Kirsi Rostamon jouluvieraana on suomalais-amerikkalainen muusikko Jonathan Rundman Minneapoliksesta.

Jonathan Rundmanin suomalainen tausta ja kiinnostus suomalaisuutta kohtaan kuuluvat hänen musiikissaan vahvasti. Rundmanin keväällä 2016 Suomessa julkaistulta Look Up -albumilta löytyvä The Ballad of Nikolaus Rungius -kappale kertoo keminmaalaisen kirkkoherra Nikolaus Rungiuksen (1560-1629) muumion legendasta. Rungius on Rundmanin esi-isä, jonka muumioitunut ruumis on esillä Keminmaan Vanhassa kirkossa.

Wikipedia kertoo, että Rungiuksen mädäntymätön ja muumioitunut ruumiis löydettiin kirkon lattian alta 1700-luvun alussa. Tällöin alkoivat elää tarinat hänen väkevistä sanoistaan. Ruumiin luo tehtiin suoranaisia pyhiinvaellusmatkoja, jopa Yhdysvalloista asti. Rungiuksen väitettiin eläessään sanoneen: ”Elleivät sanani ole totta, ruumiini mätänee, mutta jos ne ovat totta, se ei koskaan mätäne.”

 

 

Viime vuosina Amerikan-Rundmanit ovat saaneet uudelleen yhteyden Suomen-sukulaisiinsa sosiaalisen median kautta. Muun muassa näyttelijä Carl-Kristian Rundman on Jonathan Rundmanin serkku.

Sosiaalinen media on mahdollistanut Jonathan Rundmanille myös Suomen kiertueen. Lokakuussa Rundman keikkaili mm. Helsingissä, Tampereella, Loimaalla ja Vähäkyrössä. Samalla hän vieraili myös Radio Deissä.

Ensi kesänä Jonathan Rundman esiintyy mm. Saksassa Wittenbergissä yhdessä Reformaation 500 juhlavuoden tapahtumassa. Myös Amerikassa on paljon juhlavuoteen liittyviä tapahtumia, seminaareja ja konsertteja. Suomalais-amerikkalaisten innostusta lisää se, että hekin viettävät samalla myös Suomen 100-vuotis itsenäisyysjuhlavuotta.

Mielellään Jonathan Rundman tulee myös jälleen Suomeen esiintymään, jos kutsutaan.

Jonathan Rundman Radio Deissä jouluvieraana torstaina 8.12 klo 9.05 ja 13.05.