Suomalaisen rockmusiikin tervaskanto Henry ”Remu” Aaltonen pohti tänään tiistaina elämänkatsomustaan Lauri ”Late” Johanssonin ja Ali Niemelän luotsaamassa Ex-Criminals-sarjassa Radio Deissä.

Remu teki selväksi, ettei ole tieteellisnaturalistisen maailmankuvan kannattaja.

– Tyhmänkin ihmisen pitäisi tajuta, että täällä on paljon muutakin kuin mitä silmillä nähdään.

­– Yleensä siinä vaiheessa, kun ihmisellä on ongelmia tai vaikka kuoleman pelko, hän pyytää Jumalalta apua. En sitten tiedä, miten Jumala noteeraa sellaiset rukoukset, kun joku paha ihminen on kuollut ja pappi rukoilee hautajaisrukouksessa hänen pääsevän Kristuksen luokse. Uskon, että helvetti on olemassa, ja siellä on ruuhkaa.

Radio Deissä Remu totesi uskovansa Jumalaan, tai ”ainakin jonkinlaiseen Luojaan”, koska ”on yksinkertaisesti mahdotonta”, että maapallon kaltainen taivaankappale elävine olentoineen olisi syntynyt sattumalta.

– En usko, että tällainen puutarha on tullut tänne mistään tähtien törmäyksistä. Samalla taidamme olla Linnunradan ja koko maailmankaikkeuden saastuneimmalla planeetalla, koska ihmiset ovat lianneet puutarhansa; tapamme toisiamme ja kaadamme sademetsiä.

”Uskon, että helvetti on olemassa, ja siellä on ruuhkaa.”

Remu

Ex-Criminals -ohjelmaan Remu saapui veljensä murhan tunnustaneen sarjaa isännöivän Late Johanssonin vieraaksi. Johansson vapautui kesäkuun alussa kahdeksantoista vankilavuoden jälkeen.

Itsekin kiven sisässä useampaan otteeseen istunut Remu tutustui Johanssoniin Sörnäisten vankilassa tämän nuoruusvuosina. Yhteys ei katkennut edes surmatragediaan, johon Remu tuntuu suhtautuvan tätä nykyä armollisesti.

– Jos juo pirun kusta eli viinaa, niin voi alkaa tapahtua ihan mitä vaan, vanhoilla kavereilla on yhtäkkiä veitset kädessä ja ne alkavat leikkiä merirosvoja – ja tappelemaan keskenään.

Johansson tunnusti tiistai-illan radiolähetyksessä olleensa aikanaan vakavasti riippuvainen sekä alkoholista että huumeista. Nyt hän käy AA- ja NA-ryhmissä päihdeterapiassa.

­– Piri jäi, kun löysin Jeesuksen, Late Johansson totesi Remulle.

Päihteiden lisäksi Remu uskoo henkirikosten taustalta löytyvän pahojen henkivaltojen toimintaa. Muusikon mukaan talouteen ja insinööritaitoihin keskittyminen on tehnyt ihmiset sokeiksi näkemään henkisen ja hengellisen todellisuuden olemassaolon.

– Sitä kutsutaan sivistykseksi, kun teknologia menee eteenpäin ja raha on vallassa.

”Mietin, että jos tuolla ylhäällä on olemassa joku äijä, niin nyt kyllä juttelen sille.”

Jumalaa Remu kutsuu mieluiten nimellä ”Yläkerran äijä”. Yläkertaan hän tunnustaa suuntaavansa rukouksiakin. Kerran hän lähetti yläkertaan avunpyynnön hyvän ystävänsä serkkupojan tervehtymisen puolesta.

­– Poika oli ollut psykoosissa kolme viikkoa. Mietin, että jos tuolla ylhäällä on olemassa joku äijä, niin nyt kyllä juttelen sille. Pyysin, että kun menen sinne sairaalaan, niin herätä se kolme viikkoa tajuttomana ollut sälli – tehdään diili: Jos sen teet, niin sitten uskon, kertasi Remu Radio Dein illan lähetyksessä.

– Kun tulin sairaalaan, pojan mummo ja äiti itkivät vuoteen vierellä krokotiilin kyyneleitä. Sanoin: ”Tytöt, rauhoittukaa, tilanne on halussa.” Nappasin jätkää nilkasta kiinni. Se heräsi, hyppäsi ilmaan ja alkoi repiä itsestään [sairaala]piuhoja irti.

Rukousta seurannutta äkillistä paranemista Remu pitää ”Yläkerran äijän” näyttäytymisenä hänelle.

– Tulihan siihen sitten myös hoitajia ihmettelemään ja ottamaan kokeita.

”Pitää ymmärtää vaihtaa ’seurakuntaa’ ja koota itselleen kokonaan toinen paletti.”

Remu kertasi Radio Deissä myös omia vankilakokemuksiaan. Ensimmäisen ehdottoman vankeustuomionsa Remu kärsi Sörnäisten vankilassa vain 16-vuotiaana.

– Muistan, kuinka ensimmäisessä kuulustelussa kysyttiin ammattia. Sanoin että ”muusikko”. No ne kytät kyllä nauroivat sitä silloin. Eivät naura enää.

Late Johanssoniin Hurriganes-ikoni tutustui ensimmäinen kerran juuri Sörnäisten vankilassa, jossa miehet istuivat omia rikostuomioitaan vuosia myöhemmin. Vankilaelämästä ja rikollisuudesta Remu ei halua maalata ruusuista kuvaa.

– Tämä ihan vinkkinä vaan kaikille nuoremmille sälleille, jotka luulevat, että ne ovat kovia jätkiä. Pitää ymmärtää vaihtaa ”seurakuntaa” ja koota itselleen kokonaan toinen paletti. Oleellista on, kenen kanssa on tekemisissä. Kun on väärässä seurassa väärässä paikassa, se vie kiven sisään.

Teksti: Kai Kortelainen, kuvat: oskar Vilkevuori

Remu Aaltonen vieraili Radio Dein Ex-Criminals -sarjassa tänään tiistaina. Ohjelma kuullaan uusintana keskiviikkona 24.6. kello 16.05. Lähetyksen jälkeen kuunneltavissa podcastina osoitteessa radiodei.fi/ex-criminals.