”Sinun tulee myrskyissä paeta Jeesuksen ristin juurelle ja katsoa Ristiinnaulittua, kuinka hän on rakkaudesta sinun syntisi ja meidän kaikkien syntien tähden viattomana kärsinyt ja kuollut. Sentähden, ystäväni rakas, sinun tulee rientää sinne, ja hänen kauttaan tulee sinulle voitto, että voitat synni, jos vaan riennät Jeesuksen Kristuksen verihaavoihin tuskissasi, kun vihollinen ahdistaa. Sentähden sanoo virrenvärssy selvästi: Kun synti syttyy mieleeni, sun ristis olkoon ainoa mun matkallain tien viittaana. Silloin sinulle, joka tahdot sodassa syntiä vastaan Kristuksen armon avulla voittaa synnin sydämestäsi ja haluat elää Jeesuksessa, niin sinulle kuuluvat nämä lohduttavat sanat ja sinulle on Jeesus ristiinnaulittuna turvaksi.”

Sanat ovat Helena Konttisen, Uukuniemellä 1800- ja 19000-lukujen taitteessa eläneen saarnanaisen, jota kutsuttiin aikansa profeetaksi. Helenan ajoista alkaen on seudulla järjestetty niin kutsuttuja Vaihetuspäiviä, jolloin hän oli erityisessä Jumalan puhuttelussa ja saarnasi kyseisinä aikoina toisinaan kuin horroksessa. Elokuussa järjestettyjen Vaihetuspäivien perinnettä ovat jatkaneet Orpokotijuhlat, joiden järjestelyistä vastaavat Parikkalan seurakunta ja Parikanniemisäätiö.

Tänä vuonna juhlaa vietetään Parikkalan Saaren kirkossa lauantaina 14. elokuuta. Radio Dei lähettää Orpokotijuhlan suorana lähetyksenä lauantaina kello 15.00-16.00.

Parikanniemisäätiö on yleishyödyllinen järjestö, joka tekee palvelutyötä huostaan otettujen sekä sijoitettujen lasten ja nuorten parissa. Parikanniemisäätiön toiminnanjohtaja Teuvo V. Riikonen kertoo Helena Konttisen perinnettä jatkavien juhlien ennakkotunnelmista #Herätys-aamulähetyksessä perjantaina 13. elokuuta aamukahdeksan uutisten jälkeen.

Kuva: Helena Konttinen, Wikipedia