, mutta mitä heille tänä päivänä kuuluu?

Kappaleet

1. Eve & Ossi: Me käymme joulun viettohon

2. Suvi Teräsniska: Kaksi kynttilää

3. Espoo Big Band (feat. Ruthie Foster): O Little town of Betlehem

4. Samoaja: Lights in heaven

************

27.11. Erja Lyytinen ja Katri Ylander

Erja Lyytinen on maailmankuulu blueskitaristi, joka on äänestetty maailman parhaiden kitaristien joukkoon useissa musiikkilehdissä. Vaikka hän on kerännyt suosiota erityisesti Englannissa, täällä Suomessa hän on ollut maamme ensimmäinen sähkökitaraa Sibelius-Akatemiassa opiskellut nainen. Sen lisäksi Lyytinen kutsuttiin Raatihuoneen nauhoitustilanteen jälkeen Suomen musiikin kunniagallerian jäseneksi Musiikkimuseo Fameen. Noin muuten blueskuningatar valmistautuu uuden joulusinglen myötä joulukiertueelleen.  

Katri Ylander ponnisti omalle artistinuralleen Idols-kilpailun kautta. Toisen kauden hopeasija poiki kaksi kultalevyä, jonka jälkeen hän vieraili Happoradion singlellä ja myöhemmin kokoelmalevyn jälkeen alkoi yhteistyö Yksinäinen yhtye -kokoonpanon kanssa. Tuon yhtyeen ensimmäisen levyn jälkeen Ylander piti pitkän paussin musiikin tekemisestä, kunnes levy-yhtiöstä haikailtiin häntä takaisin. Pian alkoi tuttu ääni soida jälleen radiokanavilla ja uusi levy toi hänelle toisen Emma-ehdokkuuden. Viime vuoden Tähdet, tähdet -kisaaja valmistautuu parhaillaan joulukiertueelle uuden singlen saattelemana.

Kappaleet

1. Kotiinpalaajat: Mä oon tulossa kotiin

2. Carola Häggkvist: Pray for peace

3. Exit: Palava pensas

4. Eric Bibb: Along the way

************

20.11. Susanna Lukkarinen ja Mikko Pettinen

Club For Five -lauluyhtye on lähdössä 14. joulukiertueelleen ja samalla Susanna Lukkarinen valmistautuu viimeisiin esityksiinsä yhtyeessä. Mikä saa lähtemään neljästi kultaa myyneestä a’cappella-yhtyeestä, joka on osoittanut uusiutumiskykyään esimerkiksi julkaistuaan viimeisimmät levyt Kirkan tuotannosta virsiin?
Mikko Pettinen on ollut UMO Helsinki Jazz orchestran vakikalustoa jo vuodesta 1998 lähtien. Pettinen on vaikuttanut myös Kerkko Koskinen Kollektiivissa, Janne Maarala bändissä, Helsinki-Cotonou Ensemble ja Funky Finnsissä, joka on julkaissut tässä koronapandemiankin aikana musiikkia etänä yhdessä. Pettinen on myös voittanut jazz-palkintoja niin Renossa, Belgiassa kuin Espanjassa.
Kappaleet

1. Jippii Youth: Ohjaat askeleeni

2. Mark Barlow: Waterfall

3. Joonas Hauveli: Isä Luojan luomaa

4. Kristyn & Keith Getty: Pass the promise

Kuuntele lähetys [Radio Dei 20.11.2021]:

************

13.11. Eicca Toppinen ja Olli Krogerus

Eicca Toppinen on sellistinä Apocalypticassa, jonka  albumeita on myyty maailmanlaajuisesti 4,5 miljoonaa kappaletta. Takana on jo noin tuhat konserttia noin 50 maassa kattaen lähes kaikki suuret festarit niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa. Musta jää -elokuvaan musiikin säveltäminen toi hänelle Jussi-patsaan, mutta tällä hetkellä suurin saavutus lienee ihan vain keikoille pääsy. Juuri kun yhtye sai 9. levynsä Cell-o valmiiksi, maailmankiertueelle lähtikin korona. Nyt on jo noin 200 keikkaa peruttu. Nyt yhtye aikoo keikkailla Suomessa kirkkokiertueella. Miksi? 

Olli Krogerus on soittannut pian jo parikymmentä vuotta rumpuja ammatikseen. Klassisen musiikin kotitaustasta ponnistanut Krogerus sai käytännön koulutusta populaarimusiikkiin ”Ogelin” jälkeen ensimmäisestä työpaikastaan Freud, Engels, Marx ja Jung -yhtyeessä. Coverbändit tutustutti jo laaja-alaisemmin musiikin maailmaan. Viimeiset vuodet Olavi Uusivirta -yhtyeessä niin keikkaillut kuin musiikkia julkaissut Krogerus on viihtynyt myös erikoisen ammatillisen haasteen parissa – kaikuisissa kirkoissa soittaminen rummuilla.

Kappaleet

1. Vanamo: Säröjä

2. Marian: Ihmisiä

3. Brandon Lake: I need a holy ghost

4. Nick Cave & Warren Ellis: Hand of God

Kuuntele lähetys [Radio Dei 13.11.2021]:

************

6.11. Martti Heikkinen ja Pekka Kähkönen

Kuvassa voi olla ainakin yksi henkilö, istuvat ihmiset ja sisätila

Tällä kertaa uutta musiikkia arvioivat 25 vuotta vanhojen levy-yhtiöiden toimitusjohtajat: Texicalli Recordsin Martti Heikkinen ja Humble House Recordsin Pekka Kähkönen.
Miltä musiikkiteollisuuden digiloikka otettiin haltuun ja kuinka nimenomaan hyvään musiikkiin eikä hitteihin satsaaminen näkyy niin tilipussissa kuin omassa tyytyväisyydessä?
Kappaleet

1. Mikko Alatalo: Lapsenusko

2. Nina Åström: Voice in the desert 

3. Make Perttilä: Etiopia

4. Miisamaria: Kulta enemmän kuin mitän muuta

Kuuntele lähetys [Radio Dei 6.11.2021]:

************

23.10. Mika Lilja ja Jyri Aittoniemi

Mika Lilja soitti vuosia rumpuja mm. Kirkan, Kari Tapion, Anna Eriksonin taustalla sekä soitti erilaisissa musikaaleissa kunnes tuli lopulta ideoineeksi Loota-rummut. Miten se tapahtui? Jyri Aittoniemi on basistina Vanamo-yhtyeessä, joka on tarjoillut kohta jo 10 vuotta skandinaavista poppia isolla soundilla. Vanamo palaa kohta lavalle uusin biisein.

Kappaleet

1. Harjunpää ja Hyvät ystävät: Lokakuu

2. AP Sarjanto: Orleansin neitsyt

3. Tall man standing: Until I Found You

4. Pontus J. Back: Myrskyn keskellä

Kuuntele lähetys [Radio Dei 23.10.2021]:

************

16.10. Jepa Lambert ja Pekka Eronen

Mitä vaatii taustalaulajalta heittäytyä Elämäni biisi -tv-ohjelmaan tai laulaa noin 10 miljoonalle NHL-katsojalle? Jepa Lambert on toiminut solistina niin gospelpuolella kuin myöhemmin UMK-artistina sekä mahdollistanut lukuisten eturivin artistien laulamisen. Nyt Jepa kokee olevansa uransa huipulla, mutta miksi? Sanoittaja ja elokuvakriitikko Pekka Eronen on päätynyt tekemään sanoituksia niin Smurffit-levyille, Haloo Helsingille, Munamiehelle, Radio Dein Toivon lauluja -levylle, mutta mitä näin laaja skaala vaatii sanoittajalta? Entä miten tehdä sanoituksia maailman yleisimmästä teemasta – perhe – omalle soololevylle ilman, että siirappi valuu korvista ulos?

Kappaleet

1. Joel Hallikainen: Hopeaa hiuksille  

2. Freesia: Miksi minä pelkäisin

3. AURAL: Tuuli

4. Kristiina Mäkeläinen: Juuret syvällä 

Kuuntele lähetys [Radio Dei 16.10.2021]:

 ************

9.10.2021 Joel Hallikainen ja Miika Luomaranta

60 vuotta täyttävä Joel Hallikainen loihti ensimmäisen levynsä 41 vuotta sitten. Parrasvaloihin hän tuli Korroosio-yhtyeessä, jonka jälkeen hän esiintyi lastenlauluduona Jakke & Jokke ja tämän jälkeen Taikuri Telmuksena. 1990-luvun alussa solistinura debytoitui Tapsan tahdeissa hopealla ja vuonna 1992 julkaistulla levyllä, joka myi kolmoisplatinaa. Vuoden miessolistitulokas Emman saaneen Hallikaisen tv-tähteys käynnistyi Tuttu juttu show’lla, joka toi hänelle puolestaan Vuoden viihdetaiteilija -palkinnon. Vuosituhannen vaihtuessa laulujen sanoman tuli mukaan evankeliumi. Nykyään Hallikainen julkaisee uutta musiikkia niin iskelmän kuin gospelin saralla sekä syventyy parisuhdeteemoissa Sinua, Sinua rakastan -tv-ohjelmassa. 

Nuoremman polven muusikko ja yrittäjä Miika Luomaranta on Park 7 ja Kotiinpalaajat -yhtyeiden rumpali, joka pyörittää omaa Puistolive-yritystä, joka on ohjelma- ja manageritoimisto ja levy-yhtiö. Kutsumus musiikinalalle kipinöityi aikoinaan Saraste-yhtyeessä, jonka jälkeen Luomaranta on halunnut mahdollistaa muillekin gospelkulttuurin ja -sanoman kuulemisen. Millä tavalla koronapandemian kurittama Puistolive katsoo tulevaisuuteen ja minkälaisia elämyksiä se aikoo tarjota?

Kappaleet

1. Niko Ruunila: Elämään 

2. Diana Ross: Thank you

3. PekkaTapani: Mies, joka lauloi

4. Michael W. Smith: Dusty road

Kuuntele lähetys [Radio Dei 9.10.2021]:

************

2.10.2021 Mikko Alatalo ja Teemu Roivainen

Laulava senaattori Mikko Alatalo täytti hiljattain 70 vuotta. Takana komea ura kultalevyineen ja peräti yli 700 laulun ja sinisten silmälasien takaa paljastuu hymyilevä artisti, joka lyöttäytyy pian Jaakko Löytyn kanssa yhteen. Sitä ennen hän julkaisee uuden kappaleen, joka yllättää hengellisellä tekstillään.

Teemu Roivainen muistetaan vuoden 2014 tangokuninkaana. Syyskuun lopussa ilmestyi neljäs soololevy, jossa riittääkin eri tavalla jännitettävää: Nyt kasassa on pelkästään omia lauluja. Yksi niistä on mukana juuri elvytetyssä Syksyn sävel -kilpailussa.

Huom! Minkälaista oli, kun ADHD-luonteinen Mikko Alatalo teki yhteistyötä aspergerin oireyhtymäisen Juicen kanssa? Entä mittaako radio, spotify tai some artistin suosiota parhaiten? Sen kuulet vain tällä sivulla. Toimittajana Ariel Neulaniemi.

Kappaleet

1. Päivi Kuusela: Anteeksiantamuksen suojaa

2. Andrea Boccelli: You’ll never walk alone

3. Juha Tapio: Valitsisin sut

4. Lauren Daigle: Tremble

Kuuntele lähetys [Radio Dei 2.10.2021]:

************

25.9.2021 Pepe Johansson ja Tero ”Terttu” Arnberg

Noise House Oy:n tapahtumatekniikkayksikön osastopäällikköTero ”Terttu” Arnberg on pitkän linjan ääniteknikko. Hän on mahdollistanut noin 25 vuoden ajan äänielämyksiä muun muassa The Rasmuksen, Cheekin, Apocalyptican, Mikael Gabrielin, Jonna Tervomaan sekä Egotripin keikkayleisölle. Tertun mukaan harva viheltää keikan jälkeen bassorumpua, joten miksaajan pitää hoitaa oma tonttinsa kuin kapellimestari. Aikoinaan seurakuntanuorissa muuan Markukseen törmännyt Pepe Johansson olisi voinut tuskin kuvitella, että he kaksi tulisivat tekemään yhdessä musiikkia seuraavan noin 35 vuoden ajan. Pepe & Hyvä  Olo -gospelyhtyeen jälkeen he jatkoivat laulujen tekemistä  ensin Kansalaiset-yhtyeessä ja vuosituhannen vaihteesta alkaen Teleks-nimellä. Uutta musiikia syntyy, mutta mikä on muovautunutkaan parhaaksi toimintatavaksi? Toimittajana Ariel Neulaniemi.

Kappaleet

1. Pro Fide: Rakasta mua

2. Celtic Worship: Come down fount

3. Tom Jones: Samson and Delilah

4. Happoradio: Jeesuksen veljet, sisaret 

Kuuntele lähetys [Radio Dei 25.9.2021]:

************

18.9.2021 Ina Forsman ja Mikko Saari

Raatihuone korkkaa syyskauden! Ensimmäisessä jaksossa uutuusmusiikkia arvioivat Saksassa asuva bluesmusiikin parista ponnistava Ina Forsman ja musakriitikko, tiskijukka sekä nuorisotyönohjaajana Popmessuja järjestävä Mikko Saari. Toimittajana Ariel Neulaniemi.

Kappaleet

1. Kotton Viitanen: Kerran kaikki hyvin

2. Johanna Iivanainen: Promise to keep

3. Blind boys of Alabama: I Wish I Knew

4. Veren ääni: Jeesuksen veljet, sisaret 

Kuuntele lähetys [Radio Dei 18.9.2021]:

************

24.4.2021 Antti Vuori ja Aki Hauru

Mustarastas-yhtyeestä tuttu kitaristi Aki Hauru aloitti yhden miehen esiintymiset eli mielenilmauksensa musiikkialan tekijöiden ja varsinkin freelancemuusikoiden puolesta helmikuussa sosiaali- ja terveysministeriön edustalla. Sen jälkeen mieltä on osoitettu Säätytalon sekä  Opetus- ja kulttuuriministeriön edustalla monta päivää viikossa säästä huolimatta. Lopulta Hauru pääsi jututtamaan ministereitä ruohonjuuritasolla sekä viemään viestiä isojen median välityksellä. Muusikkojen liitto palkitsi Haurun torstaina 24.4. Säätytalon edustalla ensimmäistä kertaa jaettavalla Haurun nyrkki -palkinnolla. Hauru toivoisi vastaisuudenkin varalle ns. Tanskan mallia. Minkälainen se olisi? 

Antti Vuori on muusikko, sovittaja ja kapellimestari, tuottaja ja musiikkivideoiden käsikirjoittaja-ohjaaja. Kädenjälki löytyy monen kirjavilta äänitteiltä kuten Liekki palaa ja Onnen vuori, Psalmimessu, Siionin virsiä sisältänyt Vaivauksia sekä Simojoki-Kaskinen kaksikon lastenlaululevyt Lauluvintti ja Parasta laatua. Aikoinaan Black Cotton bandissä saksofonia soittanut Vuori on lähestynyt sittemmin musiikkia enemmän musiikkivideoiden muodossa. Niitä ovat mm. Jukka Perkon Hoosianna, Ninni Poijärven Enkeli taivaan, Jukka Leppilammen Käy yrttitarhasta polku ja Vuokko Hovatan Suvivirsi sekä Juha Tapion Rakastettu ja Viitasen Piian Kahden maan kansalainen. Pääsiäisen alla Vuori oli mukana toteuttamassa kameran takaa Via Crucis -vaellusta.

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot:

1. Suvi Savola: October wind

2. Joska Josafat: Vaiti kaikki palvokaamme (Valitettavasti audiota ei löydy suoratoistopalveluista)

3. Pontus J. Pack: Born again to rock’n roll

4. Kuvaja: Vapaa

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

17.4.2021 Sakari Heikkilä ja Jenni Taari

Sakari Heikkilä on monipuolinen musiikin tekijä. Tällä hetkellä hän on tuoreena lauluntekijänä Warner Musicin HMC publishingissa, jossa pyritään tekemään lauluja kotimaisille artisteille. Sen lisäksi Sakari on ollut viime syksystä alkaen japanilaisille ja korealaisille musiikkimarkkinoille suuntaavassa Sugar house publishingissa yhtenä lauluntekijänä. Uutena juttuna on Aallonmurtaja -sooloprojekti. Monille Sakari Heikkilä on tullut tutuksi sekä Verkoston musiikkikoordinaattorina ja ylistysmusiikistaan. Sakari on myös julkaissut joululevyjä, joista lauluyhtye Rajaton päätyi nappamaan yhden laulun omaan tuotantoonsa. Kirkkovuosi-musiikkiprojekti on myös yksi viime aikaisista projekteista.

Jenni Taari on laulaja sekä laulun ja musiikinopettaja. Hän innostui laulamisesta jo lapsena. Vuonna 2003 hän voitti Veturi lastenlaulukilpailun ja seuraavana vuonna oli kakkosena Gospelstar-laulukilpailussa. Nuorena Jenni esiintyi Sahamies & Ylätalo -duossa. Sittemmin hän on laulanut solistina Jenni Wai -artistinimellä. Tärkeässä roolissa on ollut sekä Higher Ground -kuorossa laulaminen sekä monien artistien kuten Kaija Koon ja Emma Salokosen taustalla laulaminen.

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot:

1. Et Cetera: Syty ja Pala

2. Lauri Mikael: Avaat uuden sivun

3. Uskon. Gospelmusiikin helmiä -äänite: Uskon: Hän Herra on (solistina Tiina Sinkkonen)

(Valitettavasti laulua ei löydy suoratoistopalveluista. Yllä oleva video antaa kuitenkin osviittaa levyn annista.)

4. Heidi Simelius: Upee

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

10.4.2021 Aleksi Pahkala ja Tommi Kalenius

Aleksi Pahkala on käynyt musiikillisella työurallaan läpi kysynnän ja tarjonnan monet muodot. Aikoinaan hän oli levykaupan myyjänä Stupido shopissa siihen asti, kun musiikin kuluttaminen maksettavista levyistä siirtyi ilmaiseksi kuunneltaviin kappaleisiin ja monet levyliikkeet joutuivat sulkemaan ovensa. Pahkala esitteli musiikkia myös Radio Helsingissä vuosien ajan niin toimittajana kuin musiikkipäällikönä. Tämän jälkeen hän ryhtyi esittelemään uusia julkaisuja hyvin lavealla näkymällä netissä perustamallaan Päivän biisit -sivustolla, jonka antia voi seurata nykyään myös Spotifyn listana. Pahkala perusti myös hiljattain oman levy-yhtiön, joka poiki vinyylejä myyvän kivijalkakaupan, mikä on samalla kohtaamisen paikka.

Tommi Kalenius aloitti musiikillisen uransa Turvakytkin-yhtyeessä, jonka jälkeen hän aloitti oman soolouransa ja laulujen kirjoittamisen myös muille artisteille. Eturivin artisteille tekemien kappaleiden lisäksi hän on myös kutsunut monia tuttuja esiintyjiä aikoinaan isännöimälleen Kale-klubille. Vuonna 2019 hän julkaisi yhteislevyn Ninni Poijärven kanssa ja on myös keikkaillut paljon Poijärven kanssa aina siihen asti, kun koronapandemia hiljensi keikkakalenterin. Uutta musiikkia kuitenkin syntyy ja tekeillä on viides levy, jota Tommi työstää omaehtoisesti äänittämisestä alkaen. Tällainen DIY-ajattelu (do it yourself) on lisääntynyt musiikkialalla ja sen ilmiön kanssa Kalenius työskentelee parhaillaan päivätöikseen Family in music -start up yrityksessä, joka lanseerataan suurelle yleisölle toukokuussa.

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot:

1. Vilhelmiina: Taivaan kalenterissa

2. Adam Brand: I’m coming home

3. Joel Herttua: Syntinen

4. Jon Foreman: Jesus, I have my doubts

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

 

************

3.4.2021 Tuukka Haapaniemi ja Olli Helenius

Tuukka Haapaniemi tunnetaan Club For Five -yhtyeen bassolaulajana. Hän on ollut mukana yhtyeessä alusta alkaen eli 20 vuotta. Musiikkipedagokin taustasta on ollut hyötyä koronavuoden aikana, sillä keikkojen peruunnuttua leipä on tullut pöytään opetustöiden kautta. Millä tavalla sitten Club For Five -yhtyettä voi pitää ”lämpimänä” silloin, kun yhtye ei voi esiintyä? Entä mikä merkitys yhtyeelle on ollut viime syksynä julkaistulla Virsi-levyllä?

Olli Helenius aloitti muusikon uransa rumpalina. Heaven Up, Bass’n Helen ja myöhemmin Juha Tapio -bändien rumpalina vaikuttanut Helenius aktivoi soolouraansa, joka on tuottanut jo useita levyjä. Viimeisin kokopitkä on vuoden 2019 Auki, jonka jälkeen Helenius on jatkanut akustisemman soolotuotannon lisäksi englanninkielisen rokin parissa uudella Dark Ocean -yhtyeellä. 

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot:

1. Peter Carlsohn’s The Rise: Holy Ground

2. Veera Tillander: En pelkää tulevaa

3. Carrie Underwood: Victory in Jesus

4. Maksetut viulut: Se todella tapahtui

 

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

27.3.2021 Anssi Nykänen ja Jussi Hyyrynen

WÖYH! yhtyeestä Jussi Hyyrynen ja Anssi Nykänen pääsevät lievittämään korona-ajan keikattomuudesta johtuvaa tarinapaussia Raatihuoneeseen. Niitä riittää, kuten kuulet..

Jussi Hyyrynen muistetaan erityisesti YUP-yhtyeen kitaristina. Aikoinaan hän tähtäsi kitaransoiton opettajaksi ja ammattimuusikoksi, mutta opiskelut keskeytyivät pop jazz konservatoriossa ja bändikaverit päätyivät tenttaamaan YUP:n keikkabussissa Jussia lääketieteen pääsykokeisiin. Nykyään päivystävänä lääkärin toimiva Hyyrynen käyttää luovan vapaa-aikansa WÖYH!-yhtyeen musiikin tekemiseen. Heiltä onkin ilmestynyt juuri uusi IV-levy.  

Anssi Nykänen on vaikuttanut lukuisten yhtyeiden ja levyjen runkomateriaalina. Useita rumpuklinikoita pitänyt Nykänen on pitänyt paletin kasassa Nylon Beatistä Pekka Pohjolan bändiin tai Husbandista Dallapee –orkesteriin. Vaikuttipa hän Jukka Leppilammen edellisellä levyllä ja keikkakokoonpanossa. Nykänen on yksi eniten levyttäneistä muusikoista ja käytetyimmistä sessiorumpaleista tällä hetkellä vaikuttavista rumpaleista.

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot:

1.  Anna Hanski: Toinen toiselle

2. Josh Wilson: Undeniable

3. Gospel Covertajat: Soi kunniaksi Luojan

Soi kunniaksi luojan – YouTube

4. Neal Morse: In the name of the Lord

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

20.3.2021 Maria Sahlstedt ja Karri Sailamo

Suurin osa musiikkialasta on jäänyt työttömyyskorvausten, yritystukien, koronatukien ja apurahojenkin ulkopuolelle, koska valtaosa tekijöistä on freelancereita. Jos valtion kustannustuetkaan eivät auta, tuloja ei tule mistään. Mikä siis avuksi?
Maria Sahlstedt on viestintä- ja vaikuttamisjohtajana Tapahtumateollisuus ry:ssä, joka edustaa tapahtuma-alan ääntä valtionjohdon suuntaan. Tärkeänä keskustelun teemana on ollut kustannustukien lisäksi myös tapahtumatakuu. Missä tukien suhteen mennään tällä hetkellä ja minne pyritään etenemään pandemia huomioiden? Entä millä tavalla Tapahtumateollisuuden ja Kotimaanavun #Tyotkielletty-kampanja voi jeesata yksittäisiä pulaan joutuneita musiikkialan tekijöitä paikallisen diakonian kautta?

Karri Soilamo on ollut teknikon roolistaan käsin mahdollistamassa television puolella esimerkiksi Suomi loven finaali-lähetystä, Emma-gaalaa, Vain elämää-ohjelmaa ja Idolsia. Livenä tien päällä hän on taas ollut mahdollistamassa esim. Sannin ja Cheekin keikkoja täällä Suomessa ja Sunrise Avenuen keikkoja ympäri Eurooppaa. Mutta nyt on liike pysähtynyt. Miten koronapandemia on kohdannut tätä ääniteknikkoa?

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot:

1. Tomas Höglund: Stay with me (feat. Ben Granfelt)

2. We the Kingdom: Child of Love

3. Ocean Dark: Fallen

 

4. Zach Williams & Dolly Parton: There was Jesus

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

13.3.2021 Tommi Läntinen ja Leevi Helo

Tommi Läntinen on jo yli 40 vuotta musisoinut rokkikonkari. Ura alkoi Fabrics-yhtyeestä, jonka jälkeen Boycott koputteli suuremman suosion ovia niin Neuvostoliitossa kuin Yhdysvalloissa. Kotimainen kieli on kuitenkin taipunut moneen makuun muun muassa kappaleilla Via Dolorosa, Syvälle sydämeen sattuu, Kevät ja minä, Rahaa rikkaampi. Viime vuosiin on mahtunut paljon: Boycottin vähälle huomiolle jäänyt The Mighty -levy (2017), tv-esiintymiset Selviytyjät ja Tähdet, tähdet -sarjoissa sekä elämäkerran julkaisu. Koronavuoteen on mahtunut myös kaksi uutta singleä, joista toinen arvioitiin tässä ohjelmassa muutama viikko sitten. Kahdeksatta levyä tuloillaan?

Leevi Halo on aloittanut oman musiikillisen uransa jo 1980-luvun lopulla Imatran Big Bandissa, jonka myötä hän keikkaili nuorena muusikkona esimerkiksi Yhdysvaltoja myöten. Lukioajan Dawn-yhtye vaihtui pääkaupunkiseudulle muuton myötä Pro Fide -yhtyeeseen, jossa hän vaikutti myös lauluntekijänä. Hän on keikkaillut viime vuosina muun muassa Olli Heleniuksen ja erityisesti Pekka Laukkarisen kanssa ja UMK-kilpailija Catharina Zühlken kanssa sekä tehnyt musiikkipedagogin töitä. Pari vuotta sitten Helo päätti hypätä nuoren seurakunnan veisukirjaa läpi kahlanneen nuorisotyöntekijän töistä freelance muusikoksi. Koronavuotena onkin pitänyt keksiä jotain muuta.

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Kaisa: Se jokin

2. Funky Finns: Very Dark Winter

3. Michael Sweet: Passion

4. Kevin Max: God Part IV

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

6.3.2021 Mikaveli ja Tomi Salesvuo

Tomi Salesvuo on pitkän linjan muusikko, säveltäjä ja rummunsoiton opettaja. Pitkäaikaisimpia yhtyeitä ovat aiemmin olleet XL-yhtye, How Many Sisters ja Anna-Mari Kähärän kokoonpano sekä soul-jazz trio Bitter Sweet. Muusikontöiden ja muusikkoyrittäjyyden ohella Salesvuo toimii lehtorina Metropolia ammattikorkeakoulussa Helsingissä. Hän on esiintynyt, pitänyt mestarikursseja sekä opettanut eri puolilla Eurooppaa, Venäjällä, Turkissa, USA:ssa ja Kanadassa. Nykyään Tomi soittaa vuonna 2013 perustamansa Tomi Salesvuo East Funk Attack -yhtyeen kanssa. Ahkerasti ennen koronaa keikkaillut yhtye julkaisi vastikään helmikuussa 2021 kolmannen levynsä Nothing’s enough.
Mikaveli  on kotimaisen rapkentän tuoreita nimiä viime vuosilta. Hän tosin vaikutti aiemmin gospelräpduossa Immanuel, jonka jälkeen Mikaveli aloitti soolouransa ja sai mukavasti radiosoittoa debyyttilevynsä (Herranjengis, 2015) singlellä Ohikiitävää. Jipun levylläkin vieraillut Mikaveli piti debyyttilevynsä jälkeen muutaman vuoden julkaisupaussia, kunnes julkaisi toisen studiolevynsä (Exodus, 2020), jolla vieraili mm. Antti Kleemola. Uudet tuulet puhaltavat jo tänä vuonna uuden levytyssopimuksen johdosta.

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Park 7: Farewell

2. Roosa: Mietin taivasta

3. TobyMac:

4. Lauren Daigle:

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

27.2.2021 Marko Maunuksela ja Osku Ketola

Marko Maunukselta on viihteen moniottelija, joka vaihtoi autokauppiaan ja lähihoitajan työt musiikin repaleiseen yö- ja päivätyöhön tultuaan kruunatuksi tangokuninkaaksi vuonna 2010. Sittemmin erilaiset juonto- ja laulukeikat sekä oma radio-ohjelma Paikka Auringossa ovat pitäneet miehen kiireisenä. Vaikka korona vei keikat, Maunuksela on ehtinyt julkaisemaan vuodenvaihteessa kokoelmalevyn muutaman uuden kappaleen kera ja julkaisemaan uutta musiikkia Marko ja Jukka -duona vuoden 2008 tangokuningas Jukka Hallikaisen kanssa.
Osku Ketola tuli tutuksi Jaarli Paddington -yhtyeen laulajana. Myöhemmin solistin paikka löytyi Palava-yhtyeesst, joskin laulaja oli kaivanut viulun esille. Tätä puolta nähtiin häneltä vuoden 2013 Voice of Finland -kilpailussa. Samaan aikaan hän toimi pitkän siivun Warner Musicin kykyjenetsijänä ja tuottajana sekä Kaiku etertainmentissä auttaen muusikoita eteenpäin omalla urallaan. Sittemmin Etelä-Pohjanmaalle muuttanut Osku on aloittanut Elonkerjuu-yhtyeen uutena solistina, jolla viulukin pysyy asemissa.

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Kari Luoto: Välähdyksiä

2. Kotiinpalaajat: Pimeys pelkää meitä

3. Markku Holmi: Herraa hyvää kiittäkää

4. Mirkka: Sattuma

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

20.2.2021 Jyrki 69 Linnankivi ja Iisa Pajula

Vieraina The 69 Eyes-yhtyeen laulaja Jyrki Linnankivi ja sanoittaja, artisti Iisa.
Jyrki69 Linnankivi on yksi Suomen tunnetuimmista rokkareista maailmalla. Hän ehti juhlistaa 30-vuotiasta The 69 Eyes -yhtyettä uutta levyä seuranneella kiertueella, kunnes korona veti Jyrkin luovalle tauolle. Uutta musiikkia on syntynyt niin rockabilly-yhtyeelleen The 69 Cats ja soolotuotannolleen. Ilmeisesti Korpiklaanin kanssa on yhteistyötä vireillä ja jotain muutakin..
Iisa on Regina-yhtyeensä jälkeen tullut tutuksi monille artisteille tekemistään teksteistään ja nyt myös omasta soolourastaan. Iisa on myös opettanut tekstin tekemistä, jossa tärkeä ohjaava tekijä on tunne ja rajaaminen. Uusi soololevy on tuloillaan, mutta kenties jo keikoistakin uskaltaa haaveilla?

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Mikaveli: Musta Sydän (feat. Antti Kleemola)

2. Tera: Okei

3. Sumusade: Enempää kuin ihminen

4. Jippu: Kaiken se kestää

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

***********

13.2.2021 Heta Hyttinen ja Markus Koskinen

Musiikin pitkän linjan moniottelijat tapaavat toisensa taas samoissa merkeissä kuin tasan 10 vuotta sitten. Teleks-yhtyeestä tuttu Markus Koskinen muistetaan 1990-luvun alun Pepe & Hyvä Olo -yhtyeestä, jonka jälkeen hän on jatkanut musisoimista ja laulujen tekemistä Pepe Johanssonin kanssa muiden artistien lisäksi myös itselle; ensin Kansalaiset-yhtyeessä ja sen jälkeen jo vuosia Teleks-yhtyeessä. Vantaa ei virranut aina hiljaa. Biisien tekemisen lisäksi Markus saattoi tuottaa levyjä (mm. Tilkkutäkki-levyt, Samuli Edelmannin Virsi-levyt, Jipun tai Johanna Kurkelan levyt), tehdä keikkaa ja biisejä. Vauhti on hiljaisempi ja koronakin on auttanut siinä.
Heta Hyttinen aloitti musiikin parissa jo 11-vuotiaana. Ylen Kasmasiini-ohjelman nuori juontaja tuli tutuksi myöhemmin television musiikkiaiheisista ohjelmista kuten Jyrki ja Musiikki-tv. Hän on toiminut myös Rytmi-lehden päätoimittajana, monien rock-tapahtumien juontajana, mutta tätä nykyä hän on keskittynyt oman Ginger Vine Management & PR -yrityksensä kautta auttamaan esittäjiä pääsemään urallaan eteenpäin.

 

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. OneMustFall: Hollow man (Feat. Olli Helenius)

OneMustFall – Hollow Man (Feat. Olli Helenius) – YouTube

 

2. Eve & Ossi: Mitä oikeasti tarvitsen

3. for King & Country: Amen (Reborn) – Feat. Lecrae & The wrldms Tony Williams

4. Apollo ltd: Heaven (All around you) – Acoustic Sessions

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

*************

06.2.2021 Milana Misic ja Pekka Laukkarinen

Milana Misic on on kolunnut iskelmän, viihteen ja popmusiikin parissa jo pitkään. Tästä kertoo viime vuonna ilmestynyt kokoelmalevy Aikoja sitten – vuodet 1991-2020, jossa mukana oli myös tuoreimmat singlejulkaisut. Pitkää uraa ja lähtöä kohtia on myös tarkasteltu Milana – Elämäni Laila Kinnusen tyttärenä -kirjassa, jonka seurauksena syntyi laulu ”Aikoja sitten”. Viime vuosina Milanan kalenteria on täyttänyt musiikkiteatteri- ja konserttiesitykset, mutta koronapandemia tyhjensi kalenterin. Mitäs nyt? 

Pekka Laukkarinen on juontaja ja laulaja-lauluntekijä, joka on tehnyt musiikkia niin aikuisille kuin lapsille. Tällä hetkellä työn alla on uusi lastenlevy, jonka loppuun saattaminen johtuu harmilliselta mutta ymmärrettävästä syystä. Uuden musiikin tekemisen sijaan Pekkaa on voinut kuulla enemmänkin estradeilla. Keikkamäärät ovat olleet monena vuotena yli 200, mutta viime keväänä tuli seinä vastaan. Onko kenties alan vaihtaminen mielessä, kun leipätyölle ei ole ollut pitkään aikaan enää edellytyksiä?

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Kristiina Brask & Ossi: Embrace me

2. Tommi Läntinen: Maailman lapsi

3. Dc Talk: Jesus Freak (Owl City remix 2021)

4. We Are Messengers: Image of God (feat. Vince Gill)

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

30.1.2021 Esa Eloranta ja Oona Kapari

Finnvoxilla 8 vuoden työpesti, jonka jälkeen oma levy-yhtiö ja oma levy. Siinä kiteytettynä äänittäjä, tuottaja Oona Kaparin päivätyö ja harrastus. Tämän lisäksi hän vaikuttaa muusikkojen liiton ja Aux Ry:ssä. Minkälaisia muutoksia tuottaja ja artisti näkee koronavuoden keskeltä niin artistin kuin musiikin teknikon näkökulmasta?
 
Garbo-yhtye, kultakurkut ja oma ansiokas sooloura. Viime syksynä Esa Eloranta julkaisi uuden soololevynsä Bensaa ja kahvia, joka valittiin paikallisradiokanavien kuukauden levyksi. Pian hänelle luovutettiin Kullervo Linna -palkinto tunnustuksena ansiosta kotimaisessa viihde- ja tanssimusiikissa. Normaali vuotena keikkoja voi olla liki sata, miten leipätyökseen esiintyvä taiteilija jaksaa sinnitellä omissa oloissaan? 
VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Olli Helenius: Mietin sua

Olli Helenius – Mietin sua – YouTube

2. Turn on: Holy Water

TURN ON – Holy water – YouTube

3. Joel Hallikainen: Kaikella on tarkoitus

Joel Hallikainen – Kaikella on tarkoitus – YouTube

4. Yona: Irti

Yona – Irti – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

23.1.2021 Michael Bleu ja Janne Rintala

Janne Rintala on Arttu Wiskarin hovisanoittajana Mökkitie recordsilla. Rintalan sanoituksia ovat esittäneet myös levy-yhtiön ulkopuolisista artisteista kirjava joukko Petri Nygårdista Einin kautta Saimaa-yhtyeelle, Neljän suorasta Antti Ketosen kautta Hesa-äijälle ja Asteelle. Hänen kynästään syntyi myös Erika Vikmanin Cicciolina ja Syntisten pöytä. Nyt kuuntelijoita haastetaan Dannyn UMK-kisakappaleella Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua. Miten laulut syntyvät ja miten sanoittajan mieli oikein toimii?

Michael Bleu on yksi harvoista suomeksi laulavista soulartisteista. Hän vaikuttaa myös viime vuonna uuden levyn julkaisseessa Colorblue-yhtyeessä. Afromikkona aiemmin tunnettu artisti nousi Oi oi -kappaleellaan vuonna 2016 Spotifyn viraalilistan kärkeen. Nyt singleä on kuunneltu yli 0,5 miljoonaa kertaa. Viime syyskuussa Michael Bleu julkaisi toisen levynsä American Graffiti -levyn, jota kuunneltiin pelkästään Spotifyssä noin 170 000 kertaa. Mutta minkälaisia kynnyksiä marginaaliartistilla on ylitettäväksi laajempaan tietoisuuteen näistä lukemitta huolimatta? Ja voiko niitä edes ylittää?

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Viivi: Liian paikallaan

Liian paikallaan – YouTube

2. Josh Garrells: His wings

His Wings – YouTube

3. Mika Nuorva: Lyhty

Lyhty – YouTube

4. John Fogerty: Weeping in the promised land

Weeping in The Promised Land – John Fogerty – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

16.1.2021: Mercedes Bentso ja Heikki Ranta

Edellisen viikon erikoisohjelmassa palattiin vielä vuoden alla arvioituihin kappaleisiin monipuolisella kattauksella. Tässä vuoden 2021 ensimmäisesä Raatihuoneessa vierailee kaksi varsin mielenkiintoista musiikin ilmentäjää. 

Mercedes Bentso tunnetaan suorapuheisena artistina. Hän on sekä räpännyt että kirjoittanut taakse jääneistä päihdeongelmasta ja parisuhdeväkivallasta, mutta myös feminismistä, eläinten oikeuksista ja romanien kohtaamasta rasismista. Hän on julkaissut vuonna 2019 elämänkerran Ei koira muttei mieskään, joka palkittiin sekä viime vuoden parhaana e-kirjana että vuoden parhaana äänikirjana. Vuonna 2020 Mercedes Bentso julkaisi Totuus ja tunnustus -kirjan, jossa tyyli pysyy vähintään yhtä rohkeana ja suorana. Mahtuuko omaan musiikkiin myös näkökulmia uskolle tai Jumalalle?

Heikki Ranta yllätti monet viime kesänä julkaisemalla Youtubessa Tehdään biisi niin kuin… -videoita, joilla Ranta esitteli Juice Leskisen, J. Karjalaisen ja Eppu Normaalin tuotantoa analysoivat videot. Niissä Ranta päätyi tekemään samanlaisista ainesosista kappaleen, joka olisi voinut olla analysoidun artistin oma kappale. Minkälaista palautetta esimerkiksi Eppu Normaali antoi ja onko lisääkin jäljittelyjä luvassa?

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Miika Johannes: Viimeiseen asti

2. Ville Liimatainen & Ajomiehet: Tuhlaajapoika

3. Ecclesia: Narrow gate

4. Neil Young: Goodbye christians on the shore:

 

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

***********

02.1.2021: RAATIHUONE-special

Vuosi vaihtuu ja on syytä tehdä katsausta menneeseen. Hienoja vieraita sekä erityisesti musiikin ymmärtäjiä on vilissyt syyskuussa 2009 alkaneessa Raatihuone-ohjelmassa. Ariel Neulaniemi palasi kahden vuoden hoitovapaan jälkeen takaisin tämänkin ohjelman toimittajaksi. Ennen töihin paluuta oli mielissä vilissyt monenlaisia haaveita kuten Jaakko Löytyn ja Palefacen saaminen samaan ohjelmaan. Tämä toive toteutui, mutta toteutuukohan armon vuonna 2021 Löytyn heittämä haaste Palefacelle tehdä laulu yhdessä? Tämän ohessa puhuttiin muun muassa sanoittamisen ja lauluntekemisen haasteista ja eri näkökulmista sekä valtavirrasta poikkeavan musiikin tekemisestä – varsinkin poikkeuksellisena koronavuotena. On siis aika syventyä ja palata niihin hetkiin, jolloin mikki ja sydän oli auki. Äänessä ovat Löytyn ja Palefacen lisäksi toimittaja Pekka Laine, lauluntekijätohtori Laura Sippola, laulaja-näyttelijä Irina Björklund, laulufraseerauksesta ja äänenkäytöstä väitellyt Aija Puurtinen sekä toimittaja ja päätoimittaja Teemu Potapoff. Puhetta tauottelee välillä vieraiden oma musiikki.

************

26.12.2020: Reeta Vestman ja Jarkko Tamminen

Reeta Vestman on laulaja ja laulava näyttelijä. Hän tuli suuremmalle kuulijajoukolle tutuksi Huskey Rescue -yhtyeessä. Bändin musiikki soi muun muassa tv-sarjoissa The Sopranos, One Tree Hill ja Beck. Tuon yhtyeen solistina hän kiersi maailmalla esiintyen samoilla festivaaleilla kuin esimerkiksi MUSE, Nick Cave & The Bad Seeds ja Texas. Yhtyeen äänite päätyi Sunday Timesin viikon albumiksi ja sai viisi tähteä Sunday Telegraphilta. Indiemusiikin kautta hänestä muovautui kuitenkin musikaalinäyttelijä. Hän on tehnyt pääroolit mm. musikaaleissa The Sound of Music,The Rocky Horror Show ja Kakola. Tänä syksynä hän ehti esiittä Seinäjoen kaupunginteatterissa Evita-musikaalin pääroolia ennen kovempia koronarajoituksia. Hän myös julkaisi pitkästä aikaa omaa musiikkia (Jouluna he kaikki ovat täällä), joka noteerattiin edellisessä Raatihuoneessa hyvinkin positiivisesti. Ensi vuodelle riittää kovia suunnitelmia Luokkakokous 3 -elokuvasta erilaisiin teatterirooleihin.

Jarkko Tamminen on yksi mies, mutta siihen täytyy lisätä toista sataa henkilöä kaupan päälle. Eskarissa kyti kipinä, joka muuntui jo lapsena erään kokeneen imitaattorin kohtaamisen jälkeen tunnettujen henkilöiden imitoinniksi. Myöhemmin Tamminen päätyi dubbaamaan animaatiohahmoja ja tekemään erilaisia ääniä jo teini-ikäisenä. Hän ohjasi jo nuorena miehenä äänielokuvia. Tamminen on opiskellut sekä teatterikorkeakoulussa että Kööpenhaminassa complete voice technic -laulamista, joiden kautta hän on löytänyt oman paikkansa siellä missä on. Monien bootseissa tai korkokengissä. Ja olipa hän juuri Masked singer -ohjelman finaalissa Hiirulaisena. Minkälainen kokemus se oli?

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Mia Joki: Valo maailman

Joululaulu: Mia Joki ’Valo maailman’ – YouTube

2. ApologetiX: Let me sit next to Messiah

Let Me Sit Next to Messiah – YouTube

3. JoJo: December baby

JoJo – December Baby [Official Music Video] – YouTube

4. Solina: Lapsenkokoinen

Lapsenkokoinen – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

19.12.2020: Paula Koivuniemi ja Diandra

Paula Koivuniemi ei esittelyjä kaipaa. Jos nyt kuitenkin edes jotain. Paula on tehnyt urallaan 28 levyä, joista 13 kultalevyä, yksi tuplaplatina ja yksi timanttilevy. Haaveet iskelmätähden urasta alkoivat, kun Paula paikkasi muusikkoisänsä bändissä yllättäen sairastunutta solistia. Levytysura alkoi silloin, kun Toivo Kärki antoi hänelle levytettäväksi tangon ”Perhonen” (1966). Pitkä ura on kokenut monenlaisia vaiheita, mutta minkälainen merkitys koronavuoden päätteeksi on ollut sillä, kun Suomen Lähetysseura pyysi Paulaa Kauneimmat joululaulut -suojelijaksi?  

Diandra voitti jo 10 vuoden iässä lastenlaulukisa Staraoken. Joitakin vuosia myöhemmin hän voitti Idols-kisan, jota seurasi kultaa myynyt debyyttilevy. Laulutaitoja on sittemmin ihasteltu muun muassa Tähdet, tähdet -kisassa, jossa Diandra saalisti kakkossijan heti Jari Sillanpään jälkeen. Koronavuotena Diandra on tehnyt ruutuloikan keikkailussa. Hän on Elämäni biisi -laulaja, mutta ihastutti kuulijoita myös Linnan juhlissa ja Tanssii tähtien -kisassa. Vuodenvaihteen jälkeen hän on mukana uudessa musiikkiaiheisessa ohjelmassa, jolla huomioidaan esimerkiksi palvelutalojen päiväkahvilla olevia. Miten se tapahtuu?

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Sakari Heikkilä: Jo joutuu ilta

Jo joutuu ilta – YouTube

2. Suvi Teräsniska: Tämä maailma tarvitsee rakkautta (arvio puuttuu tallenteelta)

Suvi Teräsniska – Tämä maailma tarvitsee rakkautta – YouTube

3. Petti-Set-Go: Juhlaan syy

Petti-Set-Go: Juhlaan syy – YouTube

4. Reeta Vestman: He kaikki ovat täällä

Reeta Vestman – Jouluna he kaikki ovat täällä – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

12.12.2020: Aija Puurtinen ja Jussi Syren

Aija Puurtinen on tullut tutuksi kohta jo 40 vuotta aktiivisena vaikuttaneen Honey B & T-Bonesin laulavana basistina. Monipuolisen bluesin taitaja on myös musiikin tohtori, joka opettaa päivätyökseen laulamista Sibelius-Akatemiassa. Viime vuosina hän on julkaissut soololevyjä muun muassa amerikansuomalaisten elämästä. Tuorein niistä on viime vuonna ilmestynyt Lännen maata (Aija Puurtinen & Brooklynin satu).  

Jussi Syren on bluegrass-musiikin sanansaattaja. Hän on keikkaillut ja levyttänyt juurevaa ja gospelsävytteistä musiikkiaan The Groundbreakers -yhtyeensä kanssa vuodesta 1995 lähtien. Yhtye on omien originaaliensa lisäksi levyttänyt yhden levyn HIM-yhtyeen kappaleita. Jussi Syren & The Groundbreakersia pidetään yhtenä maailman varteenotettavimpana bluegrass-yhtyeenä. Tänä syksynä yhtye julkaisi ensimmäisen joululevynsä Bluegrass christmas.

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Jukka Salminen: Jauhopeukaloita

HUOM! Kappaletta ei löydy suoratoistopalveluista eikä Radio Deillä ole voimassaolevaa sopimusta Gramexin kanssa musiikin julkaisemisesta kotisivuilla.

2. Dolly Parton: Circle of love

Dolly Parton – Circle of Love (Audio) – YouTube

3. Rend Collective: God rest ye merry gentleman

Rend Collective – God Rest Ye Merry Gentlemen (Hallelujah) (with We The Kingdom) (Audio) – YouTube

4. Tinakuu: Ensi lumi

TINAKUU – Ensi lumi (ensilumi, joulun tunnelmaa, Christmas mood) – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

***********

5.12.2020: Ida Elina ja Jouluradion musiikkitoimittaja Mika Saarelainen 

Ida Elinasta on noussut viime vuosina kansallinen pop-ilmiö. Syynä ei ole pelkkä Kalevalasta muistuttava kannel, vaan Ida Elinan tapa soittaa Suomen kansallissoitinta tämän päivän hengessä. Youtube oli hänenkin ponnahduslautanaan, josta moni näki Ida Elinan soittavan kannelta kuin eräät basistit peukulla bassoaan (”släppäämällä”). Michael Jacksonin Billie Jean, Toton Africa tai Myrskyluodon Maija soi hyvin popisti kanteleella. Tämän on herättänyt sekä kotimaisessa mediassa ja keikkarintamalla että kansainvälisissä ympyröissä kiinnostusta. Tähän liittyen Ida Elinalle onkin myönetty Vuoden kantele –palkinto lisättyään kanteleen näkyvyyttä tiedotusvälineissä. Tapahtuma-alan Evento Awardsissa hän on pokannut Vuoden Esiintyjä -palkinnon. Ida Elina onkin esiintynyt monissa tapahtumissa ja kannel on soinut niin Linnan juhlissa, Apulannan kanssa yhtyeen konserttikiertueella, Grammy-voittaja John Lloyd Youngin kanssa kuin Pekingissä, Shangaissa, Hong Kongissa Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi että Lontoon Chelsea Flower Show’ssa, Helsingin Nordic Business Forumissa, Puoli Seitsemän -ohjelmassa, Urheilugaalassa, Kummien joulukonsertissa, sekä useissa aamutv- ja tv-ohjelmissa. Ida Elina laulaa sujuvasti useilla kielillä, mukaan lukien mandariinikiinaksi, japaniksi ja ranskaksi. Esiintymisen lisäksi Ida Elina opettaa kanteleensoittajille ympäri Suomen omaa soittotekniikkaansa mestarikursseilla. Mutta miten on korona vaikuttanut popkantelettaren elämään, Ida Elina?

Mika Saarelainen on pitkän linjan media-alan osaaja. Classic fm:stä radiouransa aloittanut Saarelainen on toiminut Yleisradiossa niin radion kuin television puolella juontajana ja toimittajana. Saarelainen on teatteritaiteen maisteri pääaineenaan näyttelijäntyö ja erityisalanaan musiikkiteatteri, mikä on pulpahdellut luovasti eri tavoin hänen työurallaan. Mika on selostanut useiden olympialaisten taitoluistelukilpailuja, esiintynyt yhtenä vakiotuomarina ”Dancing on Ice” -realityohjelmassa, toiminut myös baletti- ja tanssikriitikkona Helsingin Sanomissa. Saarelainen on myös maailman ainoa kaikkien taitoluistelulajien ylimmän tuomariluokan ylituomari sekä Kansainvälisen luisteluliiton (ISU) kansainvälisten tuomareiden kouluttaja. Päivätyö on kuitenkin ollut viime vuosina Finnairin matkustamohenkilökunnan kouluttajana. Aika-ajoin hän on kuitenkin palvellut osaamisellaan Jouluradiossa musiikkivalinnoissa. Tänä vuonna hän valitsee musiikkia usealle Jouluradion eri teemaiselle kanavalle. Mitä Jouluradio edustaa vuonna 2020?

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Marc Martel: Thank God it’s christmas

Marc Martel – Thank God It’s Christmas – YouTube

2. Neil Buchner: Josef & Maria

Josef & Maria – YouTube

3. Carmen ensemble (solisteina Maria Hietaharju ja Ville Torniainen): Toisin kuin luulin

Toisin kuin luulin – YouTube

4. Carrie Underwood: Hallelujah (feat. John Legend)

Carrie Underwood & John Legend – Hallelujah (Official Music Video) – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

 

************

28.11.2020: Teemu ”Pastori” Potapoff ja Ville Kinarett

Teemu Potapoff on kolumnisti, kirjailija ja monenlaisen median tekijä. Hän on toiminut toimittajana ja toimituspäällikkönä 15 vuoden aikana Nelosella. Yleisradiosta löytyy tv-kuuluttajan kokemusta jo 1990-luvulta. Potapoff on toiminut päätoimittajana muun muassa suomalaisen urbaanin viihteen FUM:ssa. Tällä hetkellä on monta rautaa tulessa erilaisissa podcasteissa. Potapoff oli vasta 14-vuotias, kun hän aloitti mediaan liittyvän työuransa paikallisradiossa Oulussa. Vuosia myöhemmin tämä vanhoillislestadiolaisen kodin kasvatti päätyi HEO:n opiskelemaan viestintää ja tuli uskoon sekä päätyi opiskelemaan teologiaa. Mistä pastori lempinimi tuli, mikäli hän ei koskaan päätynyt kirkon leipiin? Ville Kinaret saapui aikoinaan Himangan lestadiolaismaisemista pääkaupunkiseudulle Deep Insight-yhtyeen rumpaliksi ja kiersi rockareenoita eri puolilla Eurooppaa. Musisointi vaihtui media-alalle. Urheilutoimittajuus vaihtui Iltasanomista Voiceen, Radio Cityyn, Radio Suomirockiin. Tällä hetkellä häntä ei enää kuule radioaalloilla. Missä Ville siis on?

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Kevin Max: Jesus I love you but your followers freak me out

Kevin Max- Jesus I love you but your followers freak me out – YouTube

2. Skillet: Save me

Skillet – Save Me (Official Music Video) – YouTube

3. Andy Mineo: Herman miller

Andy Mineo – Herman Miller (Official Video) – YouTube

4. kls. Teet minusta totta

kls. – Teet minusta totta (Acoustic Studio Live) – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

21.11.2020: Kirkon ihmeellisimmät tarinat -kaksikko Heikki Rusama ja Eero Hietala

Kirkon ihmeellisimmät tarinat -podcast on kahden keski-ikäistyvän miehen yhteinen intohimo. Heikki Rusaman ja Eero Hietalan omassa historiassa löytyy musiikkia ja toimittamista yhdessä ja erikseen. Heitä on voinut kuulla Punainen aurinko ja Linko -yhtyeissä. Vaan minkähänlaisia merkityksiä ja analyysejä he tekevät juuri julkaistuista kappaleista?

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1.  Larm!: Jag väntar på dig

Jag Väntar På Dig – 2020 – YouTube

2. EXIT: Jalla, Jalla

Jalla, Jalla – YouTube

3. Anu Aaltonen: Savanni

Anu Aaltonen – Savanni – YouTube

4. Charlotta Curves & Erik Sjøholm feat. Ginger Singers: Backpack blues

Backpack Blues – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

14.11.2020: Soila Sariola ja Rände Rännäli

Soila Sariola edustaa maailmanlaajuisesti yli 400 000 levyä myynyttä 23-vuotiasta yhtyettä, joka on myynyt kerran tuplaplatinaa-, kahdesti platinaa ja kahdeksan kertaa kultaa Suomessa. Levyjä on peräti 16 kappaletta, joista satavuotista Suomea juhlistanut Tuhansien laulujen maa nousi Suomen virallisen albumilistan piikkipaikalle. Se on ensimmäinen a cappella -albumi, joka on saavuttanut listan kärkipaikan. Vuoden 2019 Joululevyn jälkeen yhtye on elänyt erikoista aikaa sekä koronan että uuden jäsenensä Aili Sariolan myötä.

Rände Rännäli on pitkän tauon sekä pitkän periodin artisti. Aikoinaan hän tuli tutuksi Rod Of Moses -yhtyeestä, joka nappasi Gospelin Suomen mestaruuden vuonna –97, esiintyi tv-ohjelma Jyrkissä, Tavastialla ja hommasi molemmille levyilleen tuottajakseen Anssi Kelan. Rod Of Mosesin jälkeen starttasi sooloura, jossa tarinankerronnan taustalla liikuskeltiin sekä akustisen että rokimman musiikin parissa. Ehti kulua peräti 12 vuotta ennen kuin Rände julkaisi 27.11.2020 uuden levyn Kontula.

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Matara: Kiitos ja anteeksi (feat. Juno)

Matara – Kiitos ja anteeks ft. Juno – YouTube

2. Planetshakers: 247 365

247 365 | Over It All | Planetshakers – YouTube

3. Peter Joukainen: Elää

Elää – Peter Joukainen – YouTube

4. Pentatonix: Amazing grace

Amazing Grace – Pentatonix – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

07.11.2020: Jari Levy ja Mikko Saari

Jari Levy on laulaja, lauluntekijä, opettaja ja tuottaja. Hänen tekemiä lauluja ovat esittäneet muun muassa Katri Helena, Yö, Finlanders ja Annika Eklund. Omia laulujaan hän on esittänyt yhtyeissä Heureka, Levy & Grammar ja EXIT, jossa häntä on kuultu jo vuodesta 2001 alkaen. Mitä kuuluu juuri uuden singlen julkaisseelle EXIT-yhtyeelle?

Mikko Saari on levykriitikko, keräilijä, musadiggari ja dj. Siinä sivussa nuorisotyönohjaaja, jonka työ ja harrastus on yhdistynyt viimeisten vuosien aikana muun muassa Metallimessun ja Popmessun merkeissä. Noin muuten näppäimistö kulutetaan puhki levy- ja keikka-arvioita naputellessa. Mikko on yksi Raatihuone-ohjelman vakikriitikoista.

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Antti Tuisku: Kahvia ja pullaa

Antti Tuisku – Kahvia ja pullaa – YouTube

2. Aallonmurtaja: Uskon suhun vieläkin

Uskon suhun vieläkin – YouTube

3. Furaha: C+2020

C+ 2020 – Spotify

4. Vepe Hänninen: Janoa ja nälkää

HUOM! Kappaletta ei löydy suoratoistopalveluista eikä Radio Deillä ole voimassaolevaa sopimusta Gramexin kanssa musiikin julkaisemisesta kotisivuilla.

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

31.10.2020: Mikko ja Markus Joensuu

Raatihuoneen vieraat ovat tällä kertaa veljekset, joiden sukunimi ja oletettu esi-isä löytyy heidän bändinsä nimestä. Joensuu 1685 -yhtyeen laulaja Mikko Joensuu on yhtyeensä pelkääjänpaikalle asettunut kartanlukija, joka hoitaa laulujen tekemisen lisäksi kitaristin ja koskettimien soittamisen. Takapenkillä istuu luontevasti rumpali Markus Joensuu. Yhtye teki kriitikoiden ylistämän debyyttilevyn. Vuonna 2010 oli jo loppusuoralla toisen levynsä tekemisessä, kunnes lopetti määrittelemättömäksi ajaksi fanien ollessa iho jo valmiiksi kananlihalla. Tämän jälkeen Markus jatkoi musisointiaan Siinai-yhtyeessä Risto Joensuun (kuvassa kuljettajana) kanssa. Pari vuotta sitten Joensuu 1685 yllätti faninsa keikkalavalla ja päätyi jatkamaan toista levyään. Minkälainen musiikki uppoaa veljeksiin?

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Bruce Springsteen: The power of prayer

Bruce Springsteen – The Power Of Prayer (Official Audio) – YouTube

2. Dave Lindholm: Taivas ojensi kätensä

Taivas ojensi kätensä – YouTube

3. Justin Bieber: Holy (feat. Chance The Rapper)

3. Justin Bieber: Holy (feat. Chance The Rapper) – YouTube

4. Mirkka: Lasihelmii (feat. Mikko Kuustonen)

Lasihelmii – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

24.10.2020: Irina Björklund ja Susanna Vainiola

Irina Björklund tunnetaan näyttelijänä, mutta hän on eittämättä Suomen kansainvälisin Ranskassa asuvaksi laulaja. Hän on popularisoinut sahan musiikkiin, joskin ne rauhan aseet ovat löytyneet viime aikoina niin televisiosta kuin keikkalavoilta Ann-Mari Sundellin hahmon kautta Rauhantekijä-tv-sarjasta. Miten Irina Björklundin päätyi laulamaan tv-hahmonsa kautta levyllisen kappaleita Barely Ann-Mari -äänitteelle ja onko kenties sarjan 2. tuotantokausi jo tekeillä?

Susanna Vainiola on Yleisradion musiikkiin erikoistunut toimittaja. Hän aloitti Ylessä vuonna 1991 ja matkan varrella ääni on tutuksi Radio Keski-Suomen, Radiomafian ja Yle Q:n kuuntelijoille. Hänen äänensä on tullut tunnetuksi muun muassa radio-ohjelmissa Lakatut varpaankynnet, Kissankehto, Muistojen bulevardi ja Popradio, jonka kippariksi hän tuli Jake Nymanin jäätyä eläkkeelle (HUOM! Susanna Vainiolan Popradio jäi toistaiseksi tauolla tammikuun 2021 alussa).

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Joensuu 1685: Sweet savior

Sweet Savior – YouTube

2. Marian: Tuokiokuva

Marian – Tuokiokuva (Virallinen musiikkivideo) – YouTube

3. Erika Vikman: Syntisten pöytä

Erika Vikman – Syntisten pöytä (Virallinen musiikkivideo) – YouTube

4. Lauren Daigle: Tú dices

Lauren Daigle – Tú Dices (Lyric Video) – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

17.10.2020: Vellu Salminen ja Tommy Rusanen

Vellu Salminen on pitkän linjan radiotoimittaja ja muusikko. Hänen soittohistoriaansa edustavat basson varressa muun muassa Furaha, Onesimus ja Higher Ground -kuorossa, jossa hän toimi alkuvaiheessa tietynlaisena isähahmona sekä bändin liidaajana bassonsa takaa. Basson ohessa matala ääni on myös kaikunut radioaalloilla niin Radio Deissä, Groove fm:llä kuin tätä nykyä Yleisradiossa Yöradion yhtenä vakioäänenä. Vieläkö musiikki soi muuallakin kuin omissa luureissa?

Tommy Rusanen on paitsi radioalan konkari, häneltäkin löytyy musiikkialalta kaukaisia, joskin raskaita, muistikuvia. Tommy on toiminut monen yhtyeen teknisenä avustaja ja miksaajana esimerkkeinä Bogart Co., Popeda ja Zero Nine. Hän kiersi myös ruotsalaisen Tomas Ledinin yhtyeen apumiehenä ympäri Skandinaviaa ja Keski-Eurooppaa. Tutuiksi tulivat vuosien varrella myös monet pohjoismaiden hard rock- ja heavymuusikot. Sittemmin Rusanen vaihtoi raskaan arjen raatamisen media-alalle päätyen takavuosina muun muassa Radio Dein juontajaksi. Tätä nykyä hän toimittaa Kinoteekki-ohjelmaa arvioiden uutuuselokuvia Maija Hangiston kanssa Radio Deissä perjantai-iltapäivisin.

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Popo Salami: Don’t give up

Popo Salami – Don’t Give Up (Feat. Tahdistin orchestra & Alava church choir) – YouTube

2. Arna: Minä olen

Arna-Minä Olen – YouTube

3. Saved from ourselves: Help me to die

Saved From Ourselves – 07 Help Me to Die [Lyrics] – YouTube

4. Chigago Mass Choir: Excellent is your name

Chicago Mass Choir – Excellent is Your Name – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

 

************

10.10.2020: Jussi-Pekka Rantanen ja Kari Pyrhönen

Kari Pyrhönen on toimittaja ja muusikko-lauluntekijä. Hän soitti aikoinaan nuorena opiskelijoiden tanssiorkesterissa sen ajan hittejä Santanasta Irwiniin ja myöhemmin hän on levyttänyt omaa musiikkiaan niin aikuisille kuin lapsille. Viimeisin levy Historia julkaistiin vuonna 2018. MTV:llä päivätyökin voi sisältää niin kulttuuria kuin musiikkia koskevaa jutun tekoa. Rakkaus gospelmusiikkiin on kulkenut mukana jo pitkään. Pyrhönen teki Jaakko Löytystä dokumentin Kahden maan kansalainen (2015) ja Huuto-kirjan (1986 Lasten keskus).

Jussi-Pekka Rantanen on Yleisradion tuttu uutisankkuri ja toimittaja. Hänestä piti aikoinaan tulla elokuvantekijä, mutta Satakunnan Kansan -kesätyöstä avautui tie Yleisradio radiouutisiin, jota kautta hän on kulkeutunut Aamutv:n kautta televisiouutisiin ensin kulttuuritoimittajaksi ja sittemmin uutisankkuriksi. Gospelmusiikilla on hänellekin ollut iso merkitys. Hän oli aikoinaan seurakuntanuorena ja niihin aikoihin musiikin soittamisen kautta avautui myös omien laulujen tekeminen. Rantasella oli rippikoulun jälkeisinä vuosina oma duo, joka kävi myös esiintymässä. Minkälainen lukkarinrakkaus hänellä on säilynyt kristilliseen popmusiikkiin? 

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Anna Kokkonen: Sateenkestävää

Anna Kokkonen – Sateenkestävää – YouTube

2. Henna Nieminen: Tahdon elää

Tahdon elää, Acapella cover – Henna Nieminen – YouTube

3. Pontus J. Back: Train, train

Pontus J. Back – Train, Train – Spotify 

4. Eliza Gilkyson: My heart aches

My Heart Aches – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

03.10.2020: Aki Tykki ja Antti Railio

Aki Tykki sai pohjat uralleen nuoruutensa maisemissa Joensuun keskustassa, jossa erään vihreän talon bändikämpällä hän treenaili. Joitakin vuosia myöhemmin tuo nuoruuden bändi muutti nimeään ja muutti samalla pois Joensuusta sekä teki myöhemmin hitin Pois Kalliosta tavoitteenaan nousta kotimaisen rockareenoiden kärkikastiin. Happoradion kappaleista Radio Deissä ovat soineet Puhu äänellä jonka kuulen ja Pelastaja. Happoradion ohessa bändin laulaja on julkaissut myös harvakseltaan omaa musiikkia. Aki Tykki ja Kanuunaorkesteri julkaisi kesällä 2020 Totuuden tiellä -singlen, joka oli Hannu Karposta kertoneen dokumenttielokuvan teemakappale.

Antti Railio intoutui jo pienenä poikana laulamisesta. Todellinen ponnahdus laulamiseen tapahtui Railion osallistuttua ensiksi Idols-kilpailuun (2007) ja vuosia myöhemminVoice of Finland -kilpailuun, jonka hän myös voitti (2013). Hän on vaikuttanut metalliyhtyeen laulajana, mutta sittemmin esiintynyt omalla nimellään niin kirkoissa, klubeilla kuin Raskasta joulua -kiertueella ja levyillä. Vuosi 2020 on ollut koronan takia haastava keikkojen peruuntumisen takia. Hän esiintyi rajoituisten puitteissa Ensi-ilta! -konserttisalikiertueella JP Leppäluodon kanssa. Kiertuestartin yhteydessä 2.10. julkaistiin myös uusi albumi Ikuisuus.

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Maisa: Niin hiljaa

Maisa – Niin hiljaa – YouTube

2. Jordan Feliz: Glorify

Jordan Feliz – ”Glorify” Featuring TobyMac & Terrian (Official Audio) – YouTube

3. Club For Five: Jeesuksesta laulan

Jeesuksesta Laulan – YouTube

4. Stryper: This I Pray

This I Pray – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

26.09.2020: Markus Vainiomäki ja Anders Liljeström

Markus Vainiomäki on tuottaja, muusikko ja lauluntekijä, jonka ensimmäinen kosketus bändisoittoon tapahtui Vammalan helluntaiseurakunnan nuorisokuorossa. Sittemmin hänen neljän raajan työskentelyä tultiin kuulemaan Black Cotton Bandissä ja Bass’n Helen yhtyeen rumpalina. Musisoinnin lomassa hän on myös ryhtynyt uudistamaan suomalaisen hengellisen musiikin soundia toimimalla sittemmin yhä enemmän tuottaja-muusikkona. Tästä osoituksena viimeinen Pitkä kirja -äänite sekä levyt Nina Åströmille, joista eniten huomiota ovat saaneet Hilja Aaltosen sanoihin ja Hannu Huhtalan säveliin perustuneet levyt. Avoin taivas (2012) ylitti toukokuussa 2020 platinalevyn ylittävän myyntirajan.

Anders Liljeström muusikko ja soitinrakentaja, josta on muovautunut viime vuosina myös laulujen rakentaja. Hänen kädenjälkensä on päätynyt mm. David Lyle Morrisille, Juha Metsäperälle ja Annika Eklundille sekä Radio Dein Toivon lauluja –levylle. Laulujen rakentamisen lisäksi hän on sekä rakentanut uusia kitaroita että korjannut kielisoittimia. Kauanko yhden soittimen rakentamiseen menee aikaa ja minkälaisesta kädenjäljestä soitinrakentajan voi tunnistaa?

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Not Bad Band: Ulkopuolisen laulu

Ulkopuolisen laulu – YouTube

2. Newsboys: Love one other

Newsboys – Love One Another (Official Music Video) – YouTube

3. Verkosto kollektiivi: Sinä teet mahdolliseksi sen

Verkosto Kollektiivi – Sinä teet mahdolliseksi sen (live) – YouTube

4. Needtobreath: Who I am

NEEDTOBREATHE – ”Who Am I” [Official Video] – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

19.09.2020: Paleface ja Jaakko Löytty

Paleface on ollut koko ikänsä sanojen kanssa tekemisessä. Hän on toiminut freelance-toimittajana, kirjojen kääntäjänä, kirjoittajana, radiotoimittajana, mutta suuri yleisö tuntee hänet rapmusiikkinsa kautta. Englanninkielen käännyttyä suomeen Paleface julkaisi Helsinki Shangri-La -levyn (2010), joka poiki Emma-gaalassa kolme palkintoa. Levy myi seuraavana vuonna platinaa. Monikulttuurisen ja erilaisen Suomikuvan tulkkina hän on ollut valmistelemassa Suomen 100-vuotisjuhlallisuuksia. Minkälainen mahtaa olla Palefacen ymmärrys kotimaiseen tai ulkomaiseen kristilliseen popmusiikkiin?

Jaakko Löytty on musisoinut jo kuudella vuosikymmenellä koputellen sekä valtaa pitävien että kansalaisten huomiota unohtamatta taivaallisen duurin haltijan ovea maallisten molliaiheiden parissa. Hiljaisen ihmisen äänen ja epäkohtien juurien löytyminen tuli esille jo omista lapsuusmaisemista Afrikasta, jossa hän kuuli mustien rukouslauluissa yhteiskunnallisuutta. Golden gospel –palkinnolla noteerattu Gospelin grand old man Jaakko Löytty julkaisi loppuvuodesta 2020 uuden levynsä Blues taivaan portilla. Oman bluesinsa levylle suunnitellulle kiertueelle toi korona, jonka myötä Löytty joutui jännittämään peruuntuneen kiertueen sijaan toteutettua striimi-keikkaa.

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Jarkko Maukonen: Jumalan kansa

Jumalan kansa – YouTube

2. Jukka Leppilampi: Daavid, laula

HUOM! Laulu tehty vain Radio Dei -singleksi eikä siitä löydy suoratoistolinkkiä. Radio Deillä ei ole voimassaolevaa sopimusta Gramexin kanssa musiikin julkaisemisesta kotisivuilla.

3. Juno: Katumuksen sakramentti (feat. Leo)

Juno – Katumuksen sakramentti (Audio) ft. LEO – YouTube

4. Aili Ikonen: Valo

Aili Ikonen – Valo – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

12.09.2020: Pekka Laine ja Laura Sippola

Raatihuone palaa tauolta. Ariel Neulaniemi palaa samalla kahden vuoden hoitovapaalta. Ensimmäisinä vieraina ovat Laura Sippola ja Pekka Laine.

Pekka Laine on pitkän linjan toimittaja. Hän on toiminut muun muassa Yleisradion Rock-Suomi ja Iskelmä-Suomi-dokumenttisarjojen käsikirjoittajana ja toimittajana. Ensiksi mainitusta ohjelmasarjasta hän sai Kultaisen Venlan ja viimeksi mainitusta Suomen Muusikkojen Liiton tunnustuspalkinnon. Mutta miten tarjoilla musiikkia viikosta toiseen kiinnostavasti ja myös sellaiset teokset, jotka helposti jäisivät suurelta yleisöltä pimentoon? Eli miten syntyy Pekka Laineen Ihmemaa?

Laura Sippola on laulaja ja lauluntekijä. Levyjä on ilmestynyt seitsemän ja siinä sivussa hänestä on tullut Suomen ensimmäinen lauluntekijätohtori, jonka lauluja ovat myös Laura Rajaton, Club For Five, Laura Malmivaara, Jonna Järnefelt ja Johanna Kurkela. Hän myös opettaa laulunkirjoitusta Taideyliopistossa, mutta miten? Entä miten väitellään lauluntekijätohtoriksi?

VIERAIDEN ESITTELY JA HAASTATTELU:

Uutuuskappaleet ja arviot: 

1. Wonderful Land: Everything’s alright

Wonderful Land – Everything’s Alright – YouTube

2. Jere Valkonen: Tuhat pimeetä keskiaikaa

Jere Valkonen – Tuhat pimeetä keskiaikaa – YouTube

3. Aretha Franklin & The boys choir of Harlem: ”Never Gonna Break My Faith”

Aretha Franklin – Never Gonna Break My Faith (Official Video) ft. The Boys Choir of Harlem – YouTube

4. Jaakko Löytty: Mun on nälkä

Mun on nälkä – YouTube

BIISIKERTAUS JA RAATILAISTEN SUOSIKIN VALINTA:

************

Raatihuoneen vieraita ovat olleet syyskuusta 2009 alkaen muun muassa Lasse Mårtenson, Klaus Järvinen, Remu, Paleface, Eero Raittinen, Susanna Vainiola, Pekka Laine, Pekka Ruuska, Outi Popp, Riku Niemi, Heta Hyttinen, Pepe Willberg, Seppo Hovi, Danny, Pauli Hanhiniemi, Martti Servo, Kari Peitsamo, Leri Leskinen, Njassa, Heikki Salo, Martti Metsäketo, Jouni Hynynen, Pave Maijanen, Sami Yaffa, Zarkus Poussa, Risto Asikainen, Lasse Kurki, Esa Nieminen, Veeti Kallio, Edu Kettunen, Prinssi Jusuf, Juha Tapio, Riki Sorsa, Paula Koivuniemi, Johanna Försti, Jake Nyman, Anssi Nykänen, Edu Kettunen, Heikki Silvennoinen, Ressu Redford, Nina Tapio, Kaija Kärkinen, Jaakko Löytty, Jukka Perko, Outi Popp, Tommi Läntinen, Jussi Chydenius, Ninni Poijärvi, Ile Vainio, Hanna Ekola, Viktor Klimenko, Nina Åström, Sinikka Svärd, Timo Kiiskinen, Olli Ahvenlahti, Anna-Mari Kaskinen, Tomi Lindblom, Stefan Möller, Eija Kantola, Esa ”bluesministeri” Kuloniemi, Aili Ikonen, Timo Kuoppamäki, Erja Lyytinen, Brädi, Olli Helenius, Jukka Poika, Tarvo Laakso, Nalle Österman, Matti Johannes Koivu, Pasi Hyökki, Satu Sopanen, Jukka Salminen, Minerva Pappi, Jaakko Löytty, Olli Lindholm, Esa Kaartamo, Viitasen Piia, Timo Lassy, Kikka Laitinen, Aija Puurtinen, Tapani Ripatti, Ida Elina, Mikko Harjunpää, Petri Laaksonen, Kari Hynninen, Tuukka Haapaniemi, Samuli Putro, Jukka Gustavson, Maija Sariola, Heimo Hatakka, Antti Einiö, Knuclebone Oscar, Soili Perkiö, Jukka Kuoppamäki, Pete Parkkonen, Laura Malmivaara, Cat Cat Virpi & Katja Kätkä, Kristiina Brask, Kake Randelin, Janne Tulkki, Annika Eklund, Laura Voutilainen, Eini, Arja Koriseva, Kuunkuiskaajat, Jope Ruonansuu, Laura Sippola, Aleksi Pahkala, Suikki Jääskä, Eeva-Leena Pokela, Jonna Tervomaa, Samuli Laiho, Esa Eloranta, Jarkko Martikainen, Joel Melasniemi, Pasi Kostiainen, Johanna Iivanainen, Pekka Simojoki, Pia Perkiö, Jukka Leppilampi, Eppu Ainesmaa, Kalle Torniainen, Ville Pusa, Antti Vuori, Teppo Nuorva, Jouko Mäki-Lohiluoma, Janna Hurmerinta……