Pessimistinen ja moralistinen ihmiskuva vääristää monen kristityn jumalakuvan moralistiseksi, arvioi Rainer Friman.

Radio Dein Rainer Friman ja ihmisen ääni -ohjelman toimittaja Rainer Friman on Seurakuntalainen.fi:n uusi blogisti. Avausblogissaan hän ravistelee kristittyjen jumalakuvia ja ihmiskäsityksiä. Kirjoitusten aiheita hän ammentaa toimittamistaan radiokeskusteluista.

Sekä toimittajana että pitkän uran tehneenä laulajana Friman on saanut vuosien varrella vastaanottaa roppakaupalla kristittyjen sisarien ja veljien ”hyväntahtoista” ja ”rakkaudellista” ojentamista.

Vastaava palaute on tuttua monelle mediatyöläiselle ja kirkoissa konsertoivalle muusikolle. Seurakuntapiireissä kritiikki annetaan pahimmillaan Jumalan nimissä taivaalliseen auktoriteettiin vedoten.

”Kun arjessa elämä lyö meitä vyön alle, teoriassamme julistamme Jumalan väkevää voimaa, joka vielä joskus tekee meidät vahvoiksi ’Herran sotureiksi’. Suuri joukko näitä ’Herran sotureita’ on tänään karrelle palaneita mielenterveysongelmaisia. He ovat erakoituneita, itselleen ja koko uskonnolliselle yhteisölle katkeroituneita, Rainer Friman kirjoittaa.

Frimanin mukaan liian pessimistinen ja moralistinen ihmiskuva vääristää yksilön jumalakuvan moralistiseksi. Erilaiset jumalakuvat syntyvät myös yhteisön luomina.

”Yhteisödynamiikka määrittelee millaisia jumalakuvia sen sisällä ja sananopetuksessa käsitellään. Tässä ei ole mitään ongelmaa niin kauan kuin yksilö ja yhteisö ymmärtävät toimivansa näin. Ongelmaksi se muuttuu, jos tätä ei tiedosteta. Silloin omista jumalakäsitteistä ja -kuvista muodostuu totuus, johon yritetään samaistaa muutkin ihmiset. Niistä muodostuvat normatiiviset käsitykset, joiden ulkopuolella ei ole ’oikeaa hengellisyyttä’.”

Rainer Friman lupaa jatkaa keskustelu Ihmisen ääni –ohjelmasarjassaan. Aiheesta on luvassa yksi ohjelmajakso alkavalla tuotantokaudella. Radio Deissä kuultavaa keskusteluohjelmaa luotsaavat vuoroviikoin Rainer Friman ja laulaja-lauluntekijä Jippu. Syksyn aikana kaksikko aikoo kokeilla muutaman ohjelman työstämistä elävän yleisön edessä Iisalmessa.

Ihmisen äänen syystuotantokauden jaksot alkavat Radio Deissä keskiviikkona 31. elokuuta, jolloin Rainer Frimanin vieraaksi saapuu rikostoimittaja Vera Miettinen. Luvassa on suoraa, mutta analyyttista puhetta narsismista,

Jippu & Rainer Friman ja ihmisen ääni Radio Deissä keskiviikkoisin kello 16, uusintana tiistaisin klo 22.

Ohjelmateko avautuu yleisölle

Rainer Frimanin blogi