Presidenttiehdokas Merja Kyllösen mukaan presidentin keskeinen tehtävä on ohjastaa kansalaisia moraalisissa valinnoissa ihmisyys edellä. – Perusajatus on raamatullinen: Mitä haluaisi itselleen tehtävän ja miten haluaisi itseään kohdeltavan.

Vasemmistoliiton presidenttiehdokas Merja Kyllönen paljasti Radio Dein presidentinvaalitentissä ammentavansa keskeisimmät omaatuntoaan ohjaavat mallit Raamatusta.

– Politiikassa se on tänä päivänä varsin vaikeaa, koska jokainen haluaa omalle intressiryhmälleen parasta. Nyt eletään sellaista aikaa, että jokaisen pitäisi pystyä omat intressiryhmänsä ja intressinsä jättämään taka-alalle ja miettimään, mikä on yhteisesti paras ratkaisu, jolla pidämme kaikki mukana ja maat ja ihmiset yhtenäisinä totesi Merja Kyllönen toimittaja Tapani Ruokasen haastattelussa perjantaina Radio Deissä.

Suomessa Slush-tapahtumassa marraskuun lopussa vieraillut Yhdysvaltain entinen varapresidentti ja ympäristöaktiivi Al Gore arvioi Helsingissä maailman olevan tällä hetkellä kestävän kehityksen vallankumouksen varhaisvaiheessa, joka kaventaa eriarvoisuutta maiden välillä.

Kyllönen on Goren kanssa samoilla linjoilla mutta katsoo eriarvoistumisen samaan aikaan kasvavan maiden sisällä.

– Eriarvoisuus ja samalla konfliktiherkkyys kasvaa. On huolestuttavinta, jos meidän omista nuorista muodostuu meidän suurin turvallisuusuhkamme niin kuin monissa maissa on tapahtunut.

Kyllönen ottaa esimerkin Belgiasta, jossa hän viettää aikaa työskennellessään europarlamentaarikkona Brysselissä. Maa järkyttyi syksyllä, kun 18-vuotias nuori mies kosti järjettömällä veriteolla isänsä itsemurhan. Pojan isä oli surmannut itsensä, kun tämä oli irtisanottu kunnan palveluksesta.

– Jos maan suurin uhka on kouluttamaton nuori mies, niin kyllähän silloin arvot ja asiat ovat menneet pahasti pieleen pidemmän aikaa, sanoi Kyllönen Radio Deissä.

”Norsua ei ole nostettu pöydälle”

1960-luvulle Suomi oli Maailmanpankin tilatoissa kansainvälistä apua vastaanottava maa. Maan vaurastuttua henkinen hyvinvointi ei ole Kyllösen mukaan lisääntynyt samassa tahdissa maan vaurastumisen kanssa.

Henkisen pahoinvoinnin indikaattorina Kyllönen pitää muun muassa vihamielistä suhtautumista turvapaikanhakijoihin. Vasemmistoliiton presidenttiehdokkaan mielestä Suomella olisi varaa nykyistä solidaarisempaan linjaan maan pakolaispolitiikassa.

– Ellemme toimi ja tee päätöksiä fiksulla tasolla sekä maan sisäpolitiikassa että EU-tasolla yhteisesti, niin järjestäytynyt rikollisuus tekee sen meidän puolesta. Silloin he ratkaisevat, kuka Eurooppaan voi tulla ja millä pelisäännöillä, ja millä hinnalla. Se hinta on kova.

– Tänä päivänä ihmiskauppa ja ihmissalakuljetus on ylittänyt rahallisessa arvossa huumekaupan. Se on miljardibisnes EU:n alueella. Jos emme tästä uskalla avata keskustelua, niin hölmöjähän me olemme.

– Todellisuus on se, että jos pystymme tekemään fiksuja päätöksiä sekä pakolaiskysymyksissä, maahanmuuttokysymyksissä, kehitysyhteistyössä ja humanitäärisessä avussa, pystymme ratkomana ongelmia paikan päällä, ettei kaikkien ihmisten tarvitse lähteä.

Kyllösen mukaan Suomessa ei ole ymmärretty globaalin pakolaiskysymyksen laajuutta. Kyse on kuin ”norsusta, josta Suomessa nähdään vain hännän pää”.

– Vuoropuhelua tästä vaikeasta asiasta ei meillä täällä Suomessa ole. Norsua ei ole nostettu pöydälle.

Teksti: Kai Kortelainen, kuva: Nick Tulinen

Radio Dein presidentinvaalitentit kuullaan perjantaisin klo 16 ja uusintana tiistaisin klo 19. Pekka Haaviston, Tuula Haataisen ja Laura Huhtasaaren, Matti Vanhasen ja Merja Kyllösen haastattelut ovat kuunneltavissa kuukauden ajan Radiot.fi-palvelussa.

Katso Radio Dein presidentinvaalitenttien aikataulu