– Jumalalan luokse pääsee vain keskeneräisyyden ja raadollisuuden kautta – kohtaamalla omaa varjoaan. Sieltä syntyy käsitys omasta keskeneräisyydestä ja voimattomuudesta. Vain sieltä ihminen voi löytää rakkauden tarpeen ja armon tarpeen, sanoo Tommy Hellsten.

Kirjailija-terapeutin mukaan hengellisyyttä markkinoidaan usein vääränlaisena oikotienä: Ihmiselle luvataan helppoheikkimäisesti pakopaikka ”Jumalan syliin”, vaikka hänen tulisi kohdata oma ihmisyytensä kaikkine puutteineen ja epätäydellisyyksineen.

– Vääränlaisessa hengellisyydessä paetaan ihmisyyttä ja luodaan uskonnosta puolustusjärjestelmä. Yrität ikään kuin kivuta Jumalan syliin, ettei sinun tarvitse nähdä kuka olet. Lopputuloksena on se, että pakenet itseäsi ja samalla vääristät todellisuutta, johon lyöt uskonnollisen leiman.

– Vaarallista on se, että samalla se oikeuttaa sinut mihin tahansa, kun sinulla on ikään kuin Jumalan antama mandaatti omille tulkinnoillesi – siis kuvittelet näin.

Tommy Hellsten keskustelee uskosta, uskonnosta ja ihmisyyden löytämisestä Rainer Friman ja ihmisen ääni -ohjelmassa keskiviikkona 21.12. klo 16. Uusinta tiistaina 28.12. klo 22.