Jälki-istunnon puheenaiheista ja yhteisestä keskustelusta vastaavat tällä kertaa kalliolainen pappi ja vs. hiippakuntasihteeri Mari Mattsson, Ristin Voitto -lehden päätoimittaja, teologi Petri Mäkilä sekä Elämä-lehden päätoimittaja, hartauskirjailija ja pastori Juha Vähäsarja. Ohjelmasta noin muutoin vastaa Ariel Neulaniemi.

Mari Mattssonia on puhutellut Luterilaisen maailmanliiton väistyvän pääsihteerin Martin Jungen pitämä kirkolliskokouksen avauspuheenvuoro. Erityisesti Jungen ajatukset kirkon merkityksestä tässä ajassa, maallistuneessa ja pirstoutuneessa maailmassa. Onko traditio elävän uskon voimavara vai kuolleen uskon taakka? Tämän yhteydessä olisi hyvä pohtia kirkon strategioita ja me-kieltä, joka ei kuitenkaan kätke kaikkia sisäänsä.

Juha Vähäsarja jatkoi kirkolliskokouksen toisesta puheenaiheesta, joka on kirkon ytimessä – evankeliumi ja siitä kertominen. Evankeliointi-sanalla on raskas painolasti ja tämäkin täytyy huomioida, mutta kirkko ei voi unohtaa ytimestään kumpuavaa tehtävää. Miten sitten kertoa tässä jälkikristillisessä ajassa hyvästä sanomasta eteenpäin?

Petri Mäkilä törmäsi koronauutisoinnin keskellä yllättäen antisemitismiin. Miten on mahdollista ja mistä se edes kertoo, että tässäkin asiassa juutalaiset nostetaan syntipukiksi? Mistä antisemitismi kertoo? Mikä on antisemitismin taustalla mustavalkoista ajattelua ja toisaalta kolikon kolmaskin puoli?


Kuuntele Jälki-istunto [Radio Dei 12.11.2021]

Jälki-istuntoon liittyvää:

KUUNTELE: Viikon debatti – miten ymmärtää evankeliumi tänään, Jyri Komulainen ja Henrik Wikström? – Radio Dei

EU-raportti: Juutalaisvastaisuus on lisääntynyt koronapandemian aikana | HS.fi

Puolet briteistä ei tiedä holokaustissa kuolleiden juutalaisten määrää, kertoo kyselytutkimus | HS.fi