Tiedote 19.04.2016

 

Muusikko ja evankelista Jippu kummastelee ulkonäkökeskeistä nykykulttuuria ja aikamme naisihannetta Radio Dein Jippu ja ihmisen ääni -ohjelmassa. Keskiviikkona kuultavassa jaksossa Jippu kertoo käyttäneensä ulkonäköään seurapiireissä vallan välineenä – kääntöpuolena tulivat itsetunto- ja syömisongelmat.

 

Ihmisen ääni -ohjelmassa kuullaan keskiviikkona jakso, jossa Jipun vieraaksi saapuu 14-vuotiaana vakavan syömishäiriödiagnoosin saanut Vaula Paunila.

 

– Suhde ruokaan on häiriintynyttä silloin, kun ruoka alkaa hallita ajatuksia siten, että se alkaa vaikuttaa arkipäivän elämään estäen normaaleja ruokailutilanteita. Olet vaikeana sosiaalisissa ruokailutilanteissa tai ruoka hiipii ajatuksiin jatkuvasti, Paunila määrittelee.

 

Ohjelmassa aiheesta avautuu myös Jippu.

 

– On ollut vaiheita, kun laihdun ja laihdun – ja riudun ja riudun. Minullekin on syömisongelmallisia diagnooseja tehty – kaiken maailman epätyypillisiä laihuushäiriöitä.

 

Jippu antaa julkisesti huutia naistenlehtien kansikuvaihanteille, jotka korostavat ihannevartaloja ja ulkonäkökeskeistä kulttuuria, joka on laulajan mukaan myrkkyä etenkin huonon itsetunnon omaaville naisille.

 

– Minulla on ollut niin huono itsetunto, että minun on ollut pakko olla kaikista tiukkavartaloisin ja niin hyvän näköinen, ettei missään kohtaa kukaan vaan saa mahdollisuutta loukata minua ulkonäöstäni. Kun olen pakonomaisesti tavoitellut täydellisyyttä, en ole koskaan ollut yhtä onneton elämässäni, nuorempana valokuvamallinakin työskennellyt laulaja avautuu Radio Deissä.

 

– Koko itsetuntoni ja persoonani olisi romahtanut, jos minulla olisi ollut yksikin selluliitti. Ja kun niitä oli, niin niitähän kommentoitiin. Kun on julkisessa työssä naisena, joku kommentoi niitä aina.

 

Nykyään Jippu sanoo suhtautuvansa ulkonäköönsä armollisemmin ja maltillisemmin, johon on luonut perustan itsetunnon rakentuminen aiempaa kestävämmälle pohjalle. Takavuosia monipuolisemman ihmiskuvan rakentumisessa äitiydellä on ollut merkittävä rooli. Keskustelunavauksellaan hän haluaa olla puhumassa terveemmän naiskuvan puolesta sekä herättää keskustelua syömishäiriöistä todellisena sairautena, ei stereotyyppisenä teinityttöjen häiriökäyttäytymisenä.

 

– Kun tulin raskaaksi ja lihoin yli 20 kiloa synnytyksen jälkeen, se oli kovin kouluni. Koko se valta, mikä minulla oli ollut seurapiireissä, kun olin ollut gaaloissa joissain mielettömissä tiukoissa mekoissa, olikin mennyttä. Siihen karsinaan ei kannata mennä.

 

Jippu ja Vaula Paunila keskustelevat syömishäiriöistä ja ulkonäköpaineista Radio Deissä keskiviikkona 20.4. klo 16 Jippu ja ihmisen ääni -ohjelmassa. Uusinta tiistaina 26.4. klo 22. Ohjelmat kuunneltavissa arkistossa radiodei.fi/ihmisenaani