– Tiivis ja harras tunnelma, kuvailee Kylmäkosken vankilan johtaja Harri Rämö tyypillistä rangaistuslaitoksen joulujuhlaa. Perinteiset joulujuhlat ovat kuitenkin peruuntumassa vankiloissa vaikean pandemiatilanteen vuoksi.

– Perinteistä joulujuhlaa emme tänä jouluna pysty vaikean koronatilanteen takia vankilassa järjestämään. Pitkä perinne on ollut, että ruokalassa pidettävään joulujuhlaan on kokoontunut 50–70 vankia. Joulumieltä on pyritty luomaan. On laulettu joululauluja yhdessä, ja pappi on pitänyt joulusaarnan. Joulusauna kuitenkin lämpeää, vaikka aatto ei osu saunapäivään. Ja pappi kyllä vierailee osastoilla, vankilanjohtaja Harri Rämö kertoo.
Radio Dei ottaa tänä jouluna selvää, kuinka joulunvietto sujuu pandemia-aikana vankilamuurien sisällä. Ex-Criminals -ohjelmasarjan tekijät ovat saaneet vankilan johdolta luvan vierailla jouluaikaan Kylmäkosken vankilassa. Lupa on järjestynyt myös vankien tapaamiseen ja haastatteluihin. Radio Dei lähettää jouluaaton ja tapaninpäivän iltoina kaksi Ex-Criminals -sarjan erikoislähetystä Kylmäkosken rangaistuslaitoksesta.
”Tartuntariski on aika iso, jos vanki lähtee lomalle kotiin.”
Kanava on saanut runsaasti viestejä, joiden mukaan vakiokuuntelijoiden ohella joulun erikoislähetyksiä aikoo kuunnella iso joukko rangaistustaan kärsiviä vankeja. Ohjelman tekijät, ex-vangit Lauri ”Late” Johansson ja Ali Niemelä, aikovat jututtaa Kylmäkoskella niin vankilan johtoa kuin muurien sisällä jouluaan viettäviä vankeusrangaistuksen kärsijöitäkin.
Joulunaika on perinteisesti poikennut arjesta vankiloissa myös siinä, että osalle vangeista on voitu myöntää joulupyhinä lyhyt poistumisloma ja mahdollisuus tavata läheisiä kalterien toisella puolella. Tähänkin korona tuo nyt muutoksen.
– Tällä hetkelä poistumislomia en myönnä. Koronatilanne ei tällä hetkellä hyvältä näytä. Tartuntariski on aika iso, jos vanki lähtee lomalle kotiin, Rämö huomauttaa.
Ex-Criminals sarjan joulun erikoisjaksot lähetetään Radio Deissä jouluaattoiltana torstaina 24.12. kello 22.10 ja tapaninpäivänä lauantaina 26.12. kello 21.03 alkaen. Sarjan kaikki jaksot ovat kuunneltavissa podcastina osoitteessa www.radiodei.fi/ex-criminals.
Teksti: Kai Kortelainen, kuva: Oskar Vilkevuori