Radio Dei lanseeraa yhteistyössä teatterikollektiivi Paraabelin kanssa uudentyyppisen radio-ohjelman ”Kesäteatteria pintaa syvemmälle”. Ohjelmassa sukelletaan ihmiselämän peruskysymyksiin lukudraaman ja syväluotaavan keskustelun kautta.

Kesäteatteria pintaa syvemmälle -sarjassa Paraabelin Iiris Autio ja Matti Halén lukevat otteita näytelmistään, jotka käsittelevät muun muassa armoa, vapautta, identiteettiä ja ihmisarvoa. Lukudraaman kantavana ideana on avata ajankohtaisia teemoja luovasti ja tarjota samaistuttavia tunteita ja kohtaloita.

Tekijöiden mukaan taidekokemukseen kuuluu parhaimmillaan mehevä jälkipuinti. Kesäteatteria-sarjassa teemoja lähestytään draaman ohella keskustelujen kautta. Paraabelin kanssa aiheiden äärellä ovat viikoittain vaihtuvat vieraat.

Paraabelin työsarkaan kuuluvat nykyteatteri sekä näyttämötaiteen opetus. Autio ja Halén ovat tuoneet taiteen tekemistä tutuksi myös Seurakuntalaisen blogissaan.

”Haluamme hypätä tässä ohjelmassa siihen syvään päätyyn.”

– Kesäteatterista tai teatterista ylipäätään saattaa tulla mieleen ensin kevyt tai viihteellinen olo, mutta usein taiteen tekemiseen liittyy myös sellainen prosessi, jonka aikana pohtii ja analysoi kaikkea näkemäänsä ja kuulemaansa. Haluamme hypätä tässä ohjelmassa siihen syvään päätyyn, Matti Halén kertoo.

– Paraabelin visio on tehdä taidetta meille tärkeistä asioista. Monesti se tarkoittaa teemalähtöistä tekemistä ja sitä ajatusta mukaillen ohjelman jaksot jakautuvat eri teemoihin, Iiris Autio sanoo.

Halén näkee kristityn taiteilijan mahdollisuudet laajoina.

– Ajattelemme, että kristityillä on jopa suurempi vapaus taiteilijoina. Voimme tehdä taidetta myös hengellisistä aiheista, koska ne eivät ole meille tabu.

– Teatterissa materiaalina on ihminen ja meidän ihmiskäsityksemme on, että jokainen on arvokas Jumalan luomus. Työskentelytapamme ei keskity suorituksiin, vaan tekemässämme teatterissa on tilaa armolliselle läsnäololle, Autio lisää.

Kesäteatteria pintaa syvemmälle -ohjelman ensimmäisessä jaksossa 1. kesäkuuta onkin teemana armo ja siitä Paraabelin kanssa keskustelemassa on pastori Juha Vähäsarja. Ihmisyyden ja hengellisyyden teemoja tutkitaan Radio Deissä kesämaanantaisin kello 16.05. Uusinta lähetetään sunnuntaisin samaan aikaan.