– Onneksi meillä ei ole Paavo Väyrystä, laukoi Eva Biaudet Radio Dein kuntavaalitentissä keskiviikkona. Rkp:n kansanedustajan mukaan Paavo Väyrynen tuo Kd:n vaalilistoille ihmisiä, jotka eivät kunnioita ihmisoikeuksia. Kd:n Mika Ebelingin mukaan puolueen ehdokasasettelu on onnistunut.

Kuntavaaleihin kristillisdemokraattien listalta sitoutumattomana ehdokkaana Helsingissä pyrkivä europarlamentaarikko Paavo Väyrynen veti imussaan vaaleihin edustamansa Terve Helsinki -liikkeen ehdokkaita, jotka Kd on hyllyttänyt vaalimainonnastaan.

Helsingin Sanomat uutisoi kristillisdemokraattien poistaneen nettisivuiltaan kaksi kuntavaaliehdokasta Helsingissä. Samoin kävi Turussa. Syy ehdokkaiden hyllytykseen oli heidän rasistisissa lausunnoissaan. Asian vahvistaa Kd:n puoluesihteeri Asmo Maaselkä.

Yksi Väyrysen mukana Kd:n vaalilistoille päätyneistä kuntavaaliehdokkaista syytti sosiaalisessa mediassa juutalaisia kristittyjen murhaamisesta. Toinen puhui Suomeen kohdistuvasta maahantunkeutujavyörystä.

Vaikka kd irtisanoutuu ehdokkaista, he ovat silti mukana vaaleissa, koska ehdokasasettelun takaraja umpeutui helmikuun lopussa. Varsinainen vaalipäivä on 9. huhtikuuta.

– Avoimesta ovesta tuli joitakin sellaisia ehdokkaita, joista olimme ymmärtäneet, että he olivat allekirjoittaneet meidän arvomme – rasismin vastaisen julistuksen ja periaatteet. Kävi niin, että he eivät edusta arvoja, joihin he muodollisesti sitoutuvat, kommentoi tapausta Helsingin kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Mika Ebeling Radio Dein kuntavaalitentissä keskiviikkona.

– Maahanmuuttokriittisyys on hyvin luonnollista ja ihan ok, mutta maahantunkeutujista puhumista en hyväksy, Ebeling sanoi.

Helsingin kristillisdemokraattien valtuustoryhmän nokkamiehen mukaan Kd:n kuntavaalien ehdokasasettelu onnistui hyvin.

– Meillä on koko maassa lähes kaksi tuhatta ehdokasta. Se on kaikkien aikojen ennätys. Kyllä kaikilla puolueilla yleensä sattuu, että on joku lipsahdus valinnoissa. Oli sovittu, että Terve Helsinki -listan puolelta tulee ehdokkaita – no, me luotimme liikaa.

Ebelingin kanssa Radio Dein kuntavaalitenttiin osallistunut Ruotsalaisen kansanpuolueen kuntavaaliehdokas, kansanedustaja Eva Biaudet piti rasistisia lausuntoja sosiaalisessa mediassa levittäneiden kuntavaaliehdokkaiden päätymistä kristillisen puolueen ehdokaslistalle ”eriskummallisena”.

–  Se on surullista enkä voi sitä hyväksyä. Vaikka Mika [Ebeling] tässä sanoikin, että ehdokasasettelu onnistui hyvin, niin hinnalla millä hyvänsä ehdokkaita ei voi kerätä. Se murentaa luottamusta politiikkaan ja poliitikkoihin, Biaudet paheksui.

Sekä Ebeling että Biaudet ovat puolueidensa pormestariehdokkaita Helsingissä.

– Jos ajattelee koko tätä niin sanottua ”Terve Helsinki” -ilmiötä, niin onhan se eriskummallista, että Paavo Väyrynen tuo mukanaan ihmisiä, jotka eivät kunnioita toisten ihmisoikeuksia. Eihän se nyt mitenkään mahdu menestyvän Helsingin kuvaan eikä sen pitäisi mahtua myöskään Kd:n listalle, yhdenvertaisuusvaltuutettuna aiemmin työskennellyt Biaudet soimasi.

Mika Ebeling määritteli vaalitentissä Paavo Väyrysen ”jokerikortiksi”, jonka vaikutuksia on vaikea arvioida. – Hän on kyllä jokerikortti sillä tavalla, että on hyvin vaikea sanoa, kuinka paljon kannatusta hän saa, mutta siitä lienevät kaikki yksimielisiä, että kyllä hän aika paljon saa.

– Onneksi meillä ei ole Väyrystä. Meillä on vankka ja hyvä ehdokasasettelu. Meillä on monia vankkaa luottamusta herättäviä ehdokkaita, Biaudet kuittasi.

Teksti: Kai Kortelainen

 

Radio Dein suorat vaalitentit jatkuvat keskiviikkoisin klo 9 aina huhtikuun 9. päivä pidettäviin kuntavaaleihin saakka. Vaalitenttien uusinnat lähetetään keskiviikkoisin klo 13 ja sunnuntaisin klo 20.

Radion Dein vaalitentit ovat kuukauden ajan kuunneltavissa Radiot.fi-palvelussa.