Sampo Terho pyrki Radio Dein puoluejohtajatentissä koko tarmollaan profiloimaan puolueensa turvallisuus- ja perhepuolueeksi. Galluplukujen taklaamisessa hänen toivonsa lepää Uudenmaan luottomiehissä.

– Mille tahansa uudelle puolueelle profiloituminen on ensimmäinen suuri haaste – ongelma tai tehtävä, tunnusti sinisten puheenjohtaja Sampo Terho Radio Dein puoluejohtajatentissä tänään perjantaina.

Vaaleihin on aikaa kolme viikkoa, mutta äänestäjille on jäänyt Terhon mukaan epäselväksi, mitä hänen johtamansa puolue ajaa ja miksi siniset ovat ylipäänsä vaaleissa liikkeellä.

Viimeisimmässä, keskiviikkona Helsingin Sanomien julkaisemassa, puolueiden kannatusmittauksessa sinisten kannatus oli 1,2 prosenttia.

­– Se on oleellinen kysymys kyllä se profiloituminen, kiteytti Terho puolueensa tilanteen.

”Mihin itse tukeudun, on meidän henkilöiden tunnettavuus ja henkilökannatus.”

Puoluejohtajahaastattelussa sinisten puheenjohtaja teki hartiavoimin töitä profiloidakseen ryhmänsä perhe- ja turvallisuuspuolueeksi.

Molemmille tonteille on vaalien alla tunkua muidenkin puolueiden toimesta. Kristillisdemokraateilla perhearvot ovat vaaliteemalistan kärjessä. Kansankunnan turvallisuudesta puhuminen on perussuomalaisten lempiaiheita. Isommillekin puolueille molemmat vaaliteemat kelpaavat.

– Kansalaisella voisi olla mielikuva, että siniset on turvallisuuspuolue. Niin kauan kuin sitä ei synny, työtä on edessä. Ja sitä on aika paljon.

– Mihin itse tukeudun, on meidän henkilöiden tunnettavuus ja henkilökannatus. Meidän henkilöt ovat toimineet jopa vuosikymmeniä tai ainakin useita vuosia politiikassa. Heidän kannatuksensa, tunnettavuutensa ja profiilinsa on vahva riippumatta siitä, että uudella puolueella se ei ole vielä selkeä.

Terho sanoo pitävänsä mahdollisena, että puolue tulee ”ensimmäisistä vaaleista ulos pienpuolueen kokoisella eduskuntaryhmällä”.

Suomen suurimmassa vaalipiirissä Uudellamaalla Terhon kanssa samalla listalla ehdolla ovat muun muassa Jussi Niinistö ja Simon Elo.

– Perhearvot ovat meille äärimmäisen tärkeitä. Kun tehdään perhevapaauudistusta, niin silloin pitää ensisijaisesti ja ennen kaikkea kunnioittaa perheiden valinnanvapautta – ja sen jälkeen sitten miettiä, mihin varat ja rahat riittävät ja miten voidaan parantaa palveluita kaventamatta perheiden valinnanvapautta.

”Äiti Teresa sanoi joskus, että jos haluat paremman maailman, mene kotiin ja kasvata lapsesi hyvin.”

Sinisten puheenjohtajan mukaan syntyvyyden kasvattaminen on Suomelle elintärkeä kysymys seuraavalla vaalikaudella.

– Jos haluamme paremman maailman, niin yleensä se lähtee itsestä ja omasta perheestä. Äiti Teresa sanoi joskus, että jos haluat paremman maailman, mene kotiin ja kasvata lapsesi hyvin.

– Kun perhearvojen palautus saadaan yhteiskuntaan, niin syntyvyyskin nousee.

Jos siniset kalastelevat lisää kannatusta perinteisellä perhearvo- ja turvallisuuspuheella kristillisiltä ja perussuomalaisilta, niin vasemmistosta sitä toivotaan uhkakuvilla holhoavasta valtiosta.

– Meille on vuosikymmeniä uskoteltu poliittisiltakin tahoilta, erityisesti vasemmalta, että valtio voi korvata kaiken: valtio voi korvata yksilön, valtio voi korvata perheen – ikään kuin ottaa kaiken vastuun kaikesta. Ainoastaan yksilö voi ottaa vastuun kaikesta. Perhettä ei voi korvata mikään. Valtio on vain välttämätön paha, perhe on välttämätön hyvä, julisti Terho Radio Dein puheenjohtajatentissä.

– Sanon suoraan, että konservatismi on Suomessa se, joka puolustaa yksilönvapautta ja yksilön tilaa. Pieni valtio, iso ihminen – se on se, mihin me uskomme.

Teksti: Kai Kortelainen, kuva: Stas Voronin

Perjantaina 29.3. kello 16 Radio Dein puoluejohtajatentissä on vieraana keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.