Vuosi sitten vankilasta vapautunut ja viime kesänä valvotun koevapauden eli ”pantavankeuden” loppuun suorittanut Lauri ”Late” Johansson on ehdolla Vuoden radio-ohjelman tekijäksi media-alan RadioAwards-kilpailussa.

Viikoittain Radio Deissä kuultava Ex-Criminals -ohjelma on ehdolla ”radioalan Venla-palkinnon” eli RadioAwardsin saajaksi. Palkinnot jaetaan virtuaalisessa RadioGaalassa maaliskuussa.

– Jos ihan rehellinen olen, niin elämässäni on kyllä sattunut hurjempiakin juttuja kuin tämä ehdokkuus, mutta onhan tämä iloinen yllätys. Vähän jopa jännittää. Olen niin kunnianhimoinen, että toivon tietenkin voittavani, kommentoi Lauri ”Late” Johansson RadioAwards-ehdokkuuttaan.

Johanssonin juontajaparina sarjaa toimittava Ali Niemelä, entinen vanki hänkin, sanoo kaksikon kypsytelleen ajatusta radio-ohjelmasarjasta pitkään. Tekijät epäilivät kuitenkin, että haave olisi heidän taustansa huomioiden mahdotonta toteuttaa.

– Kuka olisi ylipäänsä uskonut, että teemme radiossa ohjelmaa, jota lisäksi kuunnellaan sekä muurien sisä- että ulkopuolella, Niemelä sanoo.

Pahamaineisen NBK-rikollisjärjestön (Natural Born Killers) johtaja ja perustaja, murhasta elinkautiseen tuomittu Johansson tuli vankilassa uskoon loppuvuonna 2007. Heti perään hän tunnusti kaksi aiemmin selvittämätöntä murhaa ja antoi järjestönsä jäsenille määräyksen, jonka mukaan ”tappamisen on loputtava”. Ex-Criminals -sarjassa on vieraillut muun muassa Remu Aaltonen, jonka veljen murhan Johansson tunnusti vapaaehtoisesti poliisille.

Vuoden radio-ohjelma ja juontaja valitaan yleisöäänten perusteella. Ehdokkaita on mahdollisuus äänestää sivulla www.radiogaala.fi. Äänestys päättyy 7. maaliskuuta. Voittaja julkistetaan Radiogaalassa 26. maaliskuuta.

Radio Deistä kisassa on mukana myös #Herätys!-aamulähetystä juontava Mikael Juntunen Vuoden radiojuontaja -kategoriassa. Radiomedia arpoo kaikkien äänestäneiden kesken Valcon langattomia vastamelukuulokkeita.

Ex-Criminals -sarjan podcastit

Kuva: Jani Laukkanen