Päätoimittaja Kirsi Rostamo haastattelee Espoon neljä piispaehdokasta Radio Dein piispanvaalitenteissä. Lisäksi kanava lähettää piispakandidaattien Tuomasmessuun valmistamat saarnat suorana lähetyksenä.

Radio Dein päätoimittaja Kirsi Rostamolla on tavallista vahvempi tietämys Espoon hiippakunnan vaaliasetelmasta sekä esiin nousevista teemoista, sillä hän toiminut vuonna 2004 perustetun Espoon hiippakunnan luottamushenkilönä alusta alkaen.

“Nyt pääsen valitsemaan jo kolmatta piispaa hiippakunnalle, ja minulla on käsitys siitä, millaista piispaa Espoon hiippakuntaan halutaan. Hänen toivotaan puhuvan rohkeasti Jumalasta, innostavan pappeja työssään, rakentavan yhteyttä erilailla Raamattua tulkitsevien kanssa ja kehittävän seurakuntia tavoittavaan työhön. Kaikki ehdokkaat yhdessä olisivat täydellinen yhdistelmä.”

Vaalissa ovat ehdolla ovat Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri, teologian tohtori Kaisamari Hintikka, Kirkon koulutuskeskuksen jumalanpalveluselämän kouluttaja, teologian tohtori Juhani Holma, Helsingin seurakuntayhtymän johtava oppilaitospappi ja Kirkkohallituksen kisapappi, rovasti Leena Huovinen ja Savonlinnan seurakunnan kirkkoherra, teologian tohtori Sammeli Juntunen.

Rostamo tehnyt jokaisesta ehdokkaasta radiohaastattelun, joka avaa tämän persoonaa. Päätoimittaja uskoo haastattelujen kiinnostavan laajaa kuuntelijakuntaa, sillä jokaisessa keskustelussa haastattelun ytimeen nousee joku kirkon ajankohtaisimmista haasteista.

“Uskon, että näitä viisaita ehdokkaita kuuntelemalla jokainen oppii jotain lisää kirkostamme. Viimeaikaisista vaaleista poiketen kukaan ehdokkaista ei ole ennakkosuosikki. En lähde veikkaamaan ketkä ovat seuraavalla kierroksella, mutta ehkä molempia sukupuolia on edustettuna. Papisto varmaan tuntee ehdokkaat paremmin, mutta minä suosittelen epävarmoja maallikkoäänestäjiä kuuntelemaan herkällä korvalla haastatteluni, sillä ehdokkaiden vahvuudet ja heikkoudet ovat erilaiset. Äänestäjien pitää pohtia, mikä on hänelle se tärkein kriteeri.”

Kirsi Rostamo kertoo, mikä hänen miestään on kunkin ehdokkaan erityinen vahvuus.

“Leena Huovisella on takana noin 3000 sielunhoitokeskustelua. Hän on oppinut ja kokenut työnohjaaja myös seurakunnissa. Hän luo ilmapiirin, jossa toimittajakin alkoi melkein ripittäytymään. Varmasti loistava mentori ja tsemppaaja papeille, jotka ovat kirkon haasteiden keskellä hyvin väsyneitä.”

Leena Huovinen Kirsi Rostamon vieraana keskiviikkona 29.8. klo 9.00 ja 13.00 tunneilla. Viikonloppu-uusinta lauantaina 1.9. klo 13.35. Kuuntele:

 

“Juhani Holmalla on kahdenkymmenen vuoden kokemus seurakuntatyöstä. Hän on erikoistunut jumalanpalveluselämään ja kirkkomusiikkiin, joten uskon hänellä olevan hyviä konkreettisia ehdotuksia seurakunnille toiminnan kehittämiseksi. Piispana hän olisi papistolle hyvä rinnalla kulkija.”

Juhani Holma Kirsi Rostamon vieraana keskiviikkona 12.9 klo 9.00 ja 13.00 tunneilla. Viikonloppu-uusinta lauantaina 15.9. klo 13.35. Kuuntele:

“Kaisamari Hintikka on erinomainen puheenjohtaja, varmasi niin piispantarkastuksissa kuin erilaisissa kirkon työryhmissä. Hän on tottunut neuvottelemaan eri tavoin ajattelevien kanssa. Sitä taitoa tarvitaan, kun mietitään, miten ratkaistaan kirkon pattitilanne vihkimiskysymyksessä.”

Kaisamari Hintikka Kirsi Rostamon vieraana keskiviikkona 19.9 klo 9.00 ja 13.00 tunneilla. Viikonloppu-uusinta lauantaina 22.9. klo 13.35. Kuuntele:

 

 

“Sammeli Juntunen on yksi kirkon arvostetuimmista teologeista. Hän nostaisi Raamatun opettamisen ja Jumalan sanan kirkon ja hiippakunnan keskiöön. Hän puhuisi Jumalasta rohkeasti, innostavasti ja oppineesti, mutta kuitenkin luonnollisesti antaen siinä hyvän esimerkin ja tuen papistolle.”

Sammeli Juntunen Kirsi Rostamon vieraana keskiviikkona 26.9. klo 9.00 ja 13.00 tunneilla. Viikonloppu-uusinta lauantaina 29.9. klo 13.35. Kuuntele:

 

Espoon hiippakunnan piispaehdokkaat saarnaavat syyskuussa sunnuntai-iltaisin Tuomasmessussa. Radio Dei lähettää messut Kristityt Yhdessä ry:n tuottamina suorina lähetyksinä sunnuntaisin kello 18 Helsingin Mikael Agricolan kirkosta.

Tuomasmessussa saarnaa Leena Huovinen 9.9, Kaisamari Hintikka 16.9, Juhani Holma 30.9 ja Sammeli Juntunen 7.10.

Kirsi Rostamon toimittama kooste Espoon hiippakunnan piispanvaalitenteistä kuullaan sunnuntaina 7.10. klo 20.00 alkaen. Espoon hiippakunnan vaalin ensimmäinen kierros on 8.10. Radio Dei seuraa vaalien tuloslaskentaa suorassa iltapäivälähetyksessä.

 

Kuva: Sammeli Juntunen, Kaisamari Hintikka (ylärivi), Leena Huovinen ja Juhani Holma ovat Espoon piispanvaalin neljä ehdokasta. Kuvat: Kirkon kuvapankki/Harri Jantti, Kuva-Ahde