Rocklegenda Henry ”Remu” Aaltonen tapaa Radio Dein Ex-Criminals -ohjelmassa veljensä murhan tunnustaneen Lauri ”Late” Johanssonin, joka vapautui kesäkuun alussa lopullisesti Naarajärven vankilasta viimeisen koevapausjakson päätyttyä.

Johansson kertoo ohjelmassa Remun käyneen katsomassa häntä vankilassa lukuisia kertoja kahdeksantoista vankeusrangaistuksessa vietetyn vuoden aikana.

– Mutsi sanoo aina, että olen liian lälly. Ei saisi olla liian kiltti, mutta eihän vanha koira opi enää istumaan. Ajattelen, että pitkässä juoksussa kaikki tulee kuitenkin takaisin jossain vaiheessa, toteaa Remu juhannuksen jälkeisenä tiistaina lähetettävässä Ex-Criminals -ohjelmassa.

Muusikko on vuosien varrella ollut itsekin virkavallan kanssa tekemisissä useita kertoja. Ensimmäisen ehdottoman vankeustuomionsa Remu kärsi Sörnäisten vankilassa vain 16-vuotiaana.

– Muistan, kuinka ensimmäisessä kuulustelussa kysyttiin ammattia. Sanoin, että ”muusikko”. No ne kytät kyllä nauroivat sitä silloin. Eivät naura enää.

Remu paljastaa Radio Deissä tutustuneensa Late Johanssoniin ensimmäinen kerran juuri Sörnäisten vankilassa.

– Meillä oli Henryn kanssa hyvä yhteys Sörkassa, ja ollaan sen jälkeen koko ajan pidetty yhteyttä. Remu on tiukka jätkä, kertoo Johansson isännöimässään Ex-Criminals -ohjelmassa.

Johansson keskustelee jaksossa Remun kanssa omasta päihde- ja huumeongelmastaan. Remulle päihteiden aiheuttamat vaikeudet tulivat tutuiksi erityisesti Hurriganes-yhtyeen aikoina.

– Mutsi aina sanoi, että tee mitä vaan, mutta älä vaan varasta keneltäkään mitään. Senkin se sanoi, että älä juo viinaa.

Yhtyeen muiden jäsenten runsas alkoholinkäyttö käänsi Remun mukaan Hurriganesin uran laskuun. Hän yritti välittää äitinsä neuvoja bändikavereilleen Cisse Häkkiselle ja Albert Järviselle – huonolla menestyksellä.

­– En syytä Cisseä dokaamisesta, koska se on geeneissä. Niitä ei voi muuttaa. Ymmärsin sen, koska Cissen isä oli alkoholisti, joka eli parantolassa.

Radiossa Remu suhtautuu armollisesti veljensä surmanneeseen Johanssoniin.

– Jos juo pirun kusta eli viinaa, voi alkaa tapahtua ihan mitä vaan. Vanhoilla kavereilla on yhtäkkiä veitset kädessä ja ne alkavat leikkiä merirosvoja – tappelemaan keskenään.

Hurriganes-legenda avaa Ex-Criminals -ohjelmassa käsityksiään vankilaelämän ja musiikin lisäksi suomalaisen yhteiskunnan nykytilasta.

– Kun alat kadulla tekemään gallupkyselyä, niin kukaan ei tiedä edes kymmentä käskyä. Sen takia tämä koko länsimainen kulttuuri on hukassa. Koko länsimainen kulttuuri on saatanan vallassa.

Remu Aaltonen Lauri ”Late” Johanssonin vieraana Radio Deissä Ex-Criminals -ohjelmassa tiistaina 23.6. kello 22.05. Uusinta keskiviikkona 24.6. kello 16.05. Kuunneltavissa lähetyksen jälkeen myös podcastina radiodei.fi/ex-criminals

Teksti: Kai Kortelainen, kuva: Oskar Vilkevuori