Katolisen tiedotuskeskuksen johtaja Marko Tervaportti myöntää reformaation ajan kirkossa olleen monenlaisia ongelmia.

-Kukaan ei kiistä sitä, etteikö kirkossa olisi ollut vakavia ongelmia ja väärinkäytöksiä. Kirkkoa piti silloinkin ja pitää edelleen uudistaa ja puhdistaa. Tämä on selvä asia, Katolisen tiedotuskeskuksen johtaja Marko Tervaportti toteaa.

Tervaportin mielestä reformaation myötä syntynyt hajaannus olisi voitu välttää, jos reformaatio olisi pysynyt kirkon sisällä.

-Samoihin aikoihin kun reformaatio lähti vyörymään, nähtiin myös kirkon sisällä monia piispoja, munkkeja ja nunnia, jotka olivat valmiita puhdistamaan kirkkoa ja pitämään huolta siitä, että kirkon usko välittyisi ja sitä opetettaisiin puhtaasti, Tervaportti kertoo.

Kirkko toimii maan päällä ihmisten kautta. Tervaportti näkee erääksi hajaannuksen syyksi ihmisten puutteellisuuden ja syntisyyden.

-Kirkon olisi pitänyt pystyä toimimaan puhtaasti hengellisesti ja enemmän riippumattomana ruhtinaista ja keisareista. Jälkiviisaana voidaan myös katsoa, että reformaatio ei jäänyt siihen, että haluttiin puhdistaa jotain mikä oli epäpuhdasta, vaan itse kirkon uskon sisältöön tuli niin voimakkaasti erilaisia käsityksiä, että niitä edelleen selvitellään, Tervaportti jatkaa.

Mitä tarkoitti vastaformaatio? Miten roomalaiskatolinen kirkko suhtautuu protestanttisiin kirkkoihin ja reformaatioon tänään? Onko roomalaiskatolisen kirkon suhde luterilaisuuteen erilainen kuin vaikkapa muihin reformaation tuloksena syntyneisiin protestanttisiin suuntiin? Kuuntele Armoa 2017 –ohjelma Radio Deistä torstaina klo 09:05 ja uusintana klo 13:05. Ohjelmassa on vieraana Katolisen tiedotuskeskuksen johtaja Marko Tervaportti. Ohjelmasarjan menneet osat löydät Radio Dein ohjelma-arkistosta tästä linkistä.