– Ihmisen elämä on loppujen lopuksi syntistä elämää, toteaa piispa Teemu Laajasalo huomenna tiistaina kuultavassa Radio Dein Ex-Criminals -sarjan jaksossa. – Minä olen pahantekijä myös – minulla on 35 päiväsakkoa sovitettavana.

Hovioikeus tuomitsi maaliskuussa Helsingin piispa Teemu Laajasalon tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta päiväsakkoihin. Tuomion mukaan Laajasalon yrityksestä TL Opetus Oy:stä lähti vuosina 2014–2017 virheellistä tietoa verottajalle. Laajasalo toimi valtaosan tekojen tapahtuma-ajasta Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherrana.

Huomenna tiistaina kuultavassa Radio Dein Ex-Criminals -sarjassa Teemu Laajasalo pohdiskelee lain rikkomisen problematiikkaa niin juridiselta kuin hengelliseltäkin kannalta. Helsingin piispa sanoo ohjelmassa sarjaa isännöiville entisille rikollisille Lauri ”Late” Johanssonille ja Ali Niemelälle olevansa heidän kanssaan samalla viivalla.

– Maallisesti on tärkeä miettiä, miten tekemiset sovitetaan. 35 päiväsakkoa sovitetaan helpommin kuin tappaminen, mutta Jumalan kasvojen edessä me kaikki tarvitsemme armoa, Laajasalo pohtii ohjelmassa.

Teemu Laajasalo arvioi lokakuun lopussa Helsingin Sanomissa, että hänen saamansa rikostuomio oli juridisesti oikea.

– Tein virheitä edellisen yritykseni kanssa. Niistä tuli ja pitikin tulla sanktio. Mielellään sitä selittelisi, mutta ei sitä oikein voi selitellä, totesi Laajasalo Helsingin Sanomissa.

Toisaalta Laajasalo katsoi, ettei julkinen ja sosiaalisessa mediassa käyty keskustelu kaikilta osin pysynyt oikeassa mittasuhteessa rikkeen vakavuuteen nähden. Radio Deissä piispa Laajasalo pohtii syyllisyyttä myös hengellisestä näkökulmasta.

– Jeesus rakastaa sellaisena kuin on, ei sellaisena kuin pitäisi olla. Siinä on armon pääviesti. Jeesus on tullut armahtamaan pahantekijöitä eikä hyväntekijöitä. Kuoleman, synnin ja pahan vankilasta vapautumiseksi tarvitsemme kaikki armoa.

Piispa Laajasalo erosi äskettäin Suomen Lähetysseuran puheenjohtajan paikalta. Lähetysseuran mukaan poliisi voisi evätä järjestön ensi vuoden rahankeräysluvan, jos järjestön puheenjohtajana on talousrikoksesta tuomittu henkilö.

”Jeesus rakastaa sellaisena kuin on, ei sellaisena kuin pitäisi olla.”

Joulunvieton Laajasalo aikoo aloittaa vierailemalla Sörnäisten vankilassa.

– Pitkä perinne on, että piispa käy vankilassa joulun alla ja myös jouluaattona. Koronan takia Vantaa jää nyt väliin, mutta Sörkkaan olen menossa jouluaattona ennen kuin menen tuomiokirkkoon.

– Vankilassa sovitetaan asiat suhteessa yhteiskuntaan. Paljon sitä ennen voi sovittaa asiat suhteessa Kristukseen. Sillä hetkellä ihminen voi vapautua toisella tasolla, vaikka vielä kopissa onkin. Siihen haluan ihmisiä rohkaista. Kun odotamme joulun lahjaa, Kristusta, se lahja on täysin riippumaton meidän tuomioista, meidän tekemisistä ja tekemättä jättämisistä.

Kuuntele piispa Teemu Laajasalon haastattelu 8.12.2020:
Osa 1:

Osa 2:


Jouluaattoiltana torstaina 24.12. klo 22.05 ja tapanina 26.12. klo 21.03 Ex-Criminals -erikoislähetyksessä vieraillaan Kylmäkosken vankilassa.

Kuva: Ex-vangit Ali Niemelä (vas.) ja Lauri ”Late” Johansson (oik.) keskustelevat piispa Teemu Laajasalon kanssa Radio Deissä rikoksesta, rangaistuksesta ja armosta.

Kuuntele aiemmat jaksot