Tiedote 08.03.2016

 

Muusikko ja evankelista Jippu puhuu ensimmäistä kertaa julkisuudessa avoimesti suhteestaan alkoholiin Radio Dein Jippu ja ihmisen ääni -ohjelmassa keskiviikkona. Viime vuodet päihteetöntä elämää elänyt laulaja määrittelee Radio Deissä itsensä yhä toipuvaksi alkoholistiksi ja korostaa, että raittius on laajempi käsite kuin korkin kiinni pitäminen.

Ihmisen ääni -ohjelmassa kuullaan keskiviikkona jakso, jossa Jipun vieraaksi saapuu päihdeterapeutti Rami Junnila.

–          Voimme rehellisesti sanoa sairastavamme samaa sairautta eli alkoholismia. Siihen liittyvät helvetit ja pohjat ovat meille molemmille tuttuja, kiteyttää Jippu radiokeskustelun asetelman. Ohjelmassa kysytään, millaista on olla raitistunut ja toipuva alkoholisti.

Jippu ei ole aiemmin puhunut alkoholismistaan avoimesti julkisuudessa.

–          En ole sanonut ääneen julkisesti, mistä on kysymys. Olen puhunut aina kierrellen ”on ollut vaikeaa” tai ”on ollut sitä ja tätä”. Minulla on kaikkien muiden ongelmien lisäksi ollut päihdeongelma, mutta on hirveän vapauttavaa tässä päihdeterapeutin seurassa tunnustaa, että vuosia alkoholin kanssa kamppailleena uskon omalla kohdallani armon voittoon. Mutta en usko, että ilman terapiaa alkoholisti pelkän uskonsa avulla voi säilyttää raittiuttaan, kertoo Jippu Radio Dein keskiviikkoisessa ohjelmassaan.

Ravintolakeikat kirkon työhön ja evankelistan kutsumukseen vaihtanut laulaja haluaa avautua arasta aiheesta, jotta voisi auttaa muita ja nostaa esiin asian, josta seurakunnissa usein vaietaan. Jippu nimeää alkoholiriippuvuuden hoidettavissa olevaksi sairaudeksi, ei synniksi.

–          Monesti hengellisissä piireissä on sellainen ajatus, että tullaan uskoon ja Jeesuksen kautta katkeaa viinaputki.

–          Puhun itse tästä näin avoimesti, koska koen, että meidän uskovaisten keskuudessa on tosi paljon sokeutta näissä asioissa. Olen monesti sanonut, että rukous on täysin turha silloin, jos ei tehdä omaa osuutta. Minulta se vaati, että hyväksyn tietyt hoitomuodot, mitkä pääsevät parantamaan.

Jippu korostaa päihderiippuvaisten parissa terapiatyötä tekevien pelastavan vuodessa tuhansia ihmishenkiä.

–          Työssäni evankelistana ja laulajana luokseni tulee usein ihmisiä, jotka ovat alkoholisteja. Moni sanoo, että ”olen rukoillut paljon, mutta en pääse viinan kurimuksesta”. Siihen vastaan: Oletkos hakenut siihen hoitoa tai käynyt terapiassa.

–          Olen uskovaisesta kodista nouseva alkoholisti, mutta säilyttänyt uskoni Kristukseen. Kodin opetus ei ollut ahdasmielinen, se ei ollut syyllistävä. Raadollisten ihmisten keskellä ainoa voimavara oli Jeesus. Olen kiitollinen, että se on säilynyt minulla niin kirkkaana.

Radio Deissä Jippu kertoo päässeensä avun piiriin ja toipumisen alkuun ollessaan 21-vuotias. Hän korostaa raitistumisen olevan laajempi asia kuin päihteettä eläminen.

–          Raittius on minulle paljon enemmän kuin sitä, etten juo. Raittiina olo on asioiden näkemistä realistisesti ja oikein.

–          Saatoin olla kuusi vuotta juomatta mitään alkoholia, mutta käytökseni oli epärehellistä, omaa etua tavoittelevaa, ylpeää. Tässä voidaan puhua synnistä. Kun aloin ymmärtää, mitä todellinen raitistuminen on, ymmärsin, että raitistua voi sellainenkin, joka ei ole koskaan maistanut pisaraakaan viinaa.

 

Jippu puhuu alkoholismistaan Radio Deissä keskiviikkona 9.3. klo 16 ihmisen ääni -ohjelmassaan. Uusinta tiistaina 15.3. klo 22. radiodei.fi/ihmisenaani